Hlavní navigace

Gogen MB 381 Record 500: PVR a velká multimediální kompatibilita

27. 10. 2010
Doba čtení: 12 minut

Sdílet

 Autor: 322915
Skoro puristicky působící přístroj vymykající se i rozměrově je od této firmy malým překvapením. Alespoň pro mě, protože trh v této oblasti rozhodně není masový a právě tam Gogen míří nejvíce. Přes zabudovaný set-top box zvládá nahrávat běžné pozemní digitální vysílání, včetně toho v HD (DVB-T), podporuje spoustu formátů k přehrávání a využít navíc můžete nejen obvyklou USB paměť, ale i mechaniku karty SD. Navíc: nahrává na všechno možné, včetně zabudovaného 500 GB disku.

Jakmile rozbalíte krabici a vytáhnete Media box, uvidíte přelepku s několika výraznými logy. Record Ready (tedy „připraven na nahrávání“), DVB-T (je včetně tuneru pro MPEG-4, tedy i HD), Full HD 1 080p, což znamená, že si poradí s rozlišením až 1 920×1 080 bodů progresivně (standardně je naštěstí nastaveno 1 080i) a také MKV H.264. Tento kodek je poměrně populární, byť bohužel poněkud neujednocený, a proto jsem vyzkoušel hned pár variant, které jsem měl po ruce. Nepostihl jsem jich ale ani desetinu.

Gogen MB 381 Record 500 přední panel
Gogen MB 381 Record 500 detail

Poněkud puristicky vypadající box je zakut do bytelného skoro dvou milimetrového broušeného plechu. Design doplňují kulatá kovová tlačítka a modře podsvícený středový „knoflík“ s diodami ukazujícími zastrčené paměti. Z boku vidíte mechaniku paměťové SD karty.

Jak vidíte, je toho na relativně levný Media box (2.990 Kč bez disku, 4.990 Kč s 500 GB) docela dost. A to jsem se ještě nedostal k tomu, co umí přehrávat. Má to ale také háček – díky absenci konektoru SCART je box určen pro připojení k moderní ploché televizi s konektorem HDMI. Smířeni byste měli být i s tím, že chybí funkce TimeShift a například živé televizní vysílání si tak nestopnete. Box je také stavěn tak, že pokud jede jedna akce (typicky nahrávání) nejde už nic jiného (třeba sledování filmu přes USB. Nicméně jako disky, resp. paměťová média můžete už použít jak ty zformátované ve FAT, tak i ty v NTFS.

Gogen MB 381 Record 500 kanály třídění

Naladěné kanály jdou setřídit podle několika kritérií a i fyzicky, což v mém případě trochu zlobilo. Vytvořit si můžete i seznam „Oblíbené“.

Instalace

Bude jednoduchá, ale buď si musíte přečíst příručku, nebo mít štěstí a rovnou na dálkovém ovladači zmáčknout tlačítko „Setup“. V hlavním menu, které se vám zobrazí automaticky po zapnutí, se totiž volba „Nastavení“ (Gogen je plně lokalizován) týká multimédií a několika systémových záležitostí typu nastavení formátu televizoru apod.

Gogen MB 381 Record 500 kanály přehled

Přehled kanálů získáte na tlačítku OK (oblíbené kanály).

Media box je vlastně pro přehrávání multimédií připravený po zapojení, můžete kdykoli zastrčit USB paměť či SD kartu a promítnout si film, fotografie či si pustit muziku. Instalace tak spočívá jen v naladění nijak citlivého tuneru DVB-T a následném setřídění kanálů, které v mém případě trochu zlobilo. Nakonec se je sice povedlo fyzicky setřídit, ale příliš jsem s tím spokojen nebyl. Můžete to ale udělat i jinak – třeba podle jména. Já jsem využil volby „Oblíbené“ a tlačítka OK, kde se objevuje seřazený seznam. Pak zbývá jen upravit výstupní volby podle vaší ploché televize, což se bude typicky týkat nastavení výstupu HDMI. SCART chybí, takže k televizoru bez HDMI ho připojíte pouze přes kompozitní video, což opravdu není nic moc.

Gogen MB 381 Record 500 základní menu

Do tohoto menu vám Media box naběhne automaticky. Zde vstupujete i do sledování televize (DVB-T – analogový tuner tu není).

Ovládání: ověřená klasika

Je v tradičním stylu šipkové klávesy, OK a i když je někdy třeba tlačítko dálkového ovladače stisknout dvakrát (navíc je ho třeba poměrně přesně zaměřovat), je ovládání bezproblémové. V průběhu testu se ukázalo, že přehrávač (zdůrazňuji „můj kus“) reaguje na některé povely (typicky spuštění videosouboru) s krátkým zpožděním, takže mačkat dvakrát tlačítko OK nebylo tolikrát zapotřebí.

Gogen MB 381 Record dálkový ovladač

Dálkové ovládání je tradiční, ničím nevybočuje z normálu.

Media box po zapnutí naběhne do základního menu, kde můžete prohlížet soubory (někdy s náhledem a jindy bez), nahrávky z DVB-T a zvolit si typ multimédií pro přehrávání. Je tu i volba „Nastavení“ a jak jsem už naznačil, neodpovídá té na tlačítku „Setup“ dálkového ovladače.

V „Nastavení“ je možné zvolit pro HDMI režim 1 080p, pro film velikost titulků (ty by mohly být větší – na metrové úhlopříčce nejsou příliš znát) a také jejich pozadí a barvu. Je tu i volba „Start obnovit“, která říká, že vám při přerušení sledování filmu bude nabídnuta možnost obnovit přehrávání od místa, kde jste film stopli (opravdu mi to fungovalo pouze po stisku tlačítka „Stop“).

U fotografií si můžete zvolit druh prezentace (jsou tu desítky režimů) a také rychlost výměny snímků. Poslední volbou je formátování paměťových zařízení. Pro hudbu se nenastavuje nic.

Na ovládání je perfektní to, že se kdykoli a odkudkoli můžete vrátit do základní nabídky. Stačí jen stisknout tlačítko domečku.

Manažer souborů: základ všeho

Funguje plně v češtině, včetně zobrazování názvů souborů a ovládá se příjemně. Ve videu pod náhledovým okénkem do kterého se dostanete rovnou ze základního menu, vidíte celé jméno souboru. Pokud se nevejde, začne rotovat. V režimu „Prohlížení“ si pochopitelně nic nespustíte a slouží jen k zobrazení všeho, co máte na paměťovém médiu k dispozici. Volbou „Video“ a průchodem jednotlivých adresářů se snadno dostanete k tomu, co si přejete přehrát a je dobré, že se tady v tomto směru nedějí žádné experimenty jako například házení všech souborů do jednoho adresáře apod.

Gogen MB 381 Record 500 zadní strana

Na zadní straně najdete vše, co dnes využijete. Jen ten SCART by se ještě hodil. (Mechanika paměťové karty je na boku).

Elegance ze předu, ale i ze zadu

USB rozhraní, která najdete na zadní straně (typu A, protože je tu i jedno „čtvercové“ typu B) jsou poměrně blízko sebe, ale dvě paměti jsem zastrčil do nich bez potíží. Ty by možná mohly nastat při použití nějakých objemnějších. Ale třeba je to naopak dobře vyměřeno. Vyzkoušel jsem také, jak se chová manažer při použití všeho, tedy dvou USB pamětí a SD karty. Nečinilo mu to sebemenší obtíže, jen úvodní seznam byl o něco delší. V závislosti na tom, co máte zastrčeno, se rozsvítí kontrolky pod vypínačem na přední straně uvádějícím Media box do pohotovostního režimu. Celkový vypínač je na straně zadní, kde, jak jsem se zmínil, chybí pouze SCART. Jinak tu je i dvojice digitálních výstupů, takže v tomto směru si nikdo stěžovat moci nebude.

Škoda, že čelní strana není opět kryta broušeným hliníkem, nýbrž je ve stylu rámů „lesklých černých televizorů“ i když na ní naštěstí nejsou tolik vidět otisky prstů. Celek ale vůbec nevypadá špatně.

Gogen MB 381 Record 500 video

Pokud máte povolenu volbu „Náhled“, objeví se v okénku po prvním zmáčknutí OK. Po druhém se video spustí na celou obrazovku.

Pohodové video (až na WMV)

Jakmile na souboru s videem stisknutím tlačítka OK spustíte přehrávání, otevře se vám nejprve v náhledovém okénku, ve kterém jde kupodivu i přetáčet. Teprve po druhém stisku OK jste přepnutí do celoobrazovkového režimu a začíná se od začátku, přičemž operace nejde nijak urychlit. Přiznám se, že tohle mi dvakrát nevyhovovalo, ale nastavit v menu přehrávání rovnou do celoobrazovkového režimu na mé verzi firmwaru nešlo (šlo to až na nové – viz dále). Jinak je tomu u filmů, které máte „rozkoukané“. Můžete si totiž zvolit, aby si Media box u každého video souboru pamatoval, kde skončil. Jakmile ho pak spustíte do celoobrazovkového režimu (až do něj), zastaví se a dá vám vybrat, zda chcete pokračovat či začít přehrávání od začátku. Gogen si ale značky zjevně pokládá po určitých časových intervalech, takže počítejte s přesností někdy třeba i tři minuty.

Video můžete přetáčet až 32násobnou rychlostí, ale bohužel se při něm standardně neobjeví nic, co by vás informovalo o tom, v jaké části filmu se nacházíte. To se dozvíte až v okamžiku, kdy zmáčknete tlačítko „Info“. Po filmu se můžete pohybovat i přímým zadáním času přes tlačítko GOTO.

A titulky? Podporováno je jich více než dost a nastavit si je můžete do tří barev (červené, modré a zelené), a tak se hodí, že je lze udělat buď průhledné nebo umístit na bílé, šedé či žluté pozadí.

Poté co jsem na závěr testu stáhl objevivší se novou verzi firmwaru, jsem zjistil, že potvrzuje to, o čem jsem byl informován od dovozce – do barev titulků přibyla bílá a černá, z disku jde i mazat (i více souborů najednou) a vedle toho prý byly odstraněny i drobné chybky v menu, čehož jsem si ani nevšiml. Bohužel nahrávky z DVB-T stále přejmenovat nejdou. Ale je možnost vypnout náhledové okno a spouštět filmy rovnou do celoobrazovkového režimu. Právě tato volba se ukázala jako nejlepší. Media box totiž navíc začal reagovat o dosti svižněji.

Gogen MB 381 Record 500 foto

Manažer souborů v části fotografie. Snímky, i objemné velikosti, nabíhají svižně. Náhledy se – na rozdíl od sekce „video“ – objevují automaticky.

Fotky a muzika

Zatímco u videa se vám při pohybu v manažeru souborů nezobrazují náhledy automaticky, a to i když máte tuto volbu zapnutou (musíte zmáčknout OK), u fotografií ano spolu s informacemi o souboru. V případě hudby však už zase musíte – pro zobrazení základních informací z tagů, vzorkování apod. – stisknout OK.

U muziky jde nastavit několik druhů přehrávání (jeden soubor, vše, náhodně) a vybrané skladby jde umístit do playlistu a také z nich mazat. Playlist pak můžete použít i k podkresu při promítání fotografií a v tomto případě jde přehrávat i hudbu z kořenového adresáře nebo tu, kterou máte přímo v místě odkud promítáte.

Jak už bylo řečeno v části ovládání, u fotografií můžete vybrat desítky druhů prezentačních režimů a ovlivnit jde i rychlost výměny snímků.

A kompatibilita? Vše, co uvádí firma (viz tabulka), včetně MP3 s vysokým datovým tokem (třeba i 320 Kb/s) či třeba nahrávek ve WAV z fotoaparátů. Mě osobně potěšilo BMP (občas si k cestám dělám mapy) a také WMA.

Gogen MB 381 Record 500 nahrávky DVB-T

Takto se v manažeru souborů objevují nahrané záznamy. Přejmenovat je v přístroji nelze.

Nahráváme z DVB-T

To je zde jediná možnost, protože přes konektor HDMI to nejde. Naprogramování vám obstará buď EPG nebo si pořad můžete nahrát přímo. Ukládat záznam můžete na interní pevný disk nebo na jakékoli připojené paměťové médium, tedy externí pevný disk (s napájením i bez – já zkoušel ten první), kartu SD nebo USB paměť. Vše pouze vyžaduje přeformátování.

Záznam se provádí do tzv. transport streamu (TS) a můžete si ho kdykoli přenést do počítače, zkonvertovat třeba do AVI a pak ho běžným způsobem sestřihnout a následně třeba vypálit. V tomto ohledu se žádný program pro převod nedodává, ale není problém si stáhnout třeba „All to AVI“.

Kvalita nahrávky nijak ovlivnit nejde. Dovozce udává dvě hodiny na 4 GB paměti. Co jsem zkoušel, hodina zabere asi 1,3, 1,4 GB v MPEG-2 (v dosahu DVB-T HDTV nejsem), takže kvalita nahrávky je pro současný zanedbatelný datový tok pozemního „digitálu“ snad až přehnaně vysoká.

Samo nahrávání je bezproblémové, možná jen narazíte na to, že tuner nepatří k nejcitlivějším (v tomto ohledu je spíše podprůměrný), takže do oblasti s horším příjmem ho doporučit nelze. Největší potíž tak činí právě nemožnost nahrávky přejmenovat. Ty si totiž z EPG název pořadu neberou, ale označují se jménem stanice, datem a pořadovým číslem. Takže zbývá jen počítač, kde se objeví jako další disk…

Gogen MB 381 Record EPG

EPG: pod jménem stanice je seznam pořadů, vpravo pak pro ten vybraný podrobnější popis. Není to tak špatné, jak by se mohlo zdát. Přepnout do tradičního vícekanálového náhledu nejde. Vpravo nahoře také vidíte malé lokalizační opomenutí.

Ještě jsem se u DVB-T nezmínil o EPG. To je jednoduché, ale bohatě vyhovující. Nepřeruší se zvuk (obrazový náhled chybí) a je speciální v tom, že ukazuje náhled pouze pro jednu stanici. Ale zato přehledně, takže nemusíte nic dalšího mačkat (viz foto).

Gogen MB 381 Record EPG informace o pořadu

Informace o právě vysílaném pořadu jsou udělané výborně. Dozvíte se i stav signálu.

Především výtečná kompatibilita

V tom je největší síla této krabičky. S výjimkou WMV mi box přehrál všechno, co jsem do něj pustil a u DivX jak starší, tak i zcela nové audio a video kodeky. Ovládání nečiní problémy, jen musíte cílit na přední stranu a připravit se na to, že i když vám na dálkovém ovladači svítí kontrolka, že jste infra impuls odeslali, může se stát, že to bude třeba ještě jednou. Někdy je to ale tím, že na některé akce (spuštění filmu) reaguje pomaleji, resp. reaguje, ale chvíli mu trvá než zobrazí nápis „Načítání“. Možná jde ale jen o zapůjčený kus.

S novou verzí firmwaru pak už jde i přímo v přístroji mazat soubory a k několika barvám titulků, které by mohly být větší, přibyla bílá a černá, na což se pozapomnělo. Zavedeno však nebylo uspání disku, takže ten jde celou dobu, co máte Media box puštěný, i když využíváte jen televizní tuner.

Pokud jde o formáty obrazu k dispozici jsou „Automatický“, 4:3 (tři varianty, včetně celoobrazovkového) a 16:9. V prvním režimu – co mohu posoudit – přepínal mezi 4:3 a 16:9 jen občas. Není problém to ale napravit tlačítkem na dálkovém ovladači.

Sledování televize - 200

Vyřešte digitální příjem televize na e-shopu DigiZone.cz!

Máte doma starý analogový televizor a potřebujete přejít na digitální příjem televize? Nebo jste se rozhodli pořídit satelit a nevíte, jak na to? Sledujte už satelitní programy a chtěli byste přijímač, který zvládne rozluštit televizi ve vysokém rozlišení obrazu (HD)? Řešíte potíž s televizní anténou nebo rozvody? Se vším vám poradí e-shop DigiZone.cz. Nejlevnější ceny, kvalitní zboží, zásilka až do domu nebo osobní převzetí na některé z kamenných prodejen. Vyberte si právě teď!

Přehrávání videa i nahrávání z DVB-T je spolehlivé, jen při přepínání kanálu si „krabička“ něco dolaďuje, protože píše „Vyhledávám…“ Ale trvá jen okamžik.

Gogen MB 381 Record 500 je svou cenou a přístupem určen pro méně náročné nadšence, kteří ještě nevyžadují napojení na internet či domácí počítačovou síť. Jednodušší jsou i vlastnosti – pokud například nahráváte, nejde dělat nic jiného a chybí také přehrávání se zpožděním (TimeShift). Avšak díky vysoké kapacitě disku (jestliže tedy sáhnete rovnou po této verzi), všestrannému nahrávání a přehrávání nebudete příliš omezeni. Navíc ne každý využije pro audio-video diskotéku celých 500 GB, takže zbytek jde i využít k zálohování. Pokud samozřejmě už nesaháte po terabajtových sférách. V každém případě nezapomeňte – každý (točivý) disk se po zhruba šesti letech porouchá…

Gogen MB 381 Record 500

cena: 4.990 Kč (2.990 Kč bez disku)
nahrává na: pevný disk 500 GB, USB paměť, SD kartu (vše FAT32, či NTFS), formáty MPEG-2, MPEG-4, koncovka TS
přehrává (výběr): JPEG, BMP; MP3, WMA, WAV; video (až 1 080p), české titulky (mj. srt, sub), MKV, AVI, DivX, XviD, TS, MOV, MPEG-2, MPEG-4, H264, vše z pevného disku, USB paměti či SD (HC) karty
některé funkce: přehrávání hudby na pozadí, playlisty, síťový vypínač
vstupy/výstupy: HDMI (výstup), A/V výstup (cinch), optický i digitální audiovýstup, 2× USB, 1× USB (B)
rozměry (švh), hmotnost: 190×59×163 mm; 1,1 kg

Balení obsahuje

BRAND24

– dálkový ovladač
– 2× tužkové baterie (AA)
– externí napaječ
– napájecí kabel (běžný, dvoužilový)
– kabel USB (A-B USB)
– kabel A/V cinch
– papírová uživatelská příručka

text: Bohumil Herwig, foto: autor a Gogen

Kterým výrobkům dáváte přednost

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).