Hlavní navigace

Globe Internet se na Slovensku spálila

11. 7. 2001
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Slovenský podnik společnosti Globe Internet -- Globe Powernet -- byl vytunelován jeho vlastními jednateli a končí. Slovenští partneři pravděpodobě falšovali výpisy z bankovního účtu a připravili tak firmu nejen o hotovost, ale také o movitý majetek a navíc se jim paradoxně podařilo ukrást i značnou část doménových jmen.

Možná jste před několika týdny zaznamenali kauzu týkající se slovenské společnosti Globe Powernet, která rozvířila stojaté vody slovenských internetových médií. Pravděpodobně však nikoli, protože se sestávala pouze ze dvou krátkých, po sobě jdoucích tiskových zpráv, jejichž obsah se rozpustil „do ztracena“. Jediným důvodem, proč se nás tento případ také týká, je skutečnost, že majoritním vlastníkem společnosti Globe Powernet (odkazem již bohužel neposloužím) je česká firma s nápadně podobným názvem – totiž Globe Internet, která jako první vydala tiskovou zprávu (jež byla záměrně určena pouze pro Slovenskou republiku), že společnost Globe Powernet byla vytunelována společným dílem minoritních společníků a současně jednatelů firmy, Petera Petráše a Tomáše Krause.

Svět podle Jakuba Ditricha

„Oba jmenovaní (…) zanedbávali chod společnosti do té míry, že bylo třeba poskytovat zákaznickou podporu (…) z Prahy. Rovněž sabotovali jakoukoli účinnou možnost kontroly své hospodářské činnosti ze strany většinového vlastníka (…). Výsledky jejich podvodných aktivit jsou následující: Nepodali daňové přiznání za rok 2000, (…). V hotovosti vybrali více než 300.000 v situaci, kdy Globe Powernet dlužila za nájem a další služby přibližně stejnou částku třetím stranám. Pokusili se převést a částečně také převedli doménová jména patřící společnosti Globe Powernet. V důsledku těchto skutečností se společnost Globe Internet (…) rozhodla podat na oba jednatele trestní oznámení s podezřením na podvod a zpronevěru. Zároveň vyšlo najevo, že oba dva byli už v minulosti stíháni pro podobné trestné činy.“ /zdroj/

Svět podle Petera Petráše

„Firma Globe Powernet nikdy nevlastnila servery, na kterých běží webhosting našich klientů a ani hosting těchto serverů. Tyto servery vlastnila firma Power – Peter Petráš (…). Za pronájem serverů a konektivity dluží firma Globe Powernet (…) cca 160.000 korun. Suma 300.000 vybraná z účtu Globe Powernet, byla určena na nákup počítačů a vybavení kanceláře firem Globe Powernet a Kookee.com (…). Domény, které mají patřit Globe Powernet, patří od počátku firmě Power a měly být přepsány až po zaplacení výše uvedené dlužné částky (…). Já, Peter Petráš, jsem v minulosti nikdy nebyl trestně stíhán, ani odsouzen, jak zmiňoval Jakub Ditrich. A proto jsem se prostřednictvím svého právního zástupce rozhodl podat trestní oznámení na oba jednatele Globe Internet.“ [přeloženo ze Slovenského jazyka] /zdroj/

Společnost Globe Powernet (GPN) vznikla v minulém roce, kdy se firma Globe Internet (GI) rozhodla exportovat svůj (komerčně nepochybně úspěšný) obchodní model do zahraničí. Protože ve Slovenské republice – stejně jako v řadě ostatních zemí – není možné, aby byly jednateli společnosti osoby trvale žijící v zahraničí, bylo nutno najít jednatele. Za tímco účelem se GI začala poohlížet ve slovenské internetové komunitě po někom, kdo má dostatečnou úroveň znalostí pro provozování webhostingového centra, načež se přihlásili Peter Petráš a Tomáš Kraus, kteří měli s webhostingem určité zkušenosti. GI si ponechala v GPN podíl 60 procent, zatímco oba slovenští jednatelé získali každý po 20 procentech. Do nové společnosti bylo vloženo 200.000 korun*.

Zde se obě verze rozchází, Jakub Ditrich tvrdí, že GI uhradila celou částku 200.000 korun (tj. zaplatila vklady i za oba jednatele) a Peter Petráš a Tomáš Kraus měli naopak do projektu vložit přibližně 15 platících zákazníků a 10 internetových domén. Peter Petráš naopak tvrdí, že GI sice vložila do projektu částku 200.000 korun, ale 80.000 korun bylo určeno na nákup kancelářského vybavení GPN (pozn.: podle Jakuba Ditricha veškerý movitý majetek společnosti zmizel) a k převodu oněch 10 domén mělo dojít až po zaplacení dluhu 160.000 korun. To se jednak příčí selskému rozumu – dluh ještě nemohl existovat – a jednak záznamům SK-NIC. Poněkud výmluvně působí i skutečnost, že registrace zákaznických domén byly prováděny nikoli skrze GPN, ale prostřednictvím registrátora Power Petera Petráše.

Pokud bychom připustili, že GPN (s know-how GI) skutečně „outsourcoval“ konektivitu a serverhosting od třetí osoby – firmy jednoho z jednatelů -, vyvstává otázka, proč si Peter Petráš coby jednatel GPN spornou částku 160.000 nevyplatil? Sám Peter Petráš se hájí společenskou smlouvou, která jednatelům znemožňovala bez souhlasu majoritního vlastníka společnosti vyplácet částky nad 100.000 korun. Ke své vlastní škodě mi faximile společenské smlouvy neposlal, zůstavá proto záhadou, jak mohli s Tomášem Krausem vybrat z účtu GPN 300.000 korun na nákup kancelářských potřeb (pro dva zaměstnance, tj. sebe samé) a současně nezaplatit za „životně důležitou“ konektivitu a serverhosting. Takový dluh by navíc nemohl vzniknout jednorázově, ale hromadil by se po nižších částkách).

Při bližším ohledání se vynořují pouze další nesrovnalosti. Rozhovor s generálním ředitelem slovenské pobočky GTS ukázal, že Peter Petráš není právě nejlepším obchodním partnerem, protože za poskytované služby zásadně neplatí faktury, díky čemuž hrozilo odpojení všech serverů, k čemuž nakonec „z vůle boží“ došlo kvůli výpadku v hostingovém centru. GI proto přenesla webhosting zákazníků na servery v Praze a SK-NIC jí vyšel vstříc porušením vlastních pravidel – totiž přechodnou změnou DNS záznamů ukradených domén. Jasno do případu vnesl telefonický rozhovor s Ivanem Leščákem, který uvedl, že SK-NIC řadí Petera Petráše mezi „méně důvěryhodné“ registrátory a současně potvrdil převod domén z GPN na Power, který probíhal od letošního března – zkrátka učebnicový tunel.

BRAND24

Svět podle Garpa

Zdá se však, že mezi GTS Slovakia a Peterem Petrášem došlo k nevídanému obratu (Ivan Leščák hovořil o silných neformálních vztazích), protože na troskách GPN a doménách ve vlastnictví Petera Petráše v poklidu vznikla nová webhostingová společnost Morpheus.sk, u které GTS Slovakia, jako asi u každého nesolventního zákazníka, točí vlastní internetovou reklamu. Jména Petera Petráše a Tomáše Krause byste ovšem na webových stránkách Morpheus.sk hledali marně – vše je dílem žilinské společnosti Komatex -, po obou jako by se země slehla. Ani se jim nedivím, protože na ně bylo podáno trestní oznámení (na jednatele GI nakonec Peter Petráš žádné trestní oznámení nepodal), neb na valnou hromadu nedodali účetní podklady. GI si každopádně může odepsat jednu účetní ztrátu.

* koruny jsou samozřejmě slovenské

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Score => Lupa.cz => M&W => Advertures => McCann Prague => Leagas Delaney Hamburg / Prague => Dark Side => [?]

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).