Hlavní navigace

Gigabity vzduchem. V Praze se testuje superrychlý bezdrátový internet, akce má zatlačit na stát

2. 5. 2023
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

České firmy WIA a VanCo testují 5G komunikaci pomocí milimetrových vln na frekvenci 26 GHz. Chtějí motivovat ČTÚ k rozhodnutí o využití tohoto pásma.

Do testů takzvaných milimetrových vln (mmWave) v rámci bezdrátových 5G sítí se připojil další tuzemský hráč. Pražská společnost WIA, která nabízí zejména internetové připojení firmám a institucím, začala zkoušet přenos dat v rámci frekvence 26 GHz. Zhruba před měsícem ve spolupráci s firmou VanCo nainstalovala základnovou stanici na budově Stimmbuilding v Praze, kde sídlí Casablanca.

V rámci Česka jde zároveň o první pilotní provoz core-less technologie na této frekvenci. To znamená, že instalace nemá a nevyžaduje provoz jádra (core) sítě, jako je tomu u tradičních sítí mobilních operátorů. Zároveň je síť kompatibilní se standardy 3GPP. „Pro nás je to průlomová věc,“ uvedl pro Lupu ředitel WIA Filip Malina.

WIA si od 26 GHz slibuje využití v poskytování B2B internetu s tím, že technologie jde použít i pro koncový internet, takže by se teoreticky dalo zabrousit i do této oblasti.

„Vybudování BTS na 26 GHz už dnes dává obchodní smysl. Technologie vyjdou řádově na jednotky tisíc dolarů na jeden sektor, samozřejmě bez poplatků za frekvence. Na klientské části jde o stovky eur,“ shrnul Malina. „Obecně se dá říci, že zařízení v tomto pásmu jsou dvakrát až třikrát dražší než současné kvalitní 5GHz produkty,“ doplnil ředitel VanCo Milan Vonšík. Jeden sektor má spotřebu kolem 150 wattů.

Frekvence 26 GHz umožní poskytovat garantovaný bezdrátový internet. Garantovaný bezdrát dnes samozřejmě existuje, ale jedná se o spojení point-to-point (bod-bod). WIA a VanCo nicméně testují připojení multi-point, kdy se k jedné BTS připojuje více zařízení. Tímto způsobem to funguje například ve Spojených státech, kde na multi-pointu v rámci 26 GHz buduje síť třeba Verizon.

Dosah na kilometry

V pilotním provozu je dnes rozjetý jeden sektor. V současné době se využívá šířka kanálu 100 MHz a kapacita je dimenzována na 1,75 Gb/s na sektor. Design a použité technologie jsou nicméně plánovány na finálních 12 Gb/s na sektor s tím, že půjde využít kanál 200 MHz.

Dosah technologie jsou vyšší jednotky kilometrů. V rámci aktuálního field-testu je nejvzdálenější jednotka 4,5 kilometru daleko a i v dešti dosahuje plné kapacity a modulace (viz mapka v galerii). Čísla jsou v souladu s očekáváním. Dostat se lze i na větší vzdálenost, ale spolehlivost v dešti vzhledem k utlumení pak dramaticky padá.

Podle současných představ by na začáteční pokrytí Prahy mohlo stačit čtyři až pět sajtů s tím, že by se následně zahušťovalo. Stavět lze velice rychle. WIA má historicky pronajaté lokality, na něž stačí „pověsit“ nový hardware.

VanCo a WIA budou reálné výsledky z testování prezentovat v červnu na konferenci Futuretec. K dispozici budou údaje jako dlouhodobá stabilita, propustnost, QoS, latence a podobně.

Pro testování byly použity bezdrátové technologie od americké společnosti Cambium Networks, distributorem je VanCo. Cambium dříve byla součástí Motoroly a díky zemi původu jde dnes o politicky vhodného dodavatele, kterému nehrozí zákazy od NÚKIBu.

Jak rozdělit frekvenci

Pásmo 26 GHz je dnes k dispozici v rámci experimentálního užití pro 5G technologie. V současné době není jasné, jak Český telekomunikační úřad bude přistupovat k jeho regulaci a přidělování. Například by bylo možné udělovat individuální oprávnění na konkrétní frekvence a lokality. WIA je zastáncem tohoto přístupu. Podle firmy by se takto na rozdíl od celoplošné či regionální licence zajistilo konkurenční prostředí pro více operátorů. Testy mají argumentaci WIA a zřejmě i dalších menších providerů podpořit.

Je možné, že velcí operátoři budou tlačit spíše na přidělování větších lokalit. Česká O2 už 26 GHz začala testovat. Během pokusů se dalo dostat na rychlosti až 5 Gb/s. Podle informací Lupy nicméně O2 ohledně této frekvence nikam nepospíchá, protože se odkládá vydávání koncových zařízení a nových čipů podporujících tuto frekvenci. Strategie, jak přistupovat k přidělování frekvence, se teprve připravuje. A to i na základě plánování sítě a toho, kde by 26 GHz mohlo být pro O2 vhodných.

„Naší motivací je, aby mmWave pásmo bylo uvolněno v souladu s doporučením Evropské komise – tedy na základě konkrétního místa a individuálního oprávnění,“ popsal Malina.

„V pásmu 26 GHz jsou v rámci uvolněné části široké 1 GHz zatím umožněny podmínky pro experimentální provoz, který využívá nebo již využilo několik subjektů pro testování. Vzhledem k omezené nabídce trhu se zařízeními pro evropský trh, a také absenci uživatelských a obchodních modelů, není zatím významná poptávka po bezprostředním otevření pásma (pro standardní komerční služby). Cílem experimentálních provozů je nejen ověřit možnosti technologie, ale i případné obchodní modely. Ohledně formy udělování práv ke kmitočtům (autorizace) je v současnosti vedena diskuse i s odbornou veřejností, nicméně aukce na celoplošné příděly nepředpokládáme,“ sdělila mluvčí ČTÚ Tereza Meravá.

Společnost VanCo má s podobným přístupem (problém slepice/vejce) zkušenosti již z pásma 42 GHz, kde firma demonstrovala připravenost hardwaru na nasazení. ČTÚ následně pásmo otevřel a dnes ho využívají lokální provideři pro vysokokapacitní spoje. VanCo chce na závěr testování mmWave dát ČTÚ report se svými závěry.

BRAND24

S pásmem 26 GHz jako takovým tu již zkušenosti jsou, když byla frekvence uvolněna v roce 2000 pro FWA. Tehdy samozřejmě byla k dispozici zcela jiná zařízení, takže firmy mají zkušenosti s fyzikou, nikoliv hardwarem. 

Milimetrové vlny testují také na Vysoké škole báňské – Technické univerzitě Ostrava, kde se ve spolupráci s CESNETem řeší přenosy videa.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Reportér Lupa.cz a E15. O technologiích píše také do zahraničních médií.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).