Hlavní navigace

Google chce mít z Chrome OS jednoduchý systém. Až příliš jednoduchý

20. 11. 2009
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: 21971
Google oficiálně vypustil zdrojové kódy operačního systému Chrome OS, jemuž se na netu zatím přezdívá "bootující prohlížeč". Skutečně, nový systém je zaměřen na webové prostředí a sám Google říká: náš vývojář je kdokoliv, kdo dělá weby. A trh přemýšlí, zda za takový systém může prasečí chřipka, nebo vize zakladatelů Google…

Chrome OS ve čtvrtečním zvláštním videocastu představovali Sundar Pichai, vicepresident produktového řízení, a Matthew Papakipos, ředitel vývoje Chrome OS.

Chrome OS je podle nich především změnou vnímání prohlížeče. Ten doposud byl určen pro spouštění nejrůznějších úloh, jenže podle Google dneska naprostá většina úloh pro uživatele představuje použití Internetu. Je tedy možno ostatní úlohy převést na Internet a tím operační systém v podstatě nahradit webovým prohlížečem. To odstraní řadu zpomalení, které operační systém přináší. Chrome OS byl ostatně prý navrhován s ohledem na rychlost ve všech směrech, nejenom na rychlost výkonu javascriptu, což rády prezentují srovnávací tabulky, ale například i na rychlost odezvy ovládacích prvků a na rychlost nalezení správné funkce, kterou uživatel chce.

Chrome OS

Vzhled Chrome OS prostředí. Zdroj: Google.

Krása Chrome OS se dá podle Sundara Pichai shrnout do tří slov: rychlost, jednoduchost a bezpečnost. Chrome OS má být rychlejší než stávající prohlížeč Chrome, protože jej nebude zdržovat nevhodně navržený operační systém – což lze demonstrovat mimo jiné i na tom, že čas k nastartování zařízení do okamžiku, kdy je schopno prohlížet web, je sedm vteřin, což Windows obtížně zvládnou i při probuzení ze spánku.

Každá aplikace v Chrome OS je vlastně webovou aplikací s daty v cloudu. Při ztrátě zařízení se stačí přihlásit znovu do cloudu a data se zrekonstruují z cloudu. I to je přínos bezpečnosti. Dalším přínosem má být způsob rekonstrukce operačního systému, když zjistí malware. V takovém případě se snaží obnovit původní konfiguraci systému stahováním certifikovaných částí a jejich instalací namísto napadených. Bezpečně izolované jsou i jednotlivé taby – když se zhroutí jeden tab, ostatní to neovlivní.

rychlsot chrome os Chrome OS
Chrome OS
Chrome OS

Důležitá jsou zařízení

Datum pro uvedení zařízení s Chrome OS na trh je konec příštího roku. V polovině roku už by se mohly na trhu objevovat první zařízení, ale skutečné výrobky pro masový trh mají být až za rok. Ačkoliv podle Pichaiho nemá Google připravený žádný referenční hardware nebo podmínky pro realizaci zařízení, určité představy tu jsou. Tak především se neočekává, že zařízení bude vybaveno pevným diskem, SSD je vítáno. Zařízení budou spíše „větší netbooky“ – budou mít větší displej, plnou velikost klávesnice – a co především, měla by být stále připojena k Internetu. Přes WiFi, případně přes WiMax nebo 3G, podle toho, co který trh umožní.

Z hlediska procesorové výbavy je jistě příjemné, že podporované jsou jak platformy x86, tak ARM, což otevírá dveře pro rodiny smartbooků založených na ARM, kde je zatím málo možností, především pro linuxové platformy.

Google předpokládá, že půjde o nová zařízení, která si teprve najdou svou tržní niku. Budou především levná a bezpečná, hodit se tedy budou jak studentům, tak obchodníkům, prostě všem, kdo nechtějí hrát na notebooku plnohodnotné hry, ale potřebují lehký stroj, na kterém se dá pracovat po cestách, být všude online a ještě ke všemu si být jistý tím, že o data uživatelé nepřijdou.

Chrome OSChrome OS
Chrome OSChrome OS

Jak vypadá pracovní prostředí v Chrome OS. Klikněte pro větší verzi.

Radikální přínos může být pro uživatele v ceně. Obecně se dnes na trhu nedaří najít netbooky v kategorii pod 200 USD, protože do této ceny se již výrazně promítá licence Windows. S Linuxem se přitom netbooky neprodávají nijak dobře, uživatelé jej neakceptují. Chrome OS je velmi příjemně ovladatelný, přebírá způsoby ovládání webových aplikací na straně jedné a Windows 7 (nebo chcete-li Mac OS X) na straně druhé. Pokud plán Google vyjde, uživatelé se segmentují: levné přístroje vybavené pro práci v terénu budou mít Chrome OS, plnohodnotné přístroje nabízející ke spuštění klientský software budou mít Windows 7, ale za minimálně trojnásobnou cenu, přičemž komfort práce bude pro běžné „kancelářské“ a „sociální“ aplikace spíše ve prospěch toho laciného zařízení. Video na něm ovšem spíše nesestříháte.

To je do značné míry zásah do změny vnímání uživatelů, kteří si dnes říkají, že jednou přece budou to video chtít sestříhat. Google na to odpovídá: udělejte to na domácím počítači. V terénu to pravděpodobně nepotřebujete. A uživatelé, zdá se, souhlasí. Na kancelářský balík Google Docs si zvykli, nyní je chystá zvyknutí si na sadu Picasa for Chrome OS a další „balíky“ webware.

Na hodnocení Chrome OS je příliš brzy. Google zatím jen uvolnil zdrojové kódy, aby se mohli vyřádit vývojáři, hledači chyb i zájemci o výrobu vlastního hardware. Pro nás platí jedno zjištění příjemné: čeština je podporována. A jedno, které nás nepřekvapí: o úspěchu produktu český trh nerozhoduje. O něm rozhodne přijetí v USA a v západní Evropě. A zahraniční komentátoři zatím jen připomínají, že tento operační systém je možná až příliš jednoduchý.

Na to Google odpovídá: to byl účel.

BRAND24

Inu, srážka přístupů. A vizí.

A na závěr demonstrační video:

Myslíte, že se podaří Google s Chrome OS vytvořit vlastní třídu úspěšných zařízení?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor byl v letech 2008 – 2012 šéfredaktorem serveru Lupa.cz. Stál u zrodu řady projektů. Je spoluzakladatelem Energomonitoru, v CZ.NIC vedl projekt Turris. Je předsedou místní organizace Pirátské strany v Brandýse – Staré Boleslav.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).