Hlavní navigace

Flock: sociální webový prohlížeč

13. 12. 2007
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: 29
Po sociálních sítích přichází na scénu také sociální prohlížeč. Jmenuje se Flock a nedávno vyšla jeho první ostrá verze. Už během vývoje byl ale nejedním odborným periodikem u nás i v zahraničí označen za prohlížeč budoucnosti.

Začněme ale pěkně od začátku. Flock je bezplatný webový prohlížeč dostupný ve verzích pro Windows, Linux i Mac OS X. Česká lokalizace zatím neexistuje, ale k dispozici je alespoň slovenština. Flock je jako řada dalších alternativních prohlížečů založen na Firefoxu druhé generace. Nabízí tedy i obdobné funkce, jako je prohlížení stránek v panelech, antiphishingový filtr, správce hesel, jednoduchý správce stahování atd. Při prvním spuštění byste ale asi příbuznost s Firefoxem hádali jen těžko. Už na první pohled je jasné, že Flock nabízí něco navíc.

Flock a Web 2.0: nejlepší přátelé?

Tím něčím navíc je v první řadě spolupráce s řadou služeb spadajících do kategorie Web 2.0. Jejich výběr ovšem působí poněkud živelným dojmem, k čemuž se hned dostaneme.

Flock nabízí třeba vlastní nástroj pro upload fotek do alb v rámci služeb Photobucket a Piczo. S pomocí tohoto nástroje je nahrávání souborů podstatně pohodlnější než přes tradiční webový formulář. Překvapivě ale chybí podpora pro Flickr, přestože jinak je Flock službám od Yahoo dosti nakloněn. To naopak neplatí o Microsoftu. Žádná ze služeb softwarového giganta není mezi vyvolenými, se kterými si Flock potykal, a to včetně vyhledávání.

Flock

Flickr je zastoupen mezi sociálními sítěmi, které Flock podporuje z hlediska vzájemné komunikace uživatelů. V této skupině vedle fotoalba z rodiny Yahoo nalezneme také populární sociální síť Facebook, známý server YouTube pro sdílení videa a také mikroblogovací platformu Twitter, která zase naopak chybí mezi podporovanými blogovacími systémy, do kterých umožňuje Flock prostřednictvím vestavěného editoru psát zápisky. Po přímé spolupráci s MySpace, jedním z těch úplně top sociálních serverů, není ve Flocku ani stopy.

Naopak mezi podporovanými blogovacími systémy je Blogger.com, LiveJournal, Typepad, WordPress, Xanga nebo Blogsome.

Mezi podporovanými záložkovacími službami byste zase marně hledali populární Digg, který supluje del.icio.us a u nás méně známá Magnolia. Flock se ovšem nespoléhá jen na tyto záložkovací služby a nabízí tradiční offline oblíbené položky. Je tedy na uživateli, čemu dá přednost.

Služby z kategorie startovacích stránek, jako je třeba Netvibes nebo iGoogle, nahrazuje Flock vlastní funkcí zvanou My World. Na jedné stránce máte odkazy na oblíbené položky, výpis ze sledovaných RSS kanálů, políčko pro vyhledávání na webu a podobně. Nějakou větší míru personalizace, jako je třeba změna rozmístění či skrytí některých prvků, byste čekali marně.

Další rozdíly ve srovnání s Firefoxem

Flock se od Firefoxu neodlišuje jen spoluprácí s některými službami z rodiny Web 2.0. Velké změny lze už na první pohled pozorovat v uživatelském rozhraní, a to nejen co se týče dosti osobitého designu. Jeho hodnocení ponechme na vkusu každého z uživatelů, podobně jako u Netscape Navigatoru. Flock ovšem na rozdíl od Netscapu není kompatibilní se skiny pro Firefox. Ve srovnání s Firefoxem byl totiž předělán celý nástrojový panel, panel s adresou a posílena byla role postranního panelu právě kvůli výše rozebírané podpoře a užší spolupráci s výše jmenovanými službami.

Oproti Firefoxu je další velkou změnou RSS čtečka tradičního střihu, Flock tedy nenabízí jen Živé záložky, které se přece jen pro odběr většího počtu RSS kanálů příliš nehodí.

Některé funkce ale zůstávají stejné jako ve Firefoxu bez sebemenší změny. Ke škodě Flocku je to hlavně primitivní správce stahování a dále také třeba správce doplňků nebo oblíbené položky. Trochu zamrzí, že se autoři neobtěžovali oblíbené položky oživit třeba větším provázáním s online záložkovacími systémy.

Naopak zajímavou novinkou je tzv. Webová schránka, do které můžete tažením myši přetahovat z webových stránek pasáže textu, odkazy nebo obrázky, se kterými chcete později nějakým způsobem pracovat – třeba je použít při blogování.

BRAND24

Dobrý nápad, ale s rozpaky

Přiznám se, že na mě Flock působí velmi rozporuplným dojmem. Z Firefoxu si bohužel nepřinesl tolik intuitivní ovládání, kterému nepřispívají ani nepříliš jasné symboly na panelu nástrojů. Navíc působí poněkud zvláštně, že na jednu stranu Flock podporuje služby řadící se spíše k těm okrajovějším a na druhou stranu velikány svých oblastí ignoruje. Skoro jako by byl šit na míru jednomu uživateli s konkrétními preferencemi.

I když jsem Flocku během jeho vývoje dosti fandil, pro příznivce Web 2.0 vidím jako lepší volbu Firefox doplněný o patřičná rozšíření.

Zaujal vás Flock?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).