Hlavní navigace

Názor k článku Foto: Štvou vás v Praze e-koloběžky Lime? Není to nic proti situaci v městech v USA od Filip Jirsák - Rozdíly jsou v tom dva. Auta si ten...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 4. 4. 2019 12:00

    Filip Jirsák

    Rozdíly jsou v tom dva. Auta si ten veřejný prostor zabírala postupně a dát jim jistá privilegia ve své době dávalo smysl. Takže už jsme si na to za tu dobu zvykli a když zkusíte nadhodit jenom maličké omezení privilegií aut, spousta lidí se tváří, jako byste chtěl provést něco horšího, než kdybyste chtěl omezit základní lidská práva. Druhý rozdíl je v tom, že privilegia, která si nárokují „koloběžky“, jsou ještě malinkatá oproti privilegiím „aut“ (vlastně těžko říct, zda tam vůbec patří ty uvozovky, zda jsou to opravdu ještě pořád privilegia uživatelů aut nebo už privilegia aut samotných).

    Opuštěná koloběžka asi vadí málokomu, ale koloběžka zaparkovaná úplně zbytečně uprostřed chodníku je něco jiného. Na té už je frustrující i pouhá skutečnost, že ta koloběžka vypovídá o tom, že tady venku pobíhá člověk, který absolutně nedokáže brát ohled na to, že není na světě sám, nedokáže si ani představit, že po tom chodníku možná druhý den půjde on sám – jeho mozek dokáže obsáhnout akorát jeho samého, tu koloběžku a aktuální okamžik.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).