Hlavní navigace

Google Chrome 6: synchronizace rozšíření a další zajímavosti

20. 7. 2010
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 12703
Připravovaný prohlížeč Google Chrome 6 slibuje hned několik zajímavých novinek. Kromě podpory WebM přibude možnost synchronizovat rozšíření nebo prohlížet PDF soubory přímo v browseru. Google chce také bojovat se zastaralými plug-iny a plánuje zjednodušení menu svého prohlížeče.

Prohlížeč Google Chrome 6 ještě nevstoupil ani do fáze betatestování, ale už se začíná ukazovat ve velmi zajímavém světle. Pokud vývojáři Googlu splní všechny své sliby, tak by seznam novinek mohl být tentokrát nezvykle dlouhý, tedy s ohledem na dosavadní počínání tvůrců Google Chrome při vydávání nových verzí. Faktem totiž je, že v minulosti se nové major verze objevovaly i kvůli nepříliš velkým inovacím.

Google se očividně vydává zcela jinou cestu, než Microsoft, Mozilla nebo Apple. Tito konkurenti si totiž obvykle schraňují chystané novinky do jednoho velkého balíku, který pak uvedou v rámci major verze. Mezi nimi je pak ale pohříchu odstup i několika let a uživatelé se na kýžená vylepšení dost načekají. Opera Software má plynulejší nasazování novinek, ale Google určitě láme rekordy v uvádění major verzí.

Vždyť první veřejná testovací verze jeho prohlížeče se objevila v září 2008 a za necelé dva roky stihl vydat pět ostrých major verzí a na šesté aktuálně pracuje. Google se ale už v minulosti nechal slyšet, že označení verzí nemá veřejnost u Google Chrome brát až tak vážně, protože je to spíše marketingová záležitost. Cílem vývojářů je prý jednotlivé novinky uvolňovat hned, jakmile jsou připravené. Google si je nechce „syslovat“ do nějakého velkého updatu. Podobný přístup volí při vývoji svých webových služeb.

Synchronizovat půjde nově také rozšíření

Google plní dřívější předsevzetí a postupně rozšiřuje záběr integrovaného synchronizačního mechanismu. Ten původně uměl synchronizovat jen záložky a později se přidalo nastavení prohlížeče spolu s použitým motivem vzhledu a podklady pro automatické vyplňování formulářů. Google Chrome 6 bude umět synchronizovat i rozšíření. Technicky to není zase až taková věda, když si vezmeme, že prohlížeč Googlu používá rozšíření na bázi běžných webových technologií.

Pokud si tedy uživatel nainstaluje nějaké nové rozšíření v Google Chrome 6 třeba na stolním počítači, automaticky se mu po synchronizaci objeví také v Google Chrome 6 v notebooku. Synchronizace rozšíření se hodí i pro případy přechodu na nový počítač nebo nové instalace operačního systému. Díky synchronizaci odpadne nutnost přizpůsobovat si znovu čerstvě nainstalovaný prohlížeč a opět instalovat všechna oblíbená rozšíření.

Rozšíření Firefox Sync (dříve Weave Sync), které se má stát nativní součástí chystaného prohlížeče Mozilla Firefox 4.0, rozšíření synchronizovat neumí. Pro hledání důvodů není třeba chodit daleko. Stačí si zkusit obnovit ze zálohy profil včetně rozšíření přes český program MozBackup. Pokus obnovit i rozšíření často končí nezdarem, kdy rozšíření nepracují správně. Je to dáno odlišným technologickým pozadím.

Chrome 6 - synchronizace
Prvotní nastavení synchronizace ve vývojové verzi Google Chrome 6. Klikněte si pro zvětšení.

Ne vždy ovšem musí být synchronizace rozšíření žádoucí a tak se v Google Chrome 6 při prvotním nastavení bude zobrazovat okno, kde si uživatelé budou moci zvolit záběr synchronizačního mechanismu. Tyto volby byly původně dostupné jen v nastavení prohlížeče a mnozí uživatelé ani nemuseli tušit, že tam jsou.

K Flash Playeru přibude plug-in pro prohlížení PDF

Google Chrome 5 přinesl integraci plug-inu Flash Player 10.1. Podle zlých jazyků je to kvůli reklamám na webu, ale Google argumentuje, že chce takto uživatelům zajistit pohodlí a bezpečnost. Flash Player se totiž jako součást prohlížeče automaticky aktualizuje přes utilitu Google Update a uživatelé tak bez jakékoliv vlastní aktivity mají vždy tu nejnovější verzi. To je důležité hlavně pro distribuci bezpečnostních aktualizací. Mnoho uživatelů se totiž mylně domnívá, že postačí aktualizovat samotný webový prohlížeč, ale na používané plug-iny tito uživatelé zapomínají.

To je velké téma pro Mozillu, která spustila projekt Plugin Check a rozjela vzdělávací kampaň. Zároveň nyní Firefox umí upozornit na zastaralé plug-iny. Google se k tomuto tématu také přihlásil, takže Google Chrome 6 by měl umět upozornit na zastaralé plug-iny, zablokovat ty nebezpečné a pomoci uživateli s jejich aktualizací. Kromě toho ale chtějí v Googlu pokračovat v integraci nejdůležitějších plug-inů do prohlížeče.

Chrome 6 - prohlížení PDF
PDF dokument zobrazený přímo ve vývojové verzi Google Chrome 6. Klikněte si pro zvětšení.

Součástí instalace Google Chrome 6 je nový plug-in Chrome PDF Viewer. Jak je zřejmé z jeho názvu, slouží k prohlížení PDF dokumentů přímo v okně prohlížeče. To je vcelku praktické, protože na webu lze narazit na mnoho odkazů na PDF dokumenty, takže nějaký rychlý a jednoduchý nástroj pro jejich prohlížení přímo v prohlížeči se hodí. Překvapením však může být, že Google Chrome pro tento účel nepoužívá Google Docs Viewer.

Video v HTML 5: k H.264 přibude WebM

Překvapením naopak určitě není podpora WebM pro přehrávání multimediálního obsahu prostřednictvím HTML 5 bez potřeby dalších plug-inů. Za WebM totiž stojí právě Google, který tento projekt představil letos v květnu na vývojářské konferenci Google I/O s tím, že pro světlou budoucnost online videa je nutný kvalitní a přitom licenčně nezatížený otevřený kodek. Google proto otevřel kód svého kodeku VP8, který získal před dvěma lety při akvizici společnosti On2.

Chrome 6 - WebM
Přehrávání videa na YouTube díky WebM ve vývojové verzi Google Chrome 6. Klikněte si pro zvětšení.

WebM tedy sází na kodeky VP8 pro video a na OGG Vorbis pro audio, využívá známého kontejneru Matroska. Podpora pro WebM se objevila v Opeře 10.60, počítá s ní Firefox 4.0 a také Internet Explorer 9. Ten ovšem pouze za předpokladu, že uživatel již bude mít kodeky nainstalované v systému. V opačném případě sází na H.264. Ve vývojových verzích Google Chrome 6 se vedle podpory pro WebM rovněž objevuje i podpora H.264 známá již z předchozích ver­zí.

Konsolidace menu prohlížeče a další drobnosti

Google Chrome 6 zřejmě přinese i menší úpravy v uživatelském rozhraní. Jednou z nich je předělání dialogového okna pro nastavení práce s obsahem, kde je potřeba zohlednit rozšiřující se množství jeho voleb. Nově je zde možné nastavit i zobrazování oznámení webových stránek na ploše. Stejně jako třeba zobrazování vyskakovacích oken, tak i výskyt oznámení na ploše lze obecně zakázat nebo povolit, eventuálně je možné nechat si vždy zobrazit dotaz. Nechybí nastavení výjimek pro konkrétní stránky.

BRAND24

Chrome 6 - nastavení oznámení na ploše
Nastavení oznámení webů na ploše ve vývojové verzi Google Chrome 6. Klikněte si pro zvětšení.

Jedním z největších zásahů do uživatelského rozhraní v dosavadní krátké historii Google Chrome je konsolidace nabídek prohlížeče. Dosud má prohlížeč na pravém okraji nástrojové lišty dvě tlačítka. Jedno otevírá menu pro práci se zobrazenou stránkou, druhé pak umožňuje přístup k dalším funkcím prohlížeče a jeho nastavení. Google Chrome 6 ve svých vývojových verzích slučuje tato tlačítka a k nim připojené nabídky.

Google Chrome 6 - nové menu
Nové menu ve vývojové verzi Google Chrome 6. Klikněte si pro zvětšení.

Jak vidíte na screenshotu, nejde o úplně typickou nabídku. Například přístup k funkcím systémové schránky je řešen v rámci jednoho řádku dílčími tlačítky. Stejně je tomu i u zoomování obsahu. Pouhým sloučením dosavadních nabídek by totiž ke zjednodušení nedošlo (vzniklo by hodně nepřehledné menu), ostatně i Opera 10.60 nebo chystaný Firefox 4.0 nepřenášejí pod podobné tlačítko kompletní obsah dřívějšího hlavního menu, ale jen jeho zjednodušenou podobu.

Když kliknete na odkaz na PDF dokument, jak by se podle vás měl prohlížeč ideálně zachovat?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).