Hlavní navigace

Názor k článku Google a Čína od IRR - ale ten článek je napsaný naprosto bez znalosti...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 19. 1. 2010 11:09

    IRR (neregistrovaný)
    ale ten článek je napsaný naprosto bez znalosti reálné situace. Např. věta "bez pokračujícího přílivu zahraničních investic a zakázek by se čínský stroj zadrhl" by platila pokud bychom psali o naší republice, ale rozhodně ne o Číně.

    Mohu vás ubezpečit, že čínská burza roste o desítky procent ročně zejména z toho důvodu, že v Číně mají firmy přebytek disponibilního kapitálu a nově vzniknuvší vyšší a střední vrstva lidí, jejichž životní standard se téměř neliší od našeho, má omezeny možnosti investic v zahraničí a tudíž své přebytky investuje právě na místní burze. Čína rozhodně netrpí nedostatkem investic ani hotových peněz. Naopak devizové rezervy Číny jsou nejvyšší na světě a dá se říci, že neexistuje projekt, který by Čína nedokázala zafinancovat z vlastních zdrojů.

    V současné době už Čína nepotřebuje ani Google ani žádné jiné zahraniční firmy. V současné době potřebuje pouze západní trhy (USA+Evropa) a ty má dobře podchycené.

    Všem koho to zajímá, bych doporučoval nedělat si obrázek o Číně z českých médií, ale zalistovat v zahraničních médiích, obzvláště v těch z USA a hlavně podívat se na reálná čísla. Případně doporučuji zhlédnou pár dokumentů CNBC série Meeting of the Minds, např. Rebuilding America. Zjistíte, že zatímco my se Číně pořád ještě vysmíváme, Američanům už došlo, že jim ujíždí vlak.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).