Hlavní navigace

Google dostal za zneužití dominance v Androidu pokutu 4,34 miliardy eur

18. 7. 2018
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: Android Brand Guidelines
Rekordní pokuta v přepočtu přes 112 miliard Kč Google určitě zabolí, navíc bude muset změnit některé své podmínky v Androidu.

Pokuta ve výši 4,34 miliardy (konkrétně 4 342 865 000) eur, v přepočtu přes 112 miliard Kč. To je trest, který Evropská komise (EK) vyměřila Googlu za zneužití dominantního postavení souvisejícího s mobilním systémem Android

Google také musí do 90 dnů fakticky s porušováním antimonopolních pravidel přestat, jinak bude čelit penále ve výši až 5 % průměrného denního celosvětového obratu, který vykazuje jeho mateřská společnost Alphabet. Výsledek šetření oznámila eurokomisařka Margrethe Vestager zodpovědná za politiku hospodářské soutěže.

Google už na svém evropském twitterovém účtu oznámil, že se proti rozhodnutí Komise odvolá. 

„Android možnosti volby rozšiřuje, ne naopak. Živoucí ekosystém, rychlé tempo inovací a klesající ceny jsou typickými znaky silně konkurenčního prostředí. Proti rozhodnutí Komise se tudíž odvoláme,“ potvrdila také manažerka komunikace Googlu pro Česko a Slovensko Alžběta Houzarová. Právní bitva tak bude pokračovat.

Zneužití dominance

Podle Komise Google svými praktikami zneužil dominantní postavení na trhu, aby upevnil svou pozici ve všeobecném vyhledávání a znemožnil konkurenčním vyhledávačům v mobilních zařízeních soutěžit s jeho vlastním vyhledávačem. Bránil také vývoji alternativních větví Androidu a přístupu konkurenčních mobilních prohlížečů do zařízení s Androidem. 

Margrethe Vestager oznamuje na tiskové konferenci verdikt Evropské komise

„Google nabízí své mobilní aplikace a služby výrobcům zařízení jako balíček, který zahrnuje Google Play Store, aplikaci Google Search a prohlížeč Google Chrome. Licenční podmínky společnosti Google výrobcům znemožňují, aby předem instalovali některé z aplikací, ale ne jiné,“ tvrdí ve své zprávě Komise.

Google podle ní také motivoval značnými finančními pobídkami některé z největších výrobců mobilních zařízení a mobilní operátory, aby v jejich zařízeních se systémem Android předem a výhradně instalovali Google Search.

Google také podle Komise bránil výrobcům zařízení v používání jakékoli jiné verze systému Android, která nebyla společností Google schválena (tzv. Android forks).

Google: Komise dává přednost uzavřeným systémům

Google s verdiktem nesouhlasí bude proti němu bojovat u soudu. CEO firmy Sundar Pichai na firemním blogu napsal, že Android možnost volby neomezuje, ale naopak rozšiřuje.

„Dnes si díky Androidu můžete vybrat ze 24 tisíc různých telefonů ve všech cenových hladinách od více než 1 300 různých značek,“ tvrdí. 

„Vývoj Androidu byl nákladný. Aby se stal tím, čím je dnes, musel do něj Google během deseti let investovat miliardy dolarů. Tato investice pro nás dává smysl díky tomu, že můžeme nabídnout výrobcům telefonů možnost předinstalovat na jejich telefony sadu oblíbených aplikací od Googlu (včetně Vyhledávače, Chromu, Obchodu Play, Map a Gmailu), díky kterým může telefon plnit základní funkce hned, jak ho vyndáte z krabice, a které Googlu zároveň generují příjmy z reklamy. Výrobci však nemusí naše služby na své telefony instalovat, zároveň mají možnost s našimi službami nabízet i služby konkurenční,“ argumentuje dále Pichai.

„Zdravý a prosperující Android ekosystém je v zájmu nás všech a ukázali jsme, že jsme ochotni zavádět změny. Obáváme se však, že dnešní rozhodnutí naruší křehkou rovnováhu, kterou se nám u Androidu podařilo najít, a že vysílá znepokojující signál upřednostňující uzavřené systémy před otevřenými platformami,“ uzavírá šéf Googlu.

Vyšetřování se táhne přes tři roky

Evropská komise rozhodovala na základě stížnosti, kterou na Google v roce 2015 podalo sdružení Fairsearch. Za podáním stáli konkurenti Googlu na poli vyhledávání (například Microsoft, který provozuje konkurenční vyhledávač Bing, nebo ruský Yandex).

Komise po roce vydala tzv. předběžné stanovisko, ve kterém dala stěžovatelům za pravdu. Google podle ní porušil antimonopolní pravidla Unie ve třech bodech. Tím, že:

  • jako podmínku pro udělení licence k některým proprietárním aplikacím Google od výrobců požaduje, aby do přístrojů předinstalovávali vyhledávač Google Search a prohlížeč Google Chrome a aby nastavovali Google Search jako výchozí vyhledávač,
  • výrobcům brání v tom, aby prodávali chytré mobilní přístroje, jež využívají konkurenční operační systémy na základě otevřeného zdrojového kódu Androidu,
  • finančně motivuje výrobce a operátory mobilních sítí za podmínky, že budou do svých přístrojů výhradně předinstalovávat vyhledávač Google Search.

Tyto praktiky podle Komise mohou vést k dalšímu posilování dominantního postavení vyhledávače Google Search. 

Jak se Google bránil?

Na předběžné stanovisko Komise před dvěma lety na blogu Googlu reagoval Senior Vice President firmy Kent WalkerZdůraznil, že se mobilní telefony mohly masově rozšířit jen díky investicím Googlu do opensourcového Androidu. 

Navzdory tvrzení Komise se podle něj Android stále pohybuje v konkurenčním prostředí, ve kterém soutěží o přízeň uživatelů se systémem iOS od Applu. Omezení verzí Androidu podle něj slouží jako opatření proti fragmentaci: „Pokud může zdrojový kód upravovat kdokoli, jak zajistíte, že existuje společná, konzistentní verze operačního systému, aby vývojáři aplikací nemuseli vyvíjet několik verzí svých aplikací?“

Walker také odmítl, že by výrobci museli do svých zařízení povinně instalovat aplikace od Googlu. „Žádný výrobce není zavázán předinstalovat na telefony s Androidem aplikace Googlu. Nabízíme jim ale balík aplikací, aby zákazníci po koupi telefonu měli přístup k sadě základních služeb, které znají,“ argumentoval. Konkurenti Googlu, Apple a Microsoft, se podle něj chovají úplně stejně, a dokonce dávají uživatelům menší možnost volby.

A podmiňování instalace Google Play instalací Google Search podle něj Googlu umožňuje poskytovat tyto služby výrobcům zdarma a nepožadovat za ně například licenční poplatky.

Prohra v Rusku

Podobný spor vedl Google také v Rusku, kde nakonec prohrál. Dostal pokutu v přepočtu 7,8 milionu dolarů a musel přestat vyžadovat po výrobcích, aby do telefonů předinstalovali výhradně Google Search. Na výběr z trojice vyhledávačů (Yandex, Google a Mail.ru) dostali uživatelé i v mobilním browseru Chrome.

UX DAy - tip 2

Evropská komise s Googlem vedla také dvě další antimonopolní řízení. K závěru zatím dotáhla jen jedno z nich: za zneužití své dominance ve vyhledávání ke zvýhodnění svých služeb na porovnání cen v obchodech dostal pokutu 2,4 miliardy eur. Podrobněji viz Proč dostal Google miliardovou pokutu od Evropské komise? Otázky a odpovědi

Evropská komise by tak měla ještě vynést verdikt v šetření, které se týká reklamního systému Google AdSense.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Lupa.cz a externí spolupracovník Českého rozhlasu Plus. Dříve editor IHNED.cz, předtím Aktuálně.cz a Českého rozhlasu. Najdete mě na Twitteru nebo na LinkedIn

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).