Hlavní navigace

Fotbalisty vystřídali v Brazílii roboti. V roce 2050 chtějí porazit tým lidí

25. 7. 2014
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Roboti z pětačtyřiceti zemí se se svými tvůrci setkali v brazilském João Pessoa na RoboCupu. Mistrovství robotického fotbalu pořádá probíhá právě v těchto dnech. Podívejte se sami.

Fotbalový šampionát robotů má za sebou dlouhou historii. Milovníci umělé inteligence a servomotorků se scházejí na RoboCupu už od roku 1997. Cílem celé iniciativy je postavit takový robotický tým, který by mohl porazit vítěze šampionátu v roce 2050. Zatím to ale moc nadějně nevypadá. 

Tipy C

Soutěžící jsou rozděleni do různých kategorií, a to jak podle velikosti robotů, tak podle disciplíny. Nejnáročnější je kategorie Humanoid League, kde roboti musí být schopni hrát normální fotbalový zápas o dvou desetiminutových poločasech. 


Autor: Valdecir Becker

Nejpopulárnějšími roboty jsou Nao od francouzské firmy Alderan Robotics. 

Zájem o soutěž roste. Zatímco prvních ročníků se účastnilo kolem čtyřiceti týmů, letos jich dorazil přes sto padesát. RoboCup se poprvé podíval i do Jižní Ameriky. Pořadatelé letos museli připravit celou padesátku hřišť. 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Po klasickém desetiletém novinářském kolečku (on-line, papír, televize) se vrátil zase na web a je mu dobře. Více na LinkedIn.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).