Hlavní navigace

Geekové porážejí „hrochy“ a ovládli svět. S umělou inteligencí jejich role naroste

9. 5. 2018
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

Michael Dell a autor knihy Druhý věk strojů Andrew McAfee si v Las Vegas notovali v tom, jaké změny s daty a AI přicházejí.

Na pódiu před asi 14 tisíci lidmi v hotelu The Venetian v Las Vegas se během videa pomocí divadelního triku objeví herec Jeffrey Wright. Ten je v současné době známý díky působení v seriálu Westworld, kde se řeší otázky spojené s roboty schopnými vnímat a s tím, jak k nim přistupují lidé. Wrighta na tradiční konferenci Dell Technologies World pozvala společnost Dell, se kterou se herec v realitě věnuje některým činnostem spojeným s novými technologiemi.

Podobných hostů si Dell do Vegas pozval více. Vystoupil zde například Walter Isaascon, který napsal obsáhlý životopis Steva Jobse a knihu Inovátoři. Ta mapuje historii vývoje kolem počítačů, svými pointami má ale přesah také do budoucnosti. A dorazil také Andrew McAfee, vědec z MIT a spoluautor knihy Druhý věk strojů, která se stala jednou z nejvlivnějších technologicko-ekonomických publikací posledních několika let.

Dell tím symbolizoval mimo jiné to, že i on se pustil do probíhajících diskusí o tom, jak bude vypadat budoucnost, kde mají stále větší roli hrát prvky spojené s umělou inteligencí, robotizací a připojením „všeho“.

Data jako nejdůležitější aktivum

„V posledním období pozorujeme rychlý nárůst prodejů našich serverů. Když jsme si analyzovali, co za tím stojí, společným jmenovatelem bylo využívání zpracování dat a umělé inteligence,“ popisuje Michael Dell. „Když cestuji po světě za zákazníky, všude se dělá na věcech, které mají čipy, konektivitu a generují data. Technologie jsou nyní hlavní agendou velké části lídrů.“

Michael Dell
Autor: Jan Sedlák

Michael Dell

Dell je toho názoru, že data budou představovat nejdůležitější aktivum, na kterém budou firmy a organizace „sedět“. „Data pomáhají dělat lepší služby a produkty. To přináší více zákazníků, kteří generují více dat… a kruh se opakuje,“ navazuje Dell.

„Když máte algoritmy, ale nemáte data, vaše AI bude k ničemu. Čím více dát máte, tím lépe. Pokud nevyužíváte vaše data s AI, neuronovými sítěmi, strojovým učením, pravděpodobně už něco děláte špatně,“ doplňuje.

Pro Andrewa McAfeeho nástup strojů a velkého množství dat představuje novou éru, která mění to, jak fungují společnosti a organizace. Podle něj už není možné se při řízení spoléhat na principy, které fungovaly v průmyslové éře. Pokoušet se aplikovat tyto metody na současnost podle něj znamená to samé jako zkoušet řídit byznys metodami z doby páry v době, kdy se začíná zavádět elektřina.

Hroch versus geek

Změnu lze popsat na slově HiPPO, v překladu hroch. Zkratka znamená „highest paid person's opinion“, tedy „názor nejlépe placeného člověka (v kanceláři)“. To odkazuje na fakt, že se ve firmách často o věcech rozhoduje tak, že nejvýše postavení lidé mají úsudek a názor, který se aplikuje na výsledné kroky.

Andrew McAfee, MIT
Autor: Jan Sedlák

Andrew McAfee, MIT

„Největším nepřítelem HiPPO je dnes geek,“ uvádí McAfee. „Geek sleduje důkazy, sleduje data. Dělá přesný opak toho, co dělá HiPPO,“ navazuje. „Nežijeme v éře malých dat, ale v éře obrovského množství informací a nástrojů, které z nich dokáží získat hodnotu a na základě toho dělat velice dobrá rozhodnutí.“

Jedním z příkladů, který McAfee prezentuje jako úspěch toho, co stroje při práci s daty umí, je vítězství AlphaGo nad nejlepším hráčem světa v komplexní hře Go. „Stroje ukazují, že mají excelentní úsudek,“ míní výzkumník z MIT.

McAfee dále odkazuje na 136 už realizovaných studií, které porovnávají rozhodování „expertů“ (HiPPO) a algoritmů. Pouze v šesti procentech vychází, že HiPPO byli jednoznačně lepší. Ve 48 procentech lze mluvit o shodě a ve 46 procentech o tom, že stroje byly jednoznačně lepší. „Musíme z HiPPO udělat ve firmách ohrožený druh,“ dodává McAfee, který další podobné myšlenky rozvádí v nové knize Machine, Platform, Crowd.

AI jako oheň

Také Michael Dell věří, že geekové ovládli svět a že umělá inteligence má hrát zásadní roli. Nemluví ale o obecné (general) AI, jako spíš o prvcích AI zaměřených na řešení specifických úloh (narrow AI). Oblast přirovnává i k tomu, kdy se postupně začal prosazovat internet, jehož dopady na začátku byly těžko představitelné a dnes má tato „komodita“ vliv na většinu věcí.

Geek versus HiPPO
Autor: Jan Sedlák

Geek versus HiPPO

Katastrofických vizí, které šíří například Elon Musk, se Michael Dell nebojí. „To, že je AI špatná a podobně… to je nesmysl. Každá technologie může sloužit k dobrým i špatným věcem, stejně jako třeba oheň. Kolektivní rolí společnosti je špatné úmysly minimalizovat,“ míní Dell.

Jeden z nejbohatších lidí planety se pozitivně staví také například k 5G sítím, o kterých stále mnozí pochybují v tom smyslu, zda je lze vůbec reálně využívat. Dell 5G označuje za technologii, která umožní vyvíjet nové věci, jako jsou propojená auta, a generovat více dat. Díky tomu ve výsledku údajně kapacita 5G „nakonec vůbec nemusí stačit“.

Například jen města s milionem a více obyvatel mají s postupnou digitalizací a senzory denně generovat 200 PB a více nových dat. Generování a zpracování těchto informací se nebude moci dít pouze v cloudu, protože to mimo jiné nebude finančně únosné. Dell tedy předpokládá mnohem větší distribuci celé infrastruktury a růst důležitosti edge computing prvků.

Dostáváme se tak zpět k decentralizovanému systému. Vývoj kolem počítačů nejdříve pracoval s centralizovaným modelem a sálovými počítači, následně se stal více distribuovaným v podobě client-server, poté měl opět tendence k centralizaci v rámci cloudů a nyní s IoT, senzory a tak dále se výpočetní síla opět více rozprostírá.

Jeffrey Wright s headsetem pro Mixed Reality na Dell Technologies World 2018
Autor: Jan Sedlák

Jeffrey Wright s headsetem pro Mixed Reality na Dell Technologies World 2018

To, jakou roli budou hrát 5G sítě, každopádně ještě bude zajímavé sledovat. Michael Dell se například zmiňuje o tom, že v některých zemích operuje takové množství mobilních operátorů, že nemají kapitálové kapacity na to výstavbu 5G financovat.

Těžké se připravit

Dell směrem k budoucnosti spouští iniciativu nazvanou Dell Technologies Institute, která chce otázky dalšího vývoje lidstva a technologií pomáhat řešit. Podobné snahy lze v poslední době vidět také ze strany dalších technologických společností typu Microsoft a podobně. Jejich součástí je vzdělávání, šíření povědomí nebo navrhování legislativních pravidel. Jde o to porozumět tomu, jaké dopady všechny novinky budou mít.

Vedle toho firma připravila studii Realizing 2030, kde společně s partnery ukazuje některá čísla. Píše se zde například to, že 48 procent firem neví, jak bude v následujících pěti letech vypadat oblast, ve které působí. Asi 82 procent organizací pak věří, že do pěti let bude jejich působení „poháněno“ softwarem.

Téměř 60 procent firem jen s velikými obtížemi dokáže držet tempo se změnami, které nastávají. Přes 40 procent netuší, zda budou schopné v následující dekádě nadále konkurovat. Přes 90 procent organizací bojuje s bariérami, které jim brání ve větší digitalizaci. Jen 27 procent firem má digitalizaci integrovanou do svých procesů a práce.

BRAND24

Samotný Dell uvádí, že práce s daty, strojové učení a AI už přímo promlouvají do činnosti společnosti. „Ve firmě máme stovky projektů, které se zabývají AI,“ říká Michael Dell. Firma například vydala nové verze serverů PowerEdge, které kombinují tradiční CPU s GPU v poměru 1:1 a také umí využívat FPGA čipy. Do firem kolem AI pak Dell investuje skrze Dell Technologies Capital.

Cestu autora na konferenci Dell Technologies World 2018 organizovala společnost Dell.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Reportér Lupa.cz a E15. O technologiích píše také do zahraničních médií.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).