Hlavní navigace

Google Chrome 3, Firefox čekají změny

29. 9. 2009
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 29
Zatímco bylo zdárně ukončeno betatestování Google Chrome 3, Mozilla Corporation předkládá k veřejné diskusi návrhy podoby uživatelského rozhraní, se kterým by se již příští rok mohli uživatelé setkat třeba ve Firefoxu 3.7 nebo Firefox 4.0. S Ribbonem se ale nepočítá.

Google Chrome 3: rychlejší a s podporou skinů

Přibližně rok od uvolnění první testovací verze Google Chrome stihli vývojáři prohlížeče Googlu dokráčet již k třetí generaci, která nedávno vystoupila z fáze betatestování a stala se ostrou verzí určenou koncovým uživatelům pro každodenní použití. Na novou major verzi toho nepřináší Google Chrome 3 tolik, ale přesto i ten skromnější seznam novinek stojí za připomenutí. Jak se už stalo zvykem, nová verze slibuje opět posílení výkonu enginu V8 pro zpracování kódu v jazyce JavaScript. V Google Chrome 3 má být o 25 procent rychlejší než v Google Chrome 2 a o 150 % rychlejší než v úvodní testovací verzi ze září loňského roku. To by měli pocítit hlavně uživatelé všemožných webových aplikací.

Google Chrome 3
Výsledky benchmarků. Zdroj: Google

Dalšími změnami „pod kapotou“ je implementace podpory nových prvků z HTML 5 v čele se značkou video. Google si od ní do budoucna hodně slibuje, což bylo patrné už i na květnové vývojářské konferenci Google I/O, kde byla představena experimentální stránka YouTube využívající právě značku video z HTML 5. Pokud se dočká bezproblémové podpory napříč prohlížeči, může být její budoucnost hodně světlá, protože umožní přehrávání multimediálního obsahu bez potřeby externích plug-inů, které se dnes ukazují i z bezpečnostního hlediska jako problém (mnozí uživatelé si sice aktualizují prohlížeč, ale třeba Flash Player nikoliv).

Google Chrome 3 Google Chrome 3
Podpora značky video z HTML 5 v Google Chrome 3.

Google Chrome 3 ale přináší i novinky v uživatelském rozhraní. Sem spadá třeba možnost snadné změny vzhledu prohlížeče. Google se vydal hodně podobnou cestou jako projekt Personas z dílny Mozilla Labs, který bude integrován do nadcházejícího Mozilla Firefoxu 3.6. Skinování v podání Google Chrome 3 neumožňuje žádné razantní změny v uživatelském rozhraní, tedy přemisťování ovládacích prvků nebo snad změnu logiky ovládání. Používá tzv. lehké motivy vzhledu, kdy se mění zabarvení nebo obrázek na pozadí jednotlivých ovládacích prvků.

Google Chrome 3 Google Chrome 3
Podpora lehkých motivů vzhledu v Google Chrome 3.

Uživatelé se tedy nemusí bát, že po úpravě vzhledu by svůj prohlížeč nedokázali jednoduše ovládat. Zároveň i tvorba nových skinů (např. v duchu firemní identity) je poměrně snadná. Motiv vzhledu (skin) si lze velmi jednoduše vybrat ve webové galerii (opět podobně jako u Personas). Není nutné prohlížeč restartovat, zvolený design je okamžitě aplikován. Pokud se uživateli skin nelíbí, jedním kliknutím obnoví původní podobu.

Další změny v uživatelském rozhraní se dotkly nové prázdné karty. Jak známo, Google Chrome se řadí mezi prohlížeče, které na nové prázdné kartě zobrazují prvky pro urychlení navigace. V podání Google Chrome jsou to třeba tlačítka s náhledy, přes které se lze dostat na nejčastěji navštěvované stránky. V třetí generaci prohlížeče Googlu byly zohledněny náměty a požadavky řady uživatelů. Nově je tedy možné vybrané stránky ze seznamu nejčastěji navštěvovaných webů jednoduše smazat.

Google Chrome 3 Google Chrome 3
Nová karta v Google Chrome 3 s novými možnostmi přizpůsobení.

Tažením myši lze měnit pozici jednotlivých tlačítek, takže už není nutné spoléhat jen na automatické řadění. Jednotlivá tlačítka je nově možné přichytit tak, že se na nové prázdné kartě zobrazí vždy tam, kde je chce uživatel mít. Místo náhledů můžete nově zvolit jen textový seznam stránek, eventuálně je možné tuto funkci zcela vypnout – např. kvůli zachování soukromí na sdílených počítačích. Volitelně lze nyní zobrazovat i seznam zavřených karet a zvolit rozvržení stránky na nové kartě.

Vylepšení se dočkal i Omnibox, tedy inteligentní řádek s adresou kombinovaný s vyhledávacím polem. Nyní při našeptávání zobrazuje u jednotlivých našeptávaných položek symboly, díky nimž lze jednoduše rozpoznat, co to vlastně Google Chrome 3 uživateli nabízí. Dříve mohlo našeptávání působit chaoticky. Nyní by díky novým symbolům měl uživatel lehce poznat, jestli prohlížeč našeptává dříve navštívenou URL, stránku uloženou mezi záložkami nebo třeba nabízí spuštění vyhledávání přes Google.

To jsou tedy ty nejmarkantnější novinky v Google Chrome 3. Pokud netrpělivě vyhlížíte podporu rozšíření nebo ostrou verzi pro Linux či Mac, musíte si ještě počkat. Podpora rozšíření se velmi pravděpodobně objeví v Google Chrome 4. Při tempu, jaké nasadili vývojáři Googlu, se na čtvrtou generaci určitě nebude čekat dlouho. Přinese pravděpodobně podporu online synchronizace uživatelských dat (přinejmenším záložek) nebo podporu některých novinek z Windows 7 (např. jump listů).

GUI Firefoxu čekají změny, Ribbon ale nepřijde

Už nějaký čas se diskutuje nad návrhy podoby uživatelského rozhraní (GUI) ve verzích Firefoxu, které jsou předběžně naplánovány na příští rok. Jde tedy o verze 3.7 a 4.0. Některá média přinesla informaci, že Mozilla Corporation nasadí Ribbon, tedy chválený i nenáviděný koncept známý z Office 2007, Windows Live Movie Makeru nebo z některých aplikací ve Windows 7. To však není pravda a těžko říci, jaké myšlenkové pochody k takovému závěru vedly. Jedinou podobu lze hledat snad v odstranění klasické hlavní nabídky, jejíž schovávání umožní již Firefox 3.6.

I tak ale Firefox 3.7 a Firefox 4.0 velmi pravděpodobně přinesou zásadní změny, které by měly vést k zjednodušení ovládání a grafickému odlehčení prohlížeče. Ostatně pojďme si prostudovat již druhou verzi předběžných návrhů nového GUI. Je patrné, že tvůrci Firefoxu velmi přemýšlejí nad směry, kterými se vydává třeba Internet Explorer nebo Google Chrome.

Firefox 3.7
Předběžný návrh GUI pro Firefox 3.7.

Firefox 3.7 pod Windows Vista a Windows 7 (předběžně) počítá s odstraněním klasické hlavní nabídky (např. Soubor, Úpravy, Zobrazení). Její obsah se přesune pod tlačítka Page a Tools, které jsou v předběžném návrhu v jedné rovině s řádkem s adresou, vyhledávacím polem a s nástrojovým panelem. Právě nástrojový panel čeká zeštíhlení. Tlačítka Stop a Reload se spojí po vzoru např. Safari. Tlačítko Home bude na liště s panely. Tyto změny vypadají již vcelku realizovatelně.

BRAND24

Firefox 4.0
Předběžný návrh GUI pro Firefox 4.0.

To návrh rozhraní Firefoxu 4.0 dnes může působit trochu divočejším dojmem. Stále jde samozřejmě o návrh, nad nímž se ještě bude určitě hojně diskutovat. Zatím je každopádně zajímavé sledovat směr toku myšlenek tvůrců Firefoxu. V návrhu počítají se spojením řádku s adresou a vyhledávacího pole, což už dnes má v Omniboxu konkurenční Google Chrome. Lišta s panely by se pak mohla opět po vzoru Google Chrome přestěhovat nad řádek s adresou a nahradit běžný titulkový pruh okna. Zmizet by měla lišta se záložkami. Uživatelé by ji nalezli pod tlačítkem, které by doplnilo již zmiňovaná tlačítka Page a Tools z Firefoxu 3.7.

Naopak přibýt by měly některé doplňkové panely pro práci s webovými aplikacemi po začlenění určité míry funkcionality projektu Prism, se kterou se do Firefoxu 4.0 počítá. Ve hře jsou i různé odvážnější návrhy jako třeba přepínání mezi panely pomocí náhledů v postranní liště. Dnes třeba Opera 10 umí k tradičním panelům zobrazit i pruh s náhledy. To vše ale bude jistě ještě mnohokrát zváženo a vývojáři uklidňují uživatele – zůstane prý zachována možnost přizpůsobení prohlížeče tak, aby k nějaké újmě nepřišli ani ti konzervativnější z nich.

Zamlouvá se vám návrh podoby rozhraní Firefoxu 3.7?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).