Hlavní navigace

GoSAT GS 7060 HDi: satelitní HD přijímač Skylink Ready

25. 11. 2015
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

Blíží se Vánoce, a tak si dnes prohlédneme satelitní přijímač, který je vhodný pro běžného spotřebitele. Jako druhý v pořadí získal certifikát Skylink Ready podle nejnovější technické specifikace 1.5.

Jistě si vzpomenete na přijímač GoSAT GS 7056 HDi, který již mnoho měsíců patří mezi stálice na trhu. Recenzovali jsme jej zde v lednu 2013 a prodává se s úspěchem dodnes. Dovozce a prodejce Tipa spol. s.r.o. z Opavy dnes nabízí následovníka. Je jím GoSAT GS 7060 HDi. Umožňuje příjem SD i HD kanálů v kompresi MPEG-2/MPEG-4/H.264. Zpracuje signály v normě DVB-S2 a zobrazí rozlišení až do 1920×1080p. Používá k tomu nový americký čip Broadcom BCM7362.

Nový přijímač již vypustil SCART, ale zůstávají tři cinch porty analogového AV výstupu pro připojení ke starým televizorům. Byl doplněn port Ethernet a tím se využití přijímače rozšířilo o nové funkce, například pro automatické vyhledávání frekvencí a seznamu kanálů FastScan Skylink, nebo o YouTube, zprávy a počasí.

Přední panel

Přijímač se vyrábí v černé barvě. Jeho rozměry jsou 200 × 123 × 42 mm (š x h x v). Na předním panelu se odleva nachází tlačítko StandBy a do kruhu situovaná tlačítka pro přepínání programů a regulaci audia. Poslední dvě tlačítka slouží ke vstupu do Menu a jako potvrzovací tlačítko OK. Vpravo na panelu je tmavě červený čtyřmístný sedmisegmentový displej, který zobrazuje stavy přijímače, čísla předvolby a přesný čas.

Štěrbinu pro jednu čtečku karet integrovaného dekodéru Irdeto se Silicon Secure nalezneme na boku přijímače. Čtečka karet Irdeto umožňuje v přijímači používat karty Irdeto a karty ICE operátorů Skylink a freeSAT od firmy UPC DTH. Je možno použít i karty dalších operátorů působících na našem trhu, například Volná telka apod. Karta se vkládá čipem dopředu a dolů. Přesahuje přijímač asi o 9 milimetrů.

Zadní panel

Na zadním panelu odleva najdeme F port vstupu satelitního tuneru (13/18 V, 350 mA), výstup ze satelitního tuneru na další přijímač zde není. Tři cinch porty (analogový AV výstup), optický S/PDIF konektor, HDMI výstup pro připojení k televizoru (podporuje funkci HDMI CEC – dokáže zapnout/vypnout TV, případně automaticky přepnout požadovaný vstup na TV), síťové rozhraní LAN 10/100 Mb/s, USB port a konektor pro připojení externího napájecího adaptéru (12 V / 2 A).

Dálkové ovládání

Černé dálkové ovládání s matným povrchem disponuje 55 tlačítky. Gumová tlačítka reagují zpravidla okamžitě po stisku, u přepínání programů je prodleva do dvou vteřin. S jeho směrovostí si nemusíte dělat žádné starosti. Přijímač reaguje v místnosti ve všech směrech, kam dálkové ovládání nasměrujeme, například i na protější stěnu.

Ovládání také umožňuje přímý vstup do některých funkcí, například je zde tlačítko pro přímý přístup na disk (na obrázku), další na Aplikace nebo tlačítko na uložení screenshotu z vysílání, k průvodci EPG, oblíbeným programům, zobrazení přesného času atd.

Napáječ

Síťový napáječ 100–240 V –> 12 V / 2 A je umístěn externě, a tak se oproti dřívějším modelům přijímačů GoSAT jeho velikost značně zmenšila.

Instalace

Animované Hlavní menu přijímače se skládá ze sedmi položek:

• Upravit kanály
• Nastavení (Instalace, Možnosti, Tovární nastavení a Informace)
• Irdeto CA Status (Stav služeb, Poštovní schránka, Rodičovská kontrola, Aktualizace softwaru apod.)
• Multimédia (PVR, Seznam MP3, Obrázky, Seznam médií a Disk/Paměť)
• Průvodce EPG
• Hry (Tetris, Sokoban)
• Aplikace (YouTube, RSS zprávy, Počasí)

První instalace je značně zjednodušena. V prvním kroku volíme jazyk menu. Na výběr máme menu v českém, slovenském, anglickém, maďarském nebo německém jazyce. V druhém kroku průvodce instalací nabídne instalaci pro Českou republiku, Slovenskou republiku nebo pro Maďarsko. Tímto výběrem se dále dostaneme k nastavení DiSEqC 1.0.

Zde průvodce automaticky zjistí, zda přijímáte signál z více satelitů, které bude tento přepínač používat, a s výsledkem vás seznámí před uložením v tomto okně. Samozřejmě můžete nastavit přepínání i manuálně. V dalším kroku již dojde k vyhledávání všech TP na nalezených satelitech. Po naladění a uložení stanic přijímač požádá o vložení přístupové karty Irdeto do přijímače. Tím je vše podstatné uloženo a přijímač je připraven k používání. Do seznamu oblíbených stanic můžeme uložit až 200 programů.

Další nastavení můžete upravit ještě v menu přijímače.
Během používání přijímač sám sleduje změny v programové nabídce a sám je i aktualizuje podle vašeho přednastavení. Po vypnutí funkce FastScan si můžete zvolit dynamickou aktualizaci kanálů (aktualizuje všechny kanály na satelitu) nebo Skylink Update (aktualizuje pouze nabídku Skylink).

Pokud chcete přijímač používat na příjem z dalších satelitních pozic, nic tomu nebrání. K dispozici jsou protokoly DiSEqC 1.0, 1.1, 1.2 a 1.3 (USALS), a tak můžete zapojit i motor.

Nahrávky

Protože operačním systémem tohoto přijímače je Linux, formátuje se disk v systému EXT3. Disk ale může být rozdělen do dvou oddílů, EXT3 pro PVR a souborový systém NTFS pro multimédia, aby se mohla bezproblémově kopírovat na disk z PC. Při formátování si můžete určit velikosti oddílů pro EXT3 a pro NTFS. Přijímač má pouze jeden tuner. Přesto můžeme nahrávat dva HD programy současně a na třetí se dívat, ale pouze ze stejného transpondéru. Ostatní TP zůstávají při nahrávání nefunkční.
Nahrávky pořízené přijímačem jsou z důvodu licenčních omezení Irdeto šifrovány. Nikde jinde je tedy nepřehrajete. Při přehrávání zjistíte, že záznam obsahuje i všechny audiostopy, titulky i info o pořadu včetně teletextu. Přijímač uloží také nově přidanou funkci audio description, což je audiokomentář pro nevidomé.

Pokud je vložený disk formátován například na FAT32, přijímač nabídne jeho přeformátování.

Do oddílu NTFS si můžeme na disk uložit některé multimediální soubory, které přijímač podporuje. Multimedia Player spolupracuje s formáty AVI, MOV, MP4, MKV, MP3 a JPEG. Player má všechny běžné funkce, například zrychlené i zpomalené přetáčení tam i zpět, vytváření záložek i rychlopřesun šipkami v obou směrech. Obrázky JPEG jsou perfektně zobrazeny i ve vysokém rozlišení. Přijímač podporuje také TimeShift.

Počasí

Počasí pro zvolenou polohu si můžete zobrazit na celý týden dopředu.

YouTube

Informační lišta

Informační lišta se zobrazuje při přepnutí programu nebo tlačítkem INFO a informuje o současném nebo následujících programech, na které se dostaneme použitím tlačítek se šipkou vpravo/vpřed nebo vlevo/zpět. Informuje také o právě přijímaném satelitu a parametrech přijímaného kanálu, dále o názvu stanice a její předvolby, orientačně také o síle a kvalitě signálu. Podrobné informace o pořadu zobrazíme opětovným stiskem tlačítka INFO.

EPG

Přijímač umí zobrazit elektronického programového průvodce až na 7 dní dopředu, pokud se na příslušném programu vysílají. EPG má dva režimy. V zobrazeném režimu na screenshotu vidíme EPG jednoho programu na několik dnů dopředu. Druhý režim s devíti programy zobrazuje klasickou mřížku. V časové ose se pohybujeme šipkami vpravo/vlevo a v programech šipkami nahoru/dolů.

Automatická aktualizace

Přijímače Skylink Ready s funkcí FastScan automaticky aktualizují programy satelitního operátora Skylink. Parametry a změny si přijímač nalezne na svém domovském transpondéru vysílajícího data FastScanu a OTA.

Co přinesla nová specifikace Skylink Ready?

Nová specifikace 1.5 přinesla mnohá vylepšení a rozšíření funkcí, například audio description, nahrávání dvou programů najednou atd. Přijímač zobrazuje OSD Teletext bez závad s diakritikou. Je zde možnost vypnutí displeje. Kvalita zpracování obrazové složky je na vysoké úrovni, týká se to i barevného podání, které si však v Menu přijímače můžeme spolu s jasem i kontrastem individuálně nastavit.

Naopak jsou zde také některá omezení. Trochu úsměvné je zde třístupňové omezení rodičovského zámku. V době, kdy jsou děti v programování mnohdy zručnější než my, si i s tímto určitě poradí, pokud budou chtít.
Při nahrávání programů označených v EPG věkovou úrovní je nahrávka automaticky uložena na disku s master pinem nebo uživatelským pinem dekódovací karty. Tyto nahrávky přehrajeme pouze po zadání pinu. Pokud jsme si na kartě nevytvořili uživatelské profily, zadáme master pin karty. Odemknout takový záznam natrvalo nelze. Některá omezení pro záznamy pořadů ale můžeme zcela vypnout v menu Nastavení PVR pod položkou Zámek PVR, který nastavíme na hodnotu Vyp.

Chybí zde možnost přijímat hybridní televizi HbbTV. To bohužel ještě postrádám u mnoha satelitních přijímačů. Mám také poznámku k Poštovní schránce. Tuto funkci má většina přijímačů. Zatím ji však poskytovatelé k informování svých zákazníků o službě, kterou poskytují, nevyužívají.

Dovozce GoSAT má snahu své přijímače stále vylepšovat a zaručuje softwarovou podporu ještě dlouho po jejich uvedení na trh.

V přijímači byl firmware 1.00, se kterým byl proveden i test a udělen certifikát Skylink Ready.

Balení obsahuje

• Přijímač GoSAT GS 7060 HDi
• externí napáječ adaptér 12 V / 2 A
• český a slovenský návod k obsluze
• HDMI kabel

Přijímač k testu zapůjčila firma IPON, s.r.o. se sídlem v Rokycanech.

Email: info@tvdigitalne.cz

Web přijímače: http://www.tvdigitalne.cz/gosat-7060-hdi.html

Cena: 2990 Kč včetně DPH

Po registraci na www.gosat.cz  získáte 3 roky záruky zcela zdarma.

Návod na aktualizaci software: http://static.gosat.upgates­.com/x/x5637239c1d96f-navod-na-aktualizaci-software-7060.pdf

Oprava L4: http://static.gosat.upgates­.com/i/i56363cc39de92-gs7060hdi-l4.s27vx11d

BRAND24

Oprava L5: http://static.gosat.upgates­.com/5/556385956ad915-gs7060hdi-l5-oprava.s27vx11d

Veškerou grafiku s použitím jedné oficiální fotografie vytvořil autor.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).