Hlavní navigace

Názor k článku FTE PVR T250: dvoutunerový DVB-T přijímač s nahráváním přes USB od Tomáš Cerman - ad 6. Tuner je z "elektrikářského hlediska" přístroj...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 9. 10. 2009 10:52

    Tomáš Cerman
    ad 6. Tuner je z "elektrikářského hlediska" přístroj třídy II, tedy s dvojitou izolací.
    Šasi není tudíž připojeno na ochranný vodič, k napájení je použita dvojvodičová šňůra (fáze+nulák). Kostra tedy není uzemněna. Pokud by se na kostru dostala fáze, určitě by to byl mnohem "intenzivnější zážitek". Spíš bych tipoval, že se na kostru dostává napájecí napětí z anténního zesilovače (který může být navíc napájen někde na půdě z jiné fáze), nebo potenciál z TV/VCR (přes zem SCARTu). Můžete vyzkoušet odpojit všechny přívodní kabely (kromě napájecího), jestli problém nezmizí, tj. otestovat potenciál mezi zemí (například ústření topení, nebo ochranný kolík v zásuvce) a kostrou přístroje (nejlépe voltmetrem přepnutým na střídavý rozsah). Pokud by bylo vše v pořádku, tak bych vyzkoušel stejným postupem ostatní přístroje v sestavě tedy TV, VCR, audio zesilovač. Všechny tyto přístroje jsou třídy II, tedy s plovoucí kostrou, na šasi může tedy být v podstatě cokoliv. Přístroje připojené na anténu mývají poměrně často na kostře nějaký potenciál.
    Anténní stožár by měl být každopádně kvalitně uzemněn, resp, připojen na hromosvodovou soustavu. Také bych proměřil zem anténního konektoru. Parazitní napětí může být kdekoliv a tuner může naopak fungovat pouze jako svod. V případě, že je vše OK, tak bych postupně připojoval k tuneru anténu, SCARTy, audio. Vždy po připojení kablíku testnout potenciál kostry tuneru proti zemi.
    Ale hlavně: pokud všechny přístroje fungují, audio zesilovač nebručí atd., tak bych si tím moc hlavu nelámal.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).