Hlavní navigace

Názor k článku Google cenzurou bojuje s počítačovým pirátstvím od anonym - Kdybyste skutečně věřil síle trhu, tak regulaci odmítnete....

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 31. 1. 2011 12:12

    bez přezdívky

    Kdybyste skutečně věřil síle trhu, tak regulaci odmítnete. Nebo snad existující regulace něčemu zabránila? Nezabránila - kopírují všichni, včetně policie a soudců. Je řešením zpřísnění regulace? Policista každému za zády? Jaké jsou náklady a kdo je bude hradit?

    Přitom tržní řešení existuje a již se v praxi osvědčilo. Například model Grooveshark či iTunes. Spotřebitelé chtějí mít hudbu hned, chtějí ji mít hodně, chtějí ji mít levně. Tak bohatě stačí jejich přání vyslyšet! A oni začnou platit!

    Pouze odpůrci volného trhu si myslí, že spotřebitelé budou běhat do obchodů pro lesklé předražené placičky a pokud to dělat nebudou, tak jim to nařídímem pod heroickými tresty!

    I běžné výrobky jsou ohroženy kopírováním. Ať už kopírováním nápadu, anebo kopírováním výroby. Běžný podnikatel tomu čelí tak, že k výrobku přidá nezkopírovatelné služby nebo know-how, případně inovuje tak rychle, že to nikdo není schopen kopírovat (například Seznam zkopíroval AdWords - říkají tomu Sklik - ovšem než kopiii stihli nasadit, tak Google měl nové inovované rozhraní).

    Leckterý podnikatel by chtěl, aby lidi museli jeho výrobky kupovat pod hrozbou trestu (viz povinné odvody z harddisků, médií a kopírek). Jen úzké skupině vyvolenců se to podařilo.

    Je tohle volný trh?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).