Hlavní navigace

Google Books: Knihovna v problémech?

27. 8. 2009
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: 74287
Možnost vyhledávat a číst knihy online patří mezi nejvýznamnější služby, které Google nabízí. Kromě pozitivních přínosů jako je dostupnost jinak složitě dosažitelných knih, snadné hledání či citace se ale objevují problémy s autorskými právy. A tak nejen Evropská komise si chce na Google posvítit. Proti ambicióznímu projektu se společně postavily Microsoft, Yahoo a údajně i Amazon.

Google Books nabízí možnost vyhledávání mezi 7 milióny knih (asi 1 milión je v plném rozsahu přístupný) a každou hodinu přibývá až 1000 stran naskenovaných tiskovin. Mezi knihami je možno poměrně intuitivně vyhledávat – kromě hledání podle autora či názvu knihy a dalších obvyklých „knihovních“ parametrů je k dispozici také fulltextové vyhledávání ve zveřejněném obsahu. Což je vlastnost, která zásadním způsobem usnadňuje vyhledávání vědeckých či technických faktů, umožňuje najít knihu, která bude mít kapitoly, jež právě chcete studovat nebo jen najít dobrý zdroj citací pro odborný text.

Projekt přivítala také knihovnická veřejnost, která v něm spatřuje další kanál, kterým lze získávat jinak nedosažitelné informace a texty. Mohou (knihovny) teď snadno s pomocí ISBN svému čtenáři nabídnout nejen informace o daném titulu na stránkách „Google Books“, ale také informaci, zda je k dispozici částečný nebo plný text. Je zřejmé, že díky tomu mohou knihovny výrazně rozšířit nabídku online dostupných plných textů a lépe tak uspokojit své uživatele. Ani čeští vydavatelé nezůstávají pozadu, v „Google Books“ tak můžete najít plné texty např. z produkce vydavatelství Grada nebo Baronet, říká na adresu Google Books Martin Vojnar.

Stejně tak ho oceňují studenti, kterým výrazným způsobem usnadní psaní různých prací. S Google na budování obří digitální knihovny pracuje celá řada universit, převážně z USA. Jejich seznam je k dispozici například na Wikipedii.

Roy Blunt, prezident Cechu amerických autorů, komentoval dohodu s Google již notoricky známým výrokem: „Napsat knihu je těžké a ještě těžší je dostat za ni zaplaceno. Coby čtenář a badatel jsem nadšen tím, že se nyní budu moci zastavit v naší místní knihovně a odsud procházet sbírky nejlepších knihoven světa. Na druhé straně coby autor ocením honorář, který dostanu, pokud někdo mé dílo použije. Přijde mi, že toto řešení je logické.”

Google v nedávné době musel řešit především řešit spory se dvěma organizacemi, zaštiťujícími americké autory; jednak je to již zmiňovaná Authors Guild a jednak Association of American Publishers. Výsledkem jednání byl vznik fondu Book Rights Registry, do něhož by Google měl vložit 125 miliónů USD. Z těchto peněz by pak byly vypořádávání autoři, jejichž díla jsou na Google Books zveřejněna. Tato dohoda je zástupci Association of American Publishers považována za přijatelné řešení jak pro čtenáře, tak pro autory a publicisty. Je založena na poplatcích z vystavených děl, rent z prodeje i příjmů z reklam. Dohodu ještě ovšem musí potvrdit soud. V případě, že se tak stane, bude Google (alespoň na americkém trhu) téměř bezkonkurenčním hegemonem a velice brzy se bude moci stát nejen největší knihovnou, ale také největším prodejcem knih.

Dohoda tedy ještě čeká na schválení soudem, a to se ale zřejmě neobejde bez komplikací. Dohoda má celou řadu kritiků. Části zainteresovaných se nelíbí příliš vágně sestavená smlouva a ne zcela spravedlivý přístup ke všem vydavatelstvím a autorům. Jiným se nelíbí kolektivní vyjednávání a argumentují tím, že by s Google měl smlouvu svobodně podepsat každý autor. Rozhodovat o zveřejnění díla, podle mnohých, nemají mandát profesní organizace. Schválení dohody soudem je přitom v zájmu (alespoň krátkodobém) čtenářů, kteří tak budou mít přístup ke knihám, vydavatelů, kteří vyinkasují část zisků a budou mít dobrou reklamu na své produkty, výhodná je samozřejmě i pro samotný Google, který bude moci v klidu generovat zisk. Jak celý spor (nebo dohoda?) nakonec dopadne, není ale zatím vůbec jisté.

Problémům se Google Books asi nevyhne ani v Evropě. Evropská komise chce prozkoumat, zda zveřejněním některých děl nebude porušen zákon v evropském právním prostředí. Úředníkům se nezamlouvá především to, že Google zveřejňuje celé texty knih, které jsou chráněny copyrightem. A to i přes to, že k tomu dali sami autoři (či vydavatelství) smluvní souhlas, od kterého mohou odstoupit. Zdá se, že politici ani úředníci sami nemají ve věci zcela jasno, a tak debatu chtějí nasměrovat také k obecnějším otázkám ochrany duševního vlastnictví. Sám za sebe podporuji přístup k informacím či k věcem, které jsou málo dostupné, ale nemůže být porušováno právo. Musí se najít akt, který by chránil autory, prohlásil ministr kultury ČR Václav Riedlbauch.

To ale nejsou jediné nepříjemnosti, kterým musí služba Google čelit. Potenciálně silnou konkurenci v prodeji knih si uvědomil i Amazon, který spolu s upadajícím Yahoo a softwarovým gigantem Microsoft se snaží se dát dohromady společnou stížnost. Tvrdí, že dohoda Googlu s Autorským sdružením a s Asociací amerických vydavatelů zavání monopolem. Je pravdou, že v současnosti přes mnohé pokusy neexistuje žádná rozumná alternativa ke Google Books, kterou navíc podporují dva největší autorské svazy v USA. Společná iniciativa se jmenuje Open Book Alliance a kromě uvedených firem se k ní připojily také některé univerzity.

BRAND24

Google Books představuje jeden z nejkontrover­znějších projektů Google vůbec. Na jednu stranu je cestou k příjmu z reklam a prodeje knih přes Internet, rozšíří možnosti vyhledávání a usnadní mnohým lidem spoustu práce, na stranu druhou je zde spor o monopolní postavení a porušování autorských práv.

Na závěr snad ještě jeden rozměr kritiky; někteří komentátoři se domnívají, že služba je bojem proti národním jazykům a písemnictví. Google bude velice efektivně prodávat velké množství knih a dělat jim patřičnou reklamu. A největší šance na prodej i popularitu je právě pro knihy anglicky psané. To prý bude tlačit autory ještě více do psaní anglicky a podle některých kritiků to může mít neblahé následky pro kulturu neanglofonních stá­tů.

Souhlasíte s názorem, že aktivita Google v oblasti elektronckých knih může poškodit literární tvorbu v jiných jazycích než je angličtina?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je student PřF MU, publicista. Zajímá se o dění na Internetu, filosofii a fotografii.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).