Hlavní navigace

Názor k článku Google Cloud Platforma: Google Apps, Marketplace, Android a App Engine od VViki - Předchozí poznámka je perfektním vyjádřením toho, co jsem...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 30. 6. 2011 15:43

    VViki (neregistrovaný)

    Předchozí poznámka je perfektním vyjádřením toho, co jsem chtěl napsat ohledně zabezpečení (v aktuálním kontextu: Zabezpečíte ji proti hackerům svépomocí lépe než Sony? ;-) )

    Zabezpečení konfigurují podobně znalí lidé a používají víceméně stejné technické prostředky... Představa o megabezpečném Google/Microsoftu je stejně pomýlená jako představa ideální ženy/muže.

    Případný cílený sociálně konstruovaný útok ustojí málo co/kdo (protože proč se budu snažit rozbít "zeď" technických ochran, když je vedle "okno" hlouposti uživatelů) a pro necílený útok je Google samozřejmě mnohem zajímavějším cílem (takže bude potřebovat výrazně lepší zabezpečení).

    Nicméně já nejsem paranoidní ohledně bezpečnosti ;-) a uznávám, že pro firmu může být výhodné mít data uložená v cloudu. Bezpečnost má víc hledisek, nejde pouze o hackery, ale např. taky o vlastní bezpečí existence dat (Google je jistě dokáže po planetě rozprostřít takovým způsobem, aby data byla v podstatě nezničitelná; v reálu má hodně zvlášť menších firem problém svá data aspoň pravidelně zálohovat... tedy aspoň do první ztráty).

    Z hlediska bezpečnosti se mi pouze nelíbí to hromadění dat na jednom místě. Já bych se nebál hackerů zvenku... Bál bych se spíš Google jako takového resp. jeho zaměstnanců. To pokušení podívat se do těch dat a využít je musí být obrovské...

    Na Vašem příspěvku mě spíš zaujalo, jak funguje Google marketing :-). Speciálně spojení "že vám stačí WEBový browser, nebo webový OS" :-).

    Když odhlédnu od toho, že to byl flash (takže primárně potřebujete Flash player, nemusí nutně být ve formě browser plug-inu), malinko to rozeberu - operační systém poskytuje služby aplikacím; browser je jednou takovou aplikací a není v ničem speciální (v ničem se od ostatních aplikací zásadně neliší).
    Jaké služby takový operační systém vlastně nabízí?

    * správa paměti, procesů - browser běží v paměti, je to proces v rámci OS (dnes už každé okno je extra oddělený proces), takže správu procesů a paměti evidentně potřebujeme.
    * souborové služby (včetně zabezpečení) - browser samozřejmě neexistuje z ničeho nic, musí se načíst z disku, zapisuje si na disk dočasné soubory, případná off-line data... takže tuhle část OS potřebujeme.
    * low-level síťové služby (TCPIP, DHCP, DNC, IPSec atd) - to asi taky potřebujeme
    * audio, video, input, output - bez toho se asi v rowseru neobejdeme...
    * abstrakce zařízení - pro browser to možná moc není (když odhlédnu od dispeje, audia, klávesnice, myši či jakýhokoliv jinýho vstupního zařízení, HDD atd :-) ), ale pro mě je třeba super se podívat na film z HDD stejně jako z DVD (a nebo libovolného budoucího média)... možnost připojit webkameru libovolného výrobce...
    * high level síťové služby (síťový file systém) - pro browser to není; ale v případě Chrome OS bych si opravdu nechtěl posílat 8 GB video z dovolené na počítač, kde mám vypalovačku přes cloud, když to tam po gigabitový lokální síti zkopíruju za chvilku

    No a tak by se dalo pokračovat... ony se ty služby nedostaly do OS proto, že by si to MS či Linus vymýšleli, ale proto, že je tam uživatelé potřebovali/chtěli :-)... Nakonec, celý ChromeOS je pouze okleštěný Linux s Chrome browserem, není to nic nějak převratně nového...

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).