Hlavní navigace

Názor k článku Gmail odstavuje chat, konec otevřené sítě Google Talk se opět přiblížil od Mike - Protože dnes už díky smartphonům prostě funguje IM...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 15. 6. 2015 9:52

    Mike (neregistrovaný)

    Protože dnes už díky smartphonům prostě funguje IM jinak, taková je realita. Kecálek dnes běží prakticky každému na smartphone a tam je za prvé každý (většina) online de facto neustále, ale na druhou stranu je ta komunikace de facto asynchronní (lidé se s telefony pohybují, mohou být chvilkově bez signálu, mění se za běhu připojení z wifi na mobilní síť a naopak, atd.). Takže pojem "být online" se stal silně "fuzzy".

    XMPP na tohle nebylo stavěno a funguje v takovém prostředí velmi špatně. Existují sice XEPy (rozšíření XMPP protokolu), které se tohle snaží řešit (např. XEP-0198: Stream Management, XEP-0280: Message Carbons, XEP-0184: Message Delivery Receipts, XEP-0313: Message Archive Management a pár dalších), ale jejich podpora jak na straně klientů, tak na straně serverů, je silně omezená. A oproti nativním "push" zprávám (GCM na Androidu, APNS na iOS) tu bude vždy celá řada nevýhod.

    Tím neříkám že se mi ta situace líbí, ale prostě realita je jaká je...

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).