Hlavní navigace

Golden Media SPARK Reloaded: PVR Linux set-top-box s HbbTV

6. 6. 2012
Doba čtení: 8 minut

Sdílet

Už několik týdnů se prodává jeden z nejlevnějších přijímačů pro příjem satelitních programů v MPEG-2 a MPEG-4 s výstupním rozlišením až do Full HD 1080p s OS Linux a jednou čtečkou karet Conax.

Tento velikostí malý satelitní přijímač (220×169×46 mm) je vzhledem k operačnímu systému Linux velice výkonný. Přijímač můžeme ovládat pomocí SPARK overlay, který umožní přístup ke všem funkcím a umožňuje instalaci různých doplňků. K tomu je možné pro zdatnější uživatele nainstalovat si alternativní software Enigma 2. Tento volitelný operační systém je pro tento přijímač totožný s přijímači Dreambox, čímž získáte mnoho nových funkcí a perfektně propracovaného elektronického programového průvodce. Použít se může stejný setting jako u Dreamboxu, přístup přes FTP, atd. Podporuje mgcamd, newcamd, oscam, dále značné množství pluginů, předinstalovány jsou například: Subtitle player, bitrate info, aj.

Přední panel

Výrobce se rozhodl změnit typický design předních panelů svých výrobků tím, že jej dodává u tohoto modelu v různých barevných modifikacích. Můžeme si tedy vybrat z nabízených barev a vyměňovat si panel podle libosti. Výměna předního panelu je velice jednoduchá a spočívá v zasunutí do čtyř zámečků z umělé hmoty. Zda je tato inovace potřebná, posuďte sami.

Při zavřeném předním panelu na něm nenajdeme žádný ovládací prvek. Je zde typická ozdobná lišta připomínající nárazník automobilu, logo a název přijímače. Za panelem uprostřed v průhledném okně svítí čtyřmístný zelený numerický displej a dvě pomocné svítící diody (červená, zelená). Napravo od displeje je ještě čidlo dálkového ovládání.

K přijímači jsou dodány přední výměnné panely v těchto barvách - zlatý, červený a stříbrný.

K přijímači jsou dodány přední výměnné panely v těchto barvách – zlatý, červený a stříbrný.

Ovládací prvky přijímače najdeme až poté, co otevřeme přední panel. Odleva je tlačítko StandBy, následují EXIT, MENU, OK, a dále do kříže rozmístěná tlačítka pro pohyb v MENU a hlasitost. Následuje již zmíněný displej. Zcela vpravo je jedna štěrbina pro vložení přístupové karty. Přístroj je od výrobce dodáván s univerzální čtečkou (nainstalována plugina), která v současné době podporuje karty Cryptoworks i ICE (Skylink, CSLink), záruka se však vztahuje ale pouze na funkčnost karet Conax. Kartu vkládáme čipem dopředu a nahoru. Výlisek pro moduly je zaslepen.

Zadní panel

Zadní panel je osazen odleva těmito porty: dva F konektory, LNB IN pro připojení antény a LOOP pro připojení dalšího přijímače, následují čtyři RCA konektory pro audio výstup R/L, CVBS a S/PDIF. Dalším portem je USB 2.0 pro připojení externího HDD, nebo flash a pod ním jeden SCART. Následují Ethernetový port a HDMI. Nechybí ani RS232C k propojení s PC sériovým kabelem pro update SW. Na zadním panelu vpravo je napevno zabudovaný síťový kabel (AC 100…240V, 50Hz/60Hz.) a páčkový síťový vypínač.

Dálkové ovládání

Je vyrobeno z černého matového plastu. Gumová tlačítka jsou výrazně popsána, opatřena symboly nebo odlišena barvou. Některá tlačítka mají jedinečné funkce, další i několik funkcí. Rozměry dálkového ovládání: délka 230 x šířka 50 x výška se směrem k prostoru baterií zvyšuje od 13 až na 25 mm.

Chassis

Pohled do útrob satelitního přijímače Golden Media SPARK Reloaded.

Pohled do útrob satelitního přijímače Golden Media SPARK Reloaded.

Chipset: STi 7111

Přijímač je řízen procesorem STi 7111 (450 MHz), který umožňuje plnou podporu multimediálních funkcí. Je používán i u řady dalších HD satelitních přijímačů. (schema: STMicroelectronics

Přijímač je řízen procesorem STi 7111 (450 MHz), který umožňuje plnou podporu multimediálních funkcí. Je používán i u řady dalších HD satelitních přijímačů. (schema: STMicroelectronics

Instalace

Po připojení přijímače k LNB, televizoru, případně i k LAN můžeme přijímač připojit k elektrické síti a zapnout hlavní páčkový vypínač na zadním panelu. Přijímač se po nabootování zapne do StandBy. Poté jej již můžeme uvést dálkovým ovládáním do plného provozu, kde nás uvítá úvodní obrazovka. Pro připojení antény máme k dispozici podporu DiSEqC 1.0, 1.1, 1.2, USALS.

V hlavním MENU přijímače najdeme devět ikon. Obsahují veškerá nastavení a spouštění požadovaných funkcí. Můžeme si nastavit i favoritní kanály, formát obrazu 4:3, 16:9(Letter Box), automatické i manuální vyhledávání, rodičovský zámek.

Dovozce již předinstaloval programy Astry 19° E a 23,5° E a tak se nemusíme zabývat s jejich naladěním.

V seznamu TV můžeme editovat uložené kanály což je patrné z obrázku

V seznamu TV můžeme editovat uložené kanály, což je patrné z obrázku

Přijímač má paměť posledního zvoleného kanálu, je také předinstalována plugina čtečky karet, která ji změní na univerzální, takže můžeme okamžitě použít karty podmínečného přístupu Skylink Cryptoworks/I­CE/Irdeto, CSLink Cryptoworks/Irdeto, nebo UPC. Čtečka s těmito kartami pracuje bezchybně. Další nastavení jsou běžná, tak jak je známe z jiných linuxových přijímačů a je téměř totožná například s přijímačem Amiko SHD-8900 Alien. Pro připojení k síti přijímač disponuje také LAN portem. Lze také použít USB WiFi modul pro bezdrátové připojení k síti.

Přijímač má mnoho možností, včetně automatického upgrade nového software přes internet apod.

Multimedia

Je možné nahrávat na externí flash disk nebo HDD, nahrávka je ukládána dekódovaně. Zapnout si můžete i TimeShift. Podporuje přehrávání nejpopulárnějších formátů: DivX, AVI, WMV AVI, MPG, MP3, WAV, WMA, JPEG, PNG, GIF a dalších. Přijímač má i mnoho jiných funkcí. Podporuje zobrazení stránek YouTube, Picasa, web radia a předpovědi počasí, čtečky RSS kanálů apod.

EPG

Podrobný elektronický programový průvodce zobrazuje celodenní programy příslušného kanálu.

Podrobný elektronický programový průvodce zobrazuje celodenní programy příslušného kanálu.

HbbTV

Tento přijímač podporuje hybridní televizní vysílání HbbTV (Hybrid Broadcast Broadband) s širokopásmovým internetem. Toto vysílání zahájila u nás letos v květnu i Česká televize. Vysílá jej na Astře 23,5° E a v terrestrické síti muxu 1. Služba se spustí tzv. červeným tlačítkem (zde na dálkovém ovládání se jedná o tlačítko označené RECORD). Poté se v aplikaci pohybujeme podle navigačních tlačítek. Testoval jsem toto vysílání a byl jsem velice překvapen rychlostí zobrazování stránek a videí, což donedávna nebylo co do rychlosti u jiných přijímačů standardní. Je třeba dodat, že je nutné mít satelitní přijímač připojen na síť, nejlépe přes LAN. Je možné také využít WiFi sítě, ale tam může být omezujícím faktorem rychlost připojení.

HbbTV vysílají televizní společnosti včetně soukromých. V Německu například vysílá HbbTV již mnoho televizních kanálů. U nás jej mimo ČT vysílá i digitální kabelová televize UPC. Vlevo na dvou obrázcích vidíte, jak se hlásí přítomnost vysílání HbbTV červeným bodem vpravo dole na obrazovce (u ČT s nápisem ČT menu a např. u ARD plus). Další upozornění Na přítomnost HbbTV je také indikována v informační liště, kde aplikaci hlásí žlutá ikona s nápisem Hbb.

Teletext ČT (VBI) nahoře se zobrazuje ve zmenšeném okně na popředí programu. Můžeme zvolit i jeho průhlednost. Dole je stejný Teletext ČT zkušebního vysílání tak, jak jej ale zobrazuje HbbTV. Později, po dopracování aplikace, k němu budou přidávány i obrazové informace, což normální klasický TXT neumožňuje.

Právě vysílané a budoucí pořady v HbbTV zobrazíte v rozšířené podobě i s popisem pořadu. Je to taková o něco lepší podoba klasického EPG.

Právě vysílané a budoucí pořady v HbbTV zobrazíte v rozšířené podobě i s popisem pořadu. Je to taková o něco lepší podoba klasického EPG.

V HbbTV si na německých kanálech můžete spouštět například poslední vysílané zprávy (tagesschau).

V HbbTV si na německých kanálech můžete spouštět například poslední vysílané zprávy (tagesschau).

YouTube

Prohlížení nepřeberného množství videí vám umožni You Tube. Můžete si je sami editovat.

Prohlížení nepřeberného množství videí vám umožní YouTube. Můžete si je sami editovat.

Některá videa jsou pro určité regiony v rámci HbbTV zablokována.

Některá videa jsou pro určité regiony v rámci HbbTV zablokována.

Internetový prohlížeč

Takto zobrazuje přijímač v instalovaném webovém prohlížeči Opera stránku našeho webu.

Takto zobrazuje přijímač v instalovaném webovém prohlížeči Opera stránku našeho webu.

Picasa

Zde si můžete prohlížet fotografie

Zde si můžete prohlížet fotografie

Počasí

Předpověď počasí pro požadovaná místa si můžete uložit do paměti přijímače a pak stačí podle seznamu z uložených měst vybrat a okamžitě se zobrazí okno s předpovědí.

Předpověď počasí pro požadovaná místa si můžete uložit do paměti přijímače a pak stačí podle seznamu z uložených měst vybrat a okamžitě se zobrazí okno s předpovědí.

SHOUTcast

Umožňuje poslech internetových rádií.

Umožňuje poslech internetových rádií.

Spark Portal

Zde si můžete například prohlédnout články z německého bulvárního denníku Bild, nebo si pustit hudební ukázku z nabídky satelitního programu iConcerts, který má ve své nabídce i Skylink.

Zde si můžete například prohlédnout články z německého bulvárního deníku Bild.

Můžete si pustit hudební ukázku z nabídky satelitního programu iConcerts, který má ve své nabídce i Skylink.

Můžete si pustit hudební ukázku z nabídky satelitního programu iConcerts, který má ve své nabídce i Skylink.

Rozšíření funkcí přijímače

Stažené nainstalované pluginy rozšiřující funkce přijímače můžete zobrazit v menu. Tam si je můžete zapínat podle potřeby. Aktualizace software je možná přes USB, RS232 nebo internetu.

Stažené nainstalované pluginy rozšiřující funkce přijímače můžete zobrazit v menu. Tam si je můžete zapínat podle potřeby. Aktualizace software je možná přes USB, RS232 nebo z internetu.

Stažené nainstalované pluginy rozšiřující funkce přijímače můžete zobrazit v menu. Tam si je můžete zapínat podle potřeby. Aktualizace software je možná přes USB, RS232 nebo internetu.

Závěr

Golden Media Spark Reloaded při porovnání ceny a výkonu převyšuje očekávané požadavky, které máme na levný přijímač. Velkým plus je možnost příjmu HbbTv. Vzhledem k operačnímu systému Linux open source se z tohoto přijímače stává i multimediální centrum. Mírně však musím kritizovat nastavení kontrastu a barevného podání. Obraz v SD i HD působí mírně vybledlým dojmem a musíme si pomoci nastavením barev a kontrastu v televizním přijímači. Je zde možnost domácího sdílení s jednou přístupovou kartou. Můžete pak nezávisle na sobě sledovat jakýkoliv program na všech přijímačích v domácnosti. V přijímači s příslušnou pluginou bez problému pracují karty Skylink Cryptoworks/I­CE/Irdeto, CSLink Cryptoworks/Irdeto, UPC. Nízká spotřeba v pohotovostním režimu 1 W, v provozu maximálně 20W.

Celkově lze říci, Golden Media Spark Reloaded je novější, i když paradoxně levnější vylepšená řada starší verze HD satelitního přijímače Golden Media 990 HD PVR CR SPARK LX (cca 3390Kč), ale prakticky se téměř neliší od zde testovaného. Mezi změny k lepšímu patří u testovaného přijímače odnímatelné výměnné čelní panely, stejně jako pokročilé dálkové ovládání. Parametry přijímače můžete porovnat zde: http://www.tvdi­gitalne.cz/gol­den-media-990-cr-hd-pvr-spark-linux.html

Stránky Golden Media 990 CR HD PVR SPARK se software a ilustracemi: http://chomikuj­.pl/brimstone/*e2*97*8f­+GOLDEN+MEDIA+990+SPARK

Další technická specifikace Golden Media Spark Reloaded:

Flash memory: Nor flash:8MB X 1 ; Nand flash:512MB X 1
DDR SDRAM: DDR2 128MB x2
SAT tuner: Standard DVB-S/DVB-S2
Input impedance: 75 Ohm
Sensitivity: –65…-25 dBm
Demodulation: QPSK, 8PSK
Input bitrate range: 2…45 Mbps
FEC: 1/2, 2/3, 3/4,5/6,7/8,1­/4,1/3,2/5,3/5,4/5,8/9,9­/10 Auto
Audio decoding: MEPG-1 layer I/II, Mpeg2 layerII, Dolby digital
Video decoding: MPEG-2, MP@ML, MPEG-4 10/H.264
Supported resolutions: 720*480P/I, 720*576P/I, 1280*720p,192­0*1080i, 1920*1080p
Audio sampling: 32kHz, 44.1kHz, 48kHz

Balení obsahuje:

Přijímač Golden Media SPARK Reloaded
Dálkové ovládání
2× AAA baterie
+2× výměnný přední panel
HDMI kabel
Velký barevný manuál v angličtině, němčině, francouzštině, španělštině a ruštině
Černobílý manuál v češtině

Přijímač k testu zapůjčila firma IPON s.r.o. se sídlem v Rokycanech
e-mail: info@tvdigital­ne.cz
web přijímače: http://www.tvdi­gitalne.cz/gol­den-media-spark-reloaded.html

Orientační cena: 2990Kč vč. DPH
Foto a screenshots autor s použitím firemních fotografií

Originální firemní software: http://www.cy­nextra.com/dow­nload.php?file=GM_spar­k_reloaded1.2­.45_app.rar

BRAND24

Záchranný image soubor pro Golden Media Spark Reloaded: http://uloz.to/xC3yx­bE/golden-media-990-cr-hd-pvr-spark-lx-reloaded-rescue-sw-from-ver-1209-zip

Stránky výrobce: http://cynextra­.com/

Požadujete vždy přijímač s podporou OS Linux?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).