Hlavní navigace

Názor k článku Gabriel Kalapoš (PayU): V e-komerci se v Česku protočilo 60 miliard od Desmo - Když jsem si článek přečetl, musel jsem se...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 2. 11. 2012 9:51

    Desmo (neregistrovaný)

    Když jsem si článek přečetl, musel jsem se pousmát nad barnumským tónem a zkleslováním, kdyby nebylo uvedeno jmenovitě PayU, byl bych si jist, že čtu nejméně o systému Paypal, nebo alespoň o Moneybookers a ne o ve světě téměř neznámém PayU. Pokud tedy nebudu za svět pokládat Polsko a třeba nás. Jako starý uživatel Aukra o PayU něco vím a i o majiteli, jihoafrické společnosti Naspers která se sice vydává za globální firmu, působí ale převážně ve státech kde jsou tak říkajíc trochu rozvolněné zákony.
    Ostatně, metoda jakou bylo PayU doslova vnuceno uživatelům Aukra, o tom jasně svědčí. I přes obrovský odpor uživatelů bylo nasazeno jako primární způsob bezhotovostních plateb který lze velmi obtížně obejít. A pokud si uživatelé napsali do aukci, že tento způsob neakceptují, aukce jim byly plošně mazány. Sám jsem z tohoto důvodu obchodování na Aukru silně omezil, bývala to pro mne spíše zábava, takto diktovat mi ale nikdo nebude.
    Princip PayU na Aukru byl, že kupující odeslal peníze prostřednictvím PayU prodávajícímu, ty ale byly odkloněny na sběrný účet Aukra a teprve později převedeny na účet prodejce. Takže ve finále je obdržel později než při běžném bankovním převodu. Já sám používám banku Fio a pokud má protistrana stejný účet, má platbu na účtu okamžitě. U jiné banky druhý den.

    Sám provozuji eshop a naprosto vylučuji, že bych někdy implementoval platební systém PayU. A to již jen z principu, protože Naspers je pro mne firma kterou jsem zařadil mezi ty nekorektní. A druhým důvodem je, že urychlení transakce je nepatrné a i část lidí nemá příliš rádo, když jim cizí platební systém leze do toho jejich. Což je princip platby PayU. Jednou jsem takto zkušebně začal platit a operaci přerušil, když jsem měl do svého homebankingu vstoupit přes rozhraní Payu. Nejsem natolik paranoidní, abych se bál, že budu tento moment nějak okraden, to, že nějaká jihoafrická společnost bude mít ale ve své databázi spárované mé osobní údaje a bankovními údaji se mi velmi nezamlouvá.
    Takže u mne je Payu tabu. A jak fungují zákony v Jižní Africe lze vytušit již dávno z jiných události. Ostatně, jihoafričané nas připravili za hubičku o Plzeňské pivovary. Místo aby nám vydělávaly, jako třeba Budvar, zisky jdou jinam. Jsem si jist, že auditoři dovedou daně tak optimalizogvat, že je u nás jejich pivovar buď ve ztretě, nebo jen nepatrném zuisku. A to že si Naspers nedávno koupil Mall je jen třešnička na dortu a důvod, že u nich již nikdy nenakoupím.
    I tento tendenční a nafukující reklamní článek je další mínus. Nejen pro Payu a Naspers, ale i pro Lupu která je zjevně také mimo obraz, když si zde takto zkreslující reklamní články uveřejní.
    Ostatně, pokud někdo kompetentní bude mít zájem, snadno může prostudovat fóra na Aukru k tomuto tématu, či přímo na mateřském Allegru v Polsku.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).