Hlavní navigace

Firefox 3.0: co se chystá pro uživatele

12. 9. 2007
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

 Autor: 29
Firefox 3.0 spěje do fáze betatestování a s přidáváním novinek se pozvolna začíná finišovat. Podívali jsme se proto na aktuální vývojovou verzi, která napovídá, na co se v nové verzi populárního prohlížeče mohou těšit koncoví uživatelé. Je toho hodně.

Ve vývojových sestaveních připravovaného prohlížeče Mozilla Firefox 3.0 se každou chvíli objeví nějaká ta nová funkce menšího či většího významu. Mozilla Corporation, organizace starající se o vývoj druhého nejrozšířenějšího webového prohlížeče současnosti, novinky vypouští po kapkách. Nejednomu uživateli by se tedy mohlo zdát, že změny budou spíše kosmetické, ale to naštěstí vůbec není pravda.

Co představuje Mozilla Firefox 3.0

Mozilla Firefox 3.0 je nejbližší major verzí prohlížeče, který už pomalu přerůstá označení alternativní. Přinese řadu novinek včetně nové verze vykreslovacího jádra Gecko, na kterém se pracuje už cca dva roky. I koncoví uživatelé se mohou těšit na řadu nových funkcí, z nichž některé lze bez nadsázky označit za zásadní. Mozilla Corporation i přesto jde cestou jednoduchého, ale snadno doplnitelného prohlížeče, takže další Operu či nový Mozilla Suite očekávat nelze.

S Firefoxem 3.0 ale přichází i špatná zpráva pro uživatele stále ještě používající archaická Windows 98/Me. Ještě nedávno zaznívaly hlasy, že Firefox bude v boji s Internet Explorerem 7 používat i podporu starších a Microsoftem již ignorovaných Windows, ale to právě s trojkovou verzí skončí. Při pohledu na zastoupení stárnoucích systémů to ale není zase tak nelogický krok a uživatelé starších Windows mohou dál používat dřívější verze Firefoxu, které budou nějaký čas ještě podporované.

Opět o něco bezpečnější

Bezpečnost je často skloňovaná snad u každé nové verze jakéhokoliv webového prohlížeče a trojkový Firefox není výjimkou. Klíčovou funkcí z hlediska bezpečnosti bude malwarový filtr, který doplní současný phishingový filtr. Firefox vlastně přebírá funkcionalitu, kterou doposud nabízela různá rozšíření nebo toolbary.

Firefox 3.0

Podobně jako Firefox 2.0 upozorní na phishingovou stránku, Firefox 3.0 upozorní, pokud se uživatel pokusí navštívit web, který je známý jako distributor malwaru. Firefox bude v reálném čase kontrolovat URL a pokud ji v online databázi závadných stránek najde, ukončí načítání a zobrazí varovné okno.

Posílení bezpečnosti představuje i možnost nechat zkontrolovat stahované soubory antivirovým programem. Tato funkce je ideální, pokud na počítači neběží rezidentní antivirový štít. Podobnou funkci u lepších správců stahování najdeme v základní výbavě. Aby ovšem kontrola stahovaných souborů byla možná, musí váš antivir podporovat rozhraní IOfficeAntiVirus.

S bezpečností, resp. phishingem souvisí i úprava řádku s adresou, o které se hodně diskutovalo. V současné vývojové verzi nejsou úpravy v takovém extrémním rozsahu, jaké padaly návrhy. Zatím je pouze zvýrazněna doména a zanoření složek je odstrčené více stranou, aby adresa byla zřetelnější a uživatel se lépe orientoval, kde se právě nachází.

Více komfortu pro každého

Firefox 3.0 zvyšuje uživatelovo pohodlí při využívání prohlížeče hned několika spíše drobnějšími novinkami. Jednou z těch zásadnějších je automatické doplňování (našeptávání) zadávané adresy. To se nezaměřuje už jen na samotnou adresu, ale i na název stránky zadaný v titulku a části adresy nejen z jejího začátku.

Firefox 3.0

Novinkou je také individuální nastavení prohlížeče pro jednotlivé stránky. Stačí si otevřít okno s vlastnostmi aktuálně zobrazené stránky a na nové kartě nastavit požadované chování prohlížeče, když prohlížíte danou stránku. Spadá sem třeba vypnutí a zapnutí zobrazování obrázků, používání cookies nebo blokování pop-up oken. Škoda, že zde zatím není třeba blokování prvků Flash nebo JavaScriptu. Šikovné naopak je, že díky této novince si Firefox pamatuje nastavení zvětšení písma.

Firefox 3.0

Chystaný Firefox 3.0 vedle zvětšování písma ovšem bude podporovat i tradiční zoom celých stránek včetně obrázků a layoutu. Pokud obě funkce zůstanou ve finále vedle sebe, bude mít Firefox třeba před Operou značnou výhodu. Nejeden uživatel Opery si totiž na chybějící zoomování pouze textu stěžuje.

Autoři Firefoxu chtějí také omezit počet oken, kterými bude Firefox uživatele zasypávat. Dotaz na uložení zadaného hesla do správce hesel nebo informace o instalování doplňků z neoficiálního – a tedy neprověřeného – zdroje se nyní budou zobrazovat formou lišty pod panely nástrojů podobně jako v Internet Exploreru. Zmizí tak okna nutná k odklepnutí.

Firefox 3.0

Další inovací je rozšíření podpory správy relací. Pokud zavíráte okno s otevřenými panely, Firefox se zeptá, má-li aktuální relaci uložit, aby ji bylo možné při příštím spuštění opět obnovit. Tento dotaz lze v případě potřeby vypnout. Podobnou funkci doposud nabízel Firefox jen s pomocí rozšíření. Samozřejmě zůstává obnovování relací po pádu prohlížeče. S pády prohlížeče souvisí i výměna současné aplikace TalkBack za BreakPad, který Mozilla vytvořila ve spolupráci s Googlem, a bude tak otevřený i vývojářům třetích stran.

Další novinkou je podpora mnohonásobného výběru textu. Doposud šlo označit a zkopírovat jen text jdoucí po sobě. Mohli jste například označit první a druhý odstavec, ale nikoliv už třeba první a třetí odstavec. Firefox 3.0 to umožní. Uživateli bude stačit při označování držet stisknuté tlačítko Ctrl.

Záložky a historie v novém

Vzpomínáte si na Places? Bylo to jedno ze zaklínadel už při vývoji současného Firefoxu 2.0, ale nakonec plánované předělání systému uživatelských záložek a historie navštívených stránek bylo odloženo. Ve Firefoxu 3.0 se s největší pravděpodobností konečně uživatelé dočkají. Nová podoba záložek a historie přináší pohodlnější přístup a snadnější správu.

Firefox 3.0

Technické pozadí, kde se ke slovu dostává SQLite, zase umožňuje skladovat podstatně větší množství dat bez problémů s rychlostí. Hlavně proto si vývojáři mohli dovolit prodloužení výchozího nastavení uchovávání záznamů v historii z pouhých devíti dnů na luxusních 180 dní. Můžete tak snadno prohlížet stránky navštívené až půl roku zpět a kdykoliv se k nim vrátit.

Se záložkami souvisí i nové tlačítko nacházející se na pravém okraji řádku s adresou hned vedle symbolu indikujícího případnou dostupnost RSS kanálu. Nové tlačítko se symbolem hvězdičky známé z Internet Exploreru slouží pro rychlé přidání aktuální stránky do záložek. Pokud budete mít zájem, můžete záložku zařadit do patřičné složky nebo ji označit štítkem, ale to nejsou povinné údaje.

Firefox 3.0

Vhod může přijít i funkce pro zálohu a obnovení záložek. Záložky lze exportovat a uložit je na bezpečné místo či importovat do prohlížeče na jiném počítači. Funkce pro obnovu umožňuje navrátit záložky do stavu, ve kterém byly v několika předešlých dnech. To se hodí, když to třeba s úklidem v záložkách přeženete a potřebujete ty omylem smazané a nezazálohované vrátit zpět.

Nový správce záložek počítá s funkcí pro ukládání vyhledávání. Nemyslí se tím ale vyhledávání např. na Googlu, ale prohledávání uložených záložek. Pokud tedy naopak tomu výše zmíněnému úklidu příliš nedáte, budete moci záložky prohledávat opět o něco komfortněji.

Konečně použitelné stahování

Vestavěný správce stahování bohužel není ani částečnou náhradou za externí programy, se kterými ale často bývá ta potíž, že Firefox přímo nepodporují, takže je třeba instalovat rozšíření, jako je třeba Flashgot. Tato situace není zrovna ideální, a tak lze jedině zatleskat očividné snaze o vylepšení správce stahování, které není jenom designové. Klíčovou novinkou je podpora navazování stahování. Můžete jej tedy přerušit a později pokračovat tam, kde bylo zastaveno.

Firefox 3.0

Novinkou je také prohledávání historie stažených souborů, spolupráce s rodičovskou kontrolou ve Windows Vista a využití patřičné složky v Dokumentech pro implicitní ukládání stažených souborů ve zmíněném systému. Tou poslední úpravou Mozilla respektuje ideu Microsoftu, který pro stahované soubory vytvořil zcela novou osobní složku. Nastavení bude ale samozřejmě možné změnit.

Firefox 3.0

V této pasáži o stahování bych rád ještě zmínil přepracovaní procházení obsahu FTP serverů, které je nyní ve Firefoxu velice nepohodlné, protože složky se v seznamu pomíchají se soubory. Firefox 3.0 se v tomto ohledu bude chovat jako každý rozumný správce souborů nebo FTP klient, takže nejdříve zobrazí abecedně seřazené složky a až pod nimi rovněž abecedně seřazené soubory. Použít ale půjde i řazení podle data úpravy či velikosti souborů.

Pohodlnější správa a nastavení

Náročnější uživatelé jistě uvítají výrazný posun směrem k širším možnostem nastavení prohlížeče. Z této škatulky patří k zásadním novinkám zbrusu nový správce plug-inů, který se po správě rozšíření a skinů objevuje v okně správce doplňků jako třetí karta. Uživatel tak konečně může spravovat používané zásuvné moduly, aniž by musel manipulovat ručně s jejich soubory, které se často nacházejí v různých složkách roztroušených po pevném disku.

Firefox 3.0

Ve správci doplňků se také objevilo nové tlačítko pro restartování prohlížeče po instalaci například nových rozšíření. Už tak nemusíte ručně Firefox zavírat a opět manuálně znovu spouštět.

BRAND24

Firefox 3.0

Nově lze také detailně nastavit, jaké programy budou používány pro práci s vybranými soubory, které například uživatel otevře přes odkaz na webové stránce. Bude také možné nadefinovat (bez rozšíření), aby se e-mailové adresy otevíraly v Gmailu. Změnil se i dialog pro práci s neznámými protokoly, který je nyní podstatně srozumitelnější i řadovému uživateli. Nyní si sám uživatel může vybrat program, kterým hodlá použít. Toho lze využit například při kliknutí na odkazy callto: nebo skype: a podobně.

Drobné krůčky vpřed

Jak vidno, změny opravdu nejsou kosmetické, ale z uživatelského hlediska nejsou ani nijak revoluční. Spíše jde o neustálé zdokonalování při zachování koncepce Firefoxu, která je evidentně úspěšná. Důležité je ovšem zdůraznit, že proces přidávání novinek ještě nebyl dokončen a stále ještě běží fáze alfatestování, která se o nějaký ten pátek prodloužila. O aktuálním vývoji vás budeme pravidelně informovat, stejně jako doposud, formou našich zpráviček.

Zamlouvají se vám avizované změny?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).