Hlavní navigace

Google Chrome OS – daleká cesta za domovem

14. 7. 2009
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 21971
Jak málo bylo o Google Chrome OS publikováno oficiálních informací, tak mnoho rozruchu způsobil. Je to opravdu operační systém nové generace, který prorazí a vymýtí zlo virů i monokulturu Windows? Nebo je to běh na velmi dlouhou trať, u které běžec ani nemusí doběhnout do cíle?

Nejdříve rychlá fakta, pro případ, že byste o tom ještě neslyšeli. Google chce v roce 2010 uvést na trh vlastní operační systém s názvem Chrome OS (Chrome je i jméno pro webový prohlížeč od Googlu, shoda názvů samozřejmě není náhodná). Chrome OS je postaven na linuxovém jádře, má být štíhlý, odlehčený a rychlý, v prvních verzích určený hlavně pro podobně štíhlé a odlehčené přenosné počítače, tzv. netbooky, později pro standardní desktopy. Chrome OS je určen především pro uživatele pracující s Internetem a bude silně zaměřen na internetové aplikace, bude open-source a bude zdarma. Bližší informace: oficiální oznámení od Googlu, později firma doplnila tento FAQ, který se zřejmě bude rozrůstat. U nás k tomu vyšly články na Živě a na Lupě (a jistě i jinde).

Upřímně řečeno – Google s něčím takovým přijít musel. Zatím vyhrál velevýznamnou bitvu, nikoli však válku: z planety „Informační technologie“ mu patří jeden kontinent nazvaný „Reklama na Internetu“ a pak několik větších či menších ostrovů. Jiným hráčům pak patří jiné kontinenty – Microsoftu operační systém a typické kancelářské aplikace, dalším velkým firmám podniková sféra a tak dále; ambiciózních zemiček, knížectví a partyzánských tlup je nepočítaně. Poměry nejsou ustálené. Microsoft se zrovna u googlova kontinentu vylodil s invazní flotilou jménem Bing (vyhledávač) a Google, chce-li růst, musí své loďstvo vypravit do boje také. Jiná cesta není, domácí kontinent je spasen dohola. Pokud se tedy něčemu divím, pak tomu, že s tím Google přichází až tak pozdě.

Náklaďák na odvoz dítěte do školy

Argumentace Googlu ve prospěch Chrome OS je chytrá. Říká, že uživatel dnes pracuje s počítačem a Windows, ale ve skutečnosti využívá Internet skrze webový prohlížeč: a že tedy by hlavní řídící systém počítače měl být prohlížeč, nikoli operační systém. Odpověď může znít, že je to jedno, že člověk používá to i to, a že je mu jako uživateli jedno, co je někde hluboko pod kapotou tou řídící jednotkou – nicméně, je tu velká otázka využívání zdrojů. S trochou nadsázky si běžného uživatele (= web + e-mail) lze představit jako vlastníka náklaďáku, který jej využívá k tomu, aby přepravil svého syna do školy a zpět. Běžnému uživateli by skutečně stačilo podstatně jednodušší, levnější a menší vozítko, „žeroucí“ desetinu spotřeby paliva k tomu, aby byly jeho potřeby plně uspokojeny.

No jo, to všechno je pravda. Ale co když jednou za měsíc, jednou za půl roku bude uživatel potřebovat odvézt tunu hlíny z výkopu? Pak mu náklaďák přijde vhod.

Linux: vadí, nevadí?

Nečekaně mnoho vášnivé argumentace se vede ohledně architektury Chrome OS. Že to vlastně není operační systém, ale jen grafická nadstavba na dnes už hodně letitým Linuxem. Lítají posměšné zmínky: Google příchází s Windows 3.1…

Ve vší úctě k technicky erudovaným diskutujícím říkám, že je to úplně jedno. Něco tam úplně dole (obsluha CPU, paměti, dalšího hardware atd.) být musí. Linux dokáže být zjednodušený až na kost, jak dokazují nejrůznější malá zařízení, které v pohodě obsluhuje (ani o tom nevíte). Podstatná práce dnešních operačních systémů, zásadní úkol pro vývojáře je v uživatelském rozhraní, ne v jádře. Google nemá důvod vyvíjet něco, co je vyvinuto; navíc tím, že to bude na Linuxu, který mají v malíčku stovky tisíc programátorů, bude rychlá cesta k dalším aplikacím. Google dobře ví, co stálo za úspěchem Windows (a neúspěchem OS/2, pokud si na to ještě někdo pamatuje): aplikace.

Jolicloud prostředí

Operační systém pro netbooky může vypadat hezky a fungovat rychle. Tohle ovšem není Google Chrome OS, ale Jolicloud.

Hlavní překážka? Udělat to po všech stránkách pořádně

Komentátoři sborově tvrdí, že hlavní překážkou pro Google bude Microsoft – tedy síla zvyku lidí, kteří dvacet let používají Windows, kteří nemají důvod měnit něco, co ovládají. To, že Windows nejsou zadarmo, je irelevantní (s tím souhlasím), OEM cena odpovídá jednomu obědu, a Microsoft jistě nezůstane stát bez reakce na Chrome OS: může například prudce srazit cenu odlehčené „Start“ verze nových Windows. V extrémním případě ji dát i zadarmo.

Myslím si ale, že toto není hlavní překážka. Jde o to, to udělat pořádně, a to po všech stránkách. Proč je dominantní Google jako vyhledávač, Google Earth jako mapová aplikace, Gmail jako freemail? Protože to jsou výtečné služby a aplikace. Proč zatím neuspěl Google Docs? Protože kdo je vyzkouší, se stejně vrátí k Office.

Historie naprostého neúspěchu Linuxu na desktopu je dobře známá, a snad právě proto naskočily všem komentátorům pupínky: cože, další Linux? To vám to nestačilo? Problém ovšem není v Linuxu, ale v rukách – žádný z pokusů nebyl dobře zvládnutý. Buď se to nedalo kloudně používat (mám na mysli průměrným BFU) nebo si to nerozumělo se vším možným hardware nebo na tom nejela spousta aplikací nebo to firma tlačila jenom chvilku, dokud jí nedošly prachy, nebo to nemělo kloudný marketing a obchodní podporu nebo všechno dohromady. Google je první firma, která má po všech stránkách na to, aby uspěla. Její marketingový kanál (www.google.com) je nepřekonatelný. Má hromadu peněz, není to startup. Je trpělivá. Umí obchod – tedy zde zejména budovat pevné vztahy s výrobci hardware, to, co dokonale zvládá Microsoft. Jestli to bude stačit, těžko říci.

Dlouhá trať? To je slabé slovo

Jedním si mohou být u Googlu jistí už teď: toto je běh na vůbec nejdelší trať, na kterou se vydali. Očekávat, že by (i třeba u netbooků) mohl vyskočit tržní podíl Chrome OS na třicet, padesát procent během roku nebo dvou, je naivní. Za pět let? Asi ne. Za deset? Možná. Za dvacet let? To je ještě o kousíček pravděpodobnější.

BRAND24

Microsoft tomu říká sice trochu nehezky, ale celkem výstižně ekosystém. Vývojáři OS u Microsoftu. Vývojáři aplikací u Microsoftu. Vývojáři vývojářských nástrojů u Microsoftu. Externí vývojáři aplikací. Výrobci čipů. Výrobci počítačů. Výrobci periferií. Vývojáři software u těchto výrobců. A tak dále – desítky tisíc profesionálů v tisících firmách po celém světě, a stovky, možná tisíce lidí u Microsoftu zaměstnaných tím, že to všechno víceméně nějak koordinují a sešívají dohromady.

Ekosystém v přírodě vzniká stovky a tisíce let, v digitálním světě to jde rychleji, ale zítra to nebude. Microsoft svůj ekosystém buduje patnáct, dvacet let a pořád je co budovat, Google je na startu. Dlouhou cestu k domovu mu nezávidím, ale na vyzkoušení prvního netbooku s Chrome OS se těším. (A kdyby to moc nefachčilo, vždycky to půjde přeinstalovat na Windows).

Těšíte se na Google Chrome OS?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je zakladatel společností Computer Press a InternetShops, novinář a autor odborných publikací, v současné době soukromý investor (mj. Fayn Telecommunications.). Jeho další materiály naleznete na www.bloc.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).