Hlavní navigace

Gogen TVL32983DLEDRR: první 3D a Direct LED od tohoto výrobce

22. 8. 2012
Doba čtení: 9 minut

Sdílet

První 3D televizor této značky přichází kompletně sestaven (včetně podstavce), pasivně naladěn (čtvery brýle) a ve slušné kondici. Vše koření nízká cena.

Tlustá je krabice, „tlustý“ je i samotný televizor, připomínající tři roky staré modely. Ale…!

Televizor je v krabici kompletní, tedy včetně podstavce. Hloubka panelu, byť představující plných 9,4 cm, je dána nejen obecně dosažitelnou technologií pasivního 3D (konverze 2D-3D tu ještě není), ale i obrazovkou typu Direct LED (!), tedy podsvícením umístěným na zadní straně LCD panelu. Je ovšem trochu nezvyklé zabudovat ho do obrazovky s rozlišením HD Ready, což by za normálních okolností bylo v 81 cm jedno, ale pokud pustíte prostorový obraz, může to být vidět (jako obvykle to někdo uvidí, jiný nikoli). Nicméně vezměme v potaz ještě další výbavu, jako nahrávání pořadu a jeho sledování s časovým posunem až 2 hodiny, a hlavně cenu pouhých 7988 Kč. Ta je ovšem za přístroj bez tuneru DVB-C, takže pokud ho potřebujete, ani nemusíte číst dál.

Ve 3D lze u Gogenu momentálně zakoupit tento jediný model, obdobu pak ještě nabízí značka Hyundai, která jich má ovšem více, byť zatím nikoli u nás.

Televizor přijde smontovaný, takže si nemusíte dělat starosti. Ve skutečnosti navíc vypadá podstatně lépe a u Gogenu by asi měli vyměnit fotografa. Lišta  jdoucí ve spodní části širokého rámu je stříbro-šedá a dává přístroji příjemně elegantní nádech.

Televizor přijde smontovaný, takže si nemusíte dělat starosti. Ve skutečnosti navíc vypadá podstatně lépe a u Gogenu by asi měli vyměnit fotografa. Lišta jdoucí ve spodní části širokého rámu je stříbro-šedá a dává přístroji příjemně elegantní nádech.

Instalace včetně třídění a pohodlné ovládání

Na závěr instalace uvidíte přehled naladěných kanálů, které si můžete pohodlně seřadit. Stačí jen najet na stanici, zadat číslo, na kterém chcete kanál mít a je to. Setřídění je tak dílem okamžiku a je pohodové.

Pohodlné je i ovládání. Menu je na první úrovni grafické, na druhé pak klasicky textové a parametry snadno změníte šipkovými klávesami kdykoli a kdekoli.

Dálkový ovladač je…. mohutný. Má velice dobrý záběr a je také dobře navržen. Na vyklenutí vidíte šipkové klávesy a tlačítko OK, které v režimu TV vyvolá seznam naladěných kanálů, v multimédiích však nemá žádnou funkci.

Dálkový ovladač je… mohutný. Má velice dobrý záběr a je také dobře navržen. Na vyklenutí vidíte šipkové klávesy a tlačítko OK, které v režimu TV vyvolá seznam naladěných kanálů, v multimédiích však nemá žádnou funkci.

Největší pozorovatelnou změnou je mohutný dálkový ovladač, za jaký by se nemusel stydět ani televizor o dvě třídy výše. Tlačítka se snadno nahmatávají, i když skoro splývají s povrchem, a jak poznamenal můj kamarád, „nezapomeň tam napsat, že to je perfektní na údržbu“, což dlouhodobý provoz nepochybně potvrdí.

Rozložení je rozumné v podstatě až na trochu zasuté EPG. Na elegantním vyklenutí ovladače jsou pak umístěny šipkové klávesy a tlačítko OK. Škoda jen, že nejsou zapojeny do ovládání multimédií, což by jim velice slušelo. Vlastně v tomto okamžiku nedělají vůbec nic a multimédia musíte řídit speciálním blokem na vrcholu ovladače, kde jsou ale opravdu všechna tlačítka, tedy včetně samostatného rychloposuvu. V režimu televizoru  pak OK vyvolá zmiňovaný seznam naladěných kanálů s možností jejich úpravy.

EPG má trojí náhled, ale standardně nabíhá do dvousloupečného. Z něho se pak přepnete do klasického náhledu nebo do seznamu pořadů pro jednu stanici, který vidíte na spodním obrázku.

EPG má trojí náhled, ale standardně nabíhá do dvousloupečného. Z něho se pak přepnete do klasického náhledu nebo do seznamu pořadů pro jednu stanici, který vidíte na spodním obrázku.

Devítidenní EPG natřikrát

K dispozici máte dokonce tři náhledy na televizní programy. Standardně nabíhá dvousloupečné EPG pro šest stanic, včetně podrobnějšího popisu k pořadu (zvuk i obraz se přeruší) a následně si z něj můžete vyvolat seznamový náhled (pořady pouze pro vybraný kanál) nebo můžete sáhnout po klasickém náhledu. V něm se pak posouváte po programu na celý den pro všechny stanice. Zajímavé je, že z posledních dvou náhledů se nazpět do dvousloupečného nevrátíte…

EPG bylo kupodivu někdy stahováno nezávisle na multiplexu, na kterém jsem byl, a z některých náhledů jde i nahrávat. Jde to ale i přímo přes tlačítko ovladače a pořad si také můžete nechat připomenout. Televizor se však z pohotovostního režimu neprobudil, pouze se rozblikala LED dioda na čelní straně.

Výborné je automatické zobrazení podrobnějších informací k danému pořadu, a to včetně času začátku a konce. Kdyby v tomto režimu šel alespoň zvuk, bylo by EPG opravdu výborné.

Zvuk je příjemně hutný a můžete si ho „poštelovat“ po libosti. Jen jeho virtuální rozšíření do prostoru musíte oželet.

Zvuk je příjemně hutný a můžete si ho „poštelovat“ po libosti. Jen jeho virtuální rozšíření do prostoru musíte oželet.

Přiměřená nastavení

Obraz má čtyři přednastavené režimy a manuálně ho můžete ovlivnit jen málo  – kontrast, jas, ostrost, barva a také úroveň podsvícení. V pokročilém režimu pak upravíte poměr zelené a červené a teplotu barev. Vzhledem k ceně, jsou možnosti určitě odpovídající, nejdůležitější je pak poměr zelené a červené a volba intenzity podsvícení ve třech stupních. Čidlo snímající úroveň okolního světla zabudováno není.

Zvuk je k dispozici v pěti přednastavených režimech a v režimu šestém – Uživatel – máte možnost upravit pětipásmový ekvalizér, který ještě můžete podpořit zapnutím tzv. dynamických basů, které byly někdy opravdu slyšet. Virtuální zvuk tu není, naopak k dispozici je omezení špiček, typicky u reklam.

Poměrů stran obrazu je plných osm a nechybí ani 14:9 či titulkové režimy. V automatickém režimu se nezdál být problém s přepnutím podle formátu vysílaného pořadu.

Nahrávání můžete v menu upravit čas začátku a konce, tj. říci, kolik minut se má přidat před a po konci času nahrávání. Maximální dobou je deset minut, což se zdá být málo. Kvalita záznamu, resp. počet výpadků, závisí jako obvykle na kvalitě příjmu.

V nastavení obrazu upravíte výše uvedené parametry a zvláště si povšimněte možnosti ovlivnit  úroveň přímého podsvícení (Direct LED), což jde ve třech volbách nebo v automatickém režimu. Pokročilé nastavení obrazu pak přidává teplotu barev a tzv. barevný posun (poměr zelená-červená).

V nastavení obrazu upravíte výše uvedené parametry a zvláště si povšimněte možnosti ovlivnit úroveň přímého podsvícení (Direct LED), což jde ve třech volbách nebo v automatickém režimu. Pokročilé nastavení obrazu pak přidává teplotu barev a tzv. barevný posun (poměr zelená-červená).

Měření spotřeby

Televizor je v základu nastaven na obrazový režim Přirozený, úspora energie je zapnuta (jde o analýzu podle obrazu) a v tomto okamžiku si Gogen po hodině měření řekl o 41 W (38–41 W). Obrazovka vypnout nejde a v okamžiku, kdy jsem přepnul na rozhlasovou stanici, se spotřeba příliš nezměnila. Pokles představoval zhruba watt.

Pokud úsporu energie vypnete, podle nastavení intenzity podsvícení můžete ušetřit něco málo dalšího. Nebude to ale také nijak významné.

Oficiálně vzato se udávají následující parametry: spotřeba 58 W a pohotovostní režim < 0,5 W, a ani ten není vůbec špatný. Je ale určitě škoda, že chybí tlačítko úplného vypnutí.

Menu, které vidíte výše, vám vznikne až tehdy, když ve volbě „Prohlédnout styl“ přejdete na „Složka“. Pak teprve můžete na jeden zátah prohlížet všechna multimédia aniž byste dopředu museli volit, která chcete zobrazit. Druhou volbou, kterou je nutno upravit, je jazyk titulků. Povšimněte si ale také „Umístění titulků“ a „Velikost písma titulků“. Tohle totiž u televizoru uvidíte málokdy.

Menu, které vidíte výše, vám vznikne až tehdy, když ve volbě „Prohlédnout styl“ přejdete na „Složka“. Pak teprve můžete na jeden zátah prohlížet všechna multimédia, aniž byste dopředu museli volit, která chcete zobrazit. Druhou volbou, kterou je nutno upravit, je jazyk titulků. Povšimněte si ale také „Umístění titulků“ a „Velikost písma titulků“. Tohle totiž u televizoru uvidíte málokdy.

Výtečná multimédia, kompatibilita spíše průměrná

Multimédia jsou „pohodička a country rádio“, jak říká klasik. Je ale dobré udělat dvě věcí dříve, než cokoliv spustíte: v nastavení přímo v multimédiích změnit jazyk titulků na češtinu a náhled přepnout na „složky“. Druhá operace zajistí to, že vám v menu přibude k prohlížení fotografií, videa a hudby volba Všechno. V ní pak přehrajete cokoli, co televizor umí. A umí toho poměrně dost, i když má rezervy zejména v přehrávání HD nahrávek z kamer a fotoaparátů. Kupodivu ale zvládá filmy v kodeku x.264 i s českými titulky, což v současnosti není obvyklé nejen u televizorů. Poradí si ale i s filmy v DivX a MKV (L4.0 a L4.1) a titulky mu pohodlně nastavíte do takové velikosti, jaká vám vyhovuje nejvíce. Připravte se ale na to, že filmy neumí po přerušení navázat. Obejít se to dá přímým skokem na čas, ale je třeba si zapamatovat, kde jste skončili.

Pokud jde o zmiňované HD nahrávky z kamer a fotoaparátů, přehrány byly pouze ty v MPEG-4, resp. H.264 (koncovka MP4). U 3D záznamů přes USB to bylo obdobné. Televizor šel v tomto okamžiku ručně přepnout do formátu s 3D obrazy vedle sebe (nebo na sebou), automaticky to nezvládal. Na takový, který by to uměl, jsem však ještě nenarazil.

Fotografie v JPG jsou načítány svižně, BMP pochopitelně trochu pomaleji a MPO, tedy snímky ve 3D nijak. Gogen je bohužel neumí, a to je velká škoda, protože jsou stále populárnější a zvládá je stále více fotoaparátů.

Muzika v MP3 a WMA je podporována, včetně nejvyšších datových toků, a i zde vidíte dlouhá jména souborů v perfektní češtině. Manažer je velice snadno ovladatelný a přehledný, i když na dálkovém ovladači trochu musíte pobíhat sem a tam. Šipkové klávesy a tlačítko OK do ovládání totiž zapojeny nejsou.

Televizor je k zemi usazený bytelnou spodní částí rámu. Dotykové ovládání je vlevo, pod nápisem Gogen je umístěna LED dioda signalizující zapnutí či blikáním upozorňující na pořad, na který čekáte.

Televizor je k zemi usazený bytelnou spodní částí rámu. Dotykové ovládání je vlevo, pod nápisem Gogen je umístěna LED dioda signalizující zapnutí či blikáním upozorňující na pořad, na který čekáte.

Výborný poměr cena/výkon

Hned po zapnutí vás upoutá výrazný zvuk, a to výkon zesilovače 2× 6 W není nijak vysoký. Dáno to bude i hloubkou televizoru a rozměrnými reproduktory umístěnými na spodní straně panelu a vyzařujícími směrem dolů. Upoutá ale i rozměrný dálkový ovladač se slušným záběrem infrapaprsku a kdeže jsou doby titěrných tlačítek, které jste museli luštit pod mikroskopem. Na prostorový obraz se přes něj přepnete snadno – stačí zmáčknout „3D“. Pokud to uděláte v televizním vysílání uvidíte, že konverze 2D-3D tu není, „prostor“ je však podporován nejen na HDMI, k čemuž se dostanu záhy, ale i u multimédií pouštěných přes rozhraní USB.

Obraz ze špičkového Blu-ray přehrávače Philips BDP8000 se kterým jsem i tento televizor zkoušel, byl jako brus. Ve 3D pak tu a tam bylo možno zahlédnout dvojitou hranku, ale na více než deseti testovacích ukázkách opravdu zřídka. Obraz v HD Ready byl v tomto okamžiku výtečný a i když někdo může nízké rozlišení dané pasivním systémem 3D zahlédnout, já ho prostě neviděl (obraz mi splývá). Prostor byl v mém případě spíše určován malou úhlopříčkou, než nižším rozlišením. A malá úhlopříčka se na něm podepisuje nejvíce, takže efekt není takový, jaký by mohl být, kdyby bylo k dispozici o dvacet centimetrů více. Ale vidět rozhodně je!

V ceně dostanete rovnou čtvery brýle, takže se dívat může celá rodina. Pokud by to nestačilo, další brýle přijdou na 199 Kč.

Standardně nastavený obraz z tradičního televizního vysílání se vyznačuje velice dobrým resamplováním z horších zdrojů signálu, což je vidět i na tradičně problematické ČT 24, barevné podání má tendenci jít směrem k červené, což se ale dá omezit. Podání detailů v tmavých scénách má tendenci ještě tmavnout a pokud se budete dívat například na atletiku, uvidíte občasné potíže s rychlým pohybem. Nic, co by nebylo obvyklým průvodním jevem levného televizoru.

Pohledové úhly jsou malé především směrem dolů a nahoru a také směrem k rohům. To je ale dáno samotným principem pasivního 3D. V běžném obrazu s nimi nebudete mít potíže. Naopak vás možná zaujme rovnoměrné podsvícení obrazovky, jaké u podsvícení v rámu prakticky neuvidíte, resp. uvidíte málokdy. Celkově vzato je tento Gogen výbornou koupí pro méně náročného diváka, kterému ovšem navíc – vedle 3D – nabídne i solidní obraz ve 2D a také nahrávání z DVB-T. Jen nezapomeňte, že nemá zabudován tuner kabelový.

Balení obsahuje

BRAND24

– dálkový ovladač
– 4× brýle
– 2× mikrotužkové baterie (AAA)
– natáčitelný podstavec
– napájecí kabel (napevno přidělaný, dvoužilový)
– papírová uživatelská příručka

foto: autor a Gogen

Toužíte po 3D?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).