Hlavní navigace

Gamee versus Gamee. Pražskému startupu vyfoukl ochrannou známku podnikatel z Brna

7. 9. 2017
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Když startup podcení přihlášení ochranné známky, může se časem dostat do zbytečných problémů – jako teď aplikace Boženy Řežábové.

Na začátku roku 2015 začala dělostřelecká příprava před spuštěním herní platformy Gamee, za kterou stála Božena Řežábová a vývojářské studio Cleevio. A na konci dubna se služba, která dodnes posbírala víc než dva miliony eur investic a spolupracuje s Facebookem a Telegramem, rozjela. 

Pár týdnů potom, v polovině května 2015, si v Brně registruje Otakar Hobza doménu Gamee.cz a ochrannou známku Gamee pro Českou republiku. Jeho Gamee mělo být prý původně platformou pro bankovnictví, ale nakonec je z toho jen blog.

„Název Gamee vznikl čtyři roky před vznikem Gameeapp,“ tvrdí dnes Hobza s tím, že teď chce „pražské“ Gamee žalovat, pokud se nepřejmenuje. „Nechci peníze, chci jen, aby neužívali názvu Gamee,“ dodává Hobza.

Spor o známku

V ruce drží argument jménem úřední rozhodnutí. Tým Boženy Řežábové sice udělení známky Hobzovi u Úřadu průmyslového vlastnictví napadl, podle srpnového verdiktu ale patří známka Hobzovi oprávněně.

„Zároveň Vás veřejně vyzývám, abyste na území České republiky provedli změnu a název GAMEE nepoužívali ani v kořenech slov na všechny služby (třídy) spojené s mojí řádně registrovanou ochrannou známkou. Neoprávněným užíváním poškozujete mé zájmy na trhu a s ohledem na způsob vedení vašeho odvolávání se neakceptuji paralelní existenci,“ prohlašuje Hobza na svém blogu

Herní aplikaci mimo jiné obviňuje z ničení dětských životů. „Platforma #Gameeapp dělá z dětských životů zoufalé okamžiky. Vytváří v nich místo smíchu kolmé a strnulé výrazy v závislosti na hrách už v raných obdobích jejich životů. Vydělává, nebo spíše chce vydělávat na lidské slabosti. Kdo neví, tak se jedná o takový nedomrdlý a pomotaný ‚instagram‘ pro retrohry,“ píše.

Hobza oslovil mimo jiné i redakci Lupy s tím, že požaduje vymazání slova Gamee z titulku a textu rozhovoru, který jsme o aplikaci publikovali. A podle informací Lupy na existenci své ochranné známky upozorňuje také investory, kteří do aplikace vložili peníze.

Rozhodnutí Úřadu průmyslového vlastnictví o námitce proti Hobzově registraci:

A spor dále pokračuje. „Potvrzujeme, že společnost Gamee Mobile s.r.o. vede v tuto chvíli s panem Hobzou spor ohledně jeho registrace ochranné známky Gamee, kterou provedl až po vstupu společnosti Gamee Mobile na český trh a při které dle našeho názoru jednal ve zlé víře. S ohledem na probíhající řízení nemůžeme další informace v tuto chvíli poskytovat,“ komentuje bez dalších detailů Řežábová.

Její startup na jaře ohlásil první velkou investici ve výši 2,2 milionu dolarů od trojice fondů – Initial Capital, Credo Ventures a Index Ventures. 

Dvě ochranné známky

Situace je zatím dost nepřehledná. Hobza sice drží ochrannou známku pro ČR, jenže firma Řežábové si zaregistrovala ochrannou známku pro EU. Obě dvě jsou přitom v registrech zapsány jako platné.

Podle námi oslovených právníků to ale nemusí hrát roli. „Česká značka je starší než EU značka. EU značka není nadřazená. Nicméně je platně zapsaná, což je v zásadě nutno respektovat,“ tvrdí Tomáš Bejček z advokátní kanceláře Artpatent.

Na druhou stranu ale: „Pokud Řežábová a spol. používali označení GAMEE před 20. 5. 2015 nezávisle na panu Hobzovi (což předpokládám), jsou tzv. předchozími uživateli dle § 10 odst. 2 zákona o ochranných známkách a ochranná známka pana Hobzy proti nim nepůsobí,“ dodává Bejček s tím, že by se „pražské“ Gamee přejmenovávat nemuselo. 

Ať tak nebo tak, jde o klasický příklad podcenění známek a názvu při rozjezdu startupu. Gamee si zaregistrovalo rovnou globální doménu Gameeapp.com a ochrannou známku jim někdo, ať už z jakéhokoliv důvodu, obsadil. 

UX DAy - tip 2

Nejsou v tom ale sami. Podobný problém řešil před dvěma lety i Andrej Kiska u svého projektu MyTeleport, který se brzy po startu přejmenoval na StarLift. A ani tam to s českou doménou není moc slavné. 

„Udělali jsme jednu z klasických startupových chyb a neprověřili jsme si Teleport.org a jeho ochrannou známku, která se mimo jiné vztahuje i na poradenství v personálních záležitostech,“ vysvětlovala tehdy lovkyně talentů Lenka Kučerová

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Po klasickém desetiletém novinářském kolečku (on-line, papír, televize) se vrátil zase na web a je mu dobře. Více na LinkedIn.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).