Hlavní navigace

Názor k článku František Fuka: FFFilm mě celkem štve od Vítězslav Novák - No právě. Vždycky je těžší přeučit se na...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 9. 8. 2004 10:48

    Vítězslav Novák (neregistrovaný)
    No právě. Vždycky je těžší přeučit se na něco než naučit rovnou. Já (si) to zažil, tak to vím.

    Největší potíž s kodéry (skriptéry) je v tom, že si většinou nepřipustí, že to je špatně. Vždyť ten program funguje, tak co byste chtěli? Že funguje i v případech, kdy by fungovat neměl, kdy by měl aspoň vyhodit chybové hlášení, to už je čurda. Že funguje za správné konstelace Merkuru s Plutem, taky. A co horšího - když to funguje jenom občas, to je lepší varianta. To se ještě poměrně dobře odhalí a vrhne autorovi na hlavu. Ale když to NEfunguje jenom 29.února, případně když po lichém dnu následuje zase lichý (z 31. na 1. nebo jenom z 29., protože na ty 31 si vzpomněl), to jsou pak chuťovčičky. A oprava v představách skriptéra obvykle znamená nějaké if 29.února then ... else ... .

    Program se od skriptu odlišuje i tím, že by měl být déle použitelný, tudíž spravovatelný a vyvíjitelný. "Program", který vznikl postupným rozvíjením skriptu s obvyklými nectnostmi (takový vstup tam nikdy nepřijde, to je varování, sice to hlásí chybu, ale funguje to dál...) se stává děsivým monstrem. A jenom "opravdový programátor" zjistí, že teď už teda fakt stop a začíná se znova! Ale dovopravdy. Skriptér bude pokračovat v rozvíjení, tedy šmodrchání, balení do dalších ifů, ve kterých se za chvíli nevyzná ani on.

    Slušně se dá programovat skoro ve všem - no, starý FORTRAN nebo starý BASIC, nic moc, ale částečně to jde. I v PERLu to jde. Když si zakážete - a zákaz dodržíte - většinu těch "výhodných" vlastností, pro které je tak oblíbený. Ano, když se vykašlete na implicitní proměnné, když nedefinujete proměnné kdesi hluboko v kódu, slušně voláte sub a dodržíte asi tak tisíc dalších omezení, pak se PERLí program čte skoro tak dobře jako PASCALský. Jinak je to write-only progamming language. Perfektní na to, na co byl určený - jako obal regulárních výrazů. Na psaní jednostránkových skriptů pro práci s textem.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).