Hlavní navigace

Google+ končí. Kam mohou jeho uživatelé odejít?

16. 10. 2018
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: Mactrunk / Depositphotos
Jste poslední na Google+? Chcete zhasnout a odejít? Máte dobrou stovku možností. Byť ve skutečnosti to bude podstatně složitější. Pojďme se na to podívat.

Konec Google+ se dal očekávat, Google svou sociální síť poslední dva roky ignoroval, aktivních uživatelů bylo čím dál tím méně a poslední hřebíček, vážná bezpečnostní chyba (tu nechal Google aktivní dobré tři roky), jenom přispěla k rozhodnutí, že Google+ končí. Pro lidi, pro firmy možná zůstane (přeci jen, lákavá možnost konkurovat Slacku, Microsoftu a dalším).

Kam se ale přestěhovat, pokud jste mezi těmi, kdo zůstali věrní Google+? Tedy mezi pár desítkami milionů uživatelů, kteří využívali něco či vše z toho, co Google+ nabízí?

Facebook a LinkedIn jsou nejblíže

Především, nikde nenajdete totéž, co umí Google+. Z hlediska funkčnosti (osobní profily, firemní profily, skupiny atd.) můžete vlastně dnes uvažovat jenom o Facebooku a LinkedIn. První zmíněná alternativa je ale zásadně problematická (z pohledu ochrany soukromí i kvůli nutnosti platit, pokud chcete být vidět). Druhá zase nemá aktivní uživatele (Google+ v aktuální době má možná stále víc aktivních uživatelů než LinkedIn) a Microsoft postupně zpoplatňuje to, co ještě zůstalo volně dostupné.

Na těchto dvou příkladech je navíc dost jasně vidět i konflikt konceptů – Facebooku coby soukromé identity a LinkedIn coby firemní identity. Právě u LinkedIn je pak dost velkou otázkou, jak by to vůbec mohlo fungovat – Google+ totiž patřil spíše do oné „soukromé“ sféry.

Facebook je navíc nejblíže i dalšími možnosti – události, reklama, slušné API, napojení na řadu dalších sítí, fotogalerie (ty moc jinde nenajdete) atd. 

Nejpraktičtější by byl Twitter

Čistě prakticky by bylo nejjednodušší přejít na Twitter – má to ale háček, ten umí vlastně jenom profily. Žádné firemní účty (to je ale to nejméně podstatné), žádné komunitní nástroje (což může být zásadní nedostatek). Je navíc tak zmatený a komplikovaný, že se řadě G+ uživatelů nebude líbit. 

Pokud ale jde o sociální síť, osobní profily a místo s dostatečným počtem aktivních uživatelů, co nepatří Facebooku, tak tohle je ta nejlepší varianta.

Povahou je možná nejblíže Reddit

Pokud nebudete brát jako zásadní osobní účty (od těch se ostatně Google+ začal vzdalovat někdy před dvěma lety), tak úvaha nad Reddit.com není až tak zcestná. Pro Česko má ale jednu zásadní nevýhodu – není v Česku nijak extra používaný.

Otázkou při rozhodování klasicky bývá i to, jestli G+ nahradit sociální sítí , nebo blogovacím systémem. Proto třeba k Redditu může zaznít alternativa steemit. Má ale klasický problém jako většina zmíněných možností – v Česku (a nejenom tady) je taky prakticky neznámý.

Hybridní řešení v podobě Telegramu a podobných

Něco z funkčnosti G+ najdete na Telegramu – má osobní účty, umožňuje firemní profily/skupiny (tedy něco, kam se lidé mohou přihlásit k odběru). Nevýhodou ale bude, že je především postavený jako chatovací aplikace. A stejně jako v předchozím případě není rozšířený v Česku.

Čistě teoreticky můžete uvažovat nakonec i o WhatsApp (opět patří Facebooku) či Slacku.

Diaspora? Ne, to opravdu ne

Existuje řada velmi experimentálních řešení, řada z nich se snaží být „decentralizovaná“ a „vymezit se proti Facebooku“. Nejčastěji zmiňovaná je Diaspora – kdysi dávno „Facebook Killer“, dnes ve skutečnosti málo používaná a obtížně použitelná záležitost. Podobné je to s doslova několika desítkami dalších – nerozšířených, experimentálních, bez budoucnosti.

Do stejné skupiny patří nakonec i Solid/Inrupt (který nedávno oznámil Tim Berners Lee) – zajímavý nápad a koncept, ale pokud se podíváte, jak to vypadá, tak velmi rychle pochopíte, že tohle nemá šanci. Ale je nutné dodat, že tohle je čistý počátek a můžete to brát jako experiment – je tedy potřeba tomu dát šanci. 

Experimentem je nakonec i Mastodon, velmi často zmiňovaný jako „Twitter Killer“. Pochopitelně další decentralizovaná síť. A pochopitelně se všemi již jmenovanými nedostatky. Ten hlavní je, že je nesmírně podobný právě Twitteru.

Lépe možná vypadá Friendica – decentralizovaná, podporuje další sítě, volně dostupný software. Což nás mimochodem přivádí k ještě jedné důležité zmínce – řada různých řešení předpokládá, že si dokážete (nebo někdo jiný) provozovat uzly sítě, aby vůbec fungovala.

Další možnosti zmiňované spíše jako vtip

Sledovat úvahy „kam se přestěhujeme“ je zajímavé, najde se v nich spousta zajímavých věcí. Ale bohužel řada z nich je ještě větší vtip (a katastrofa) než některé výše zmíněné alternativy. Nechybí ani obvyklé naivní představy, že všechno na světě zachrání bitcoin a blockchain (tady do komediální sféry patři K.im a Bitcache). Méně naivně vypadá možná služba Minds, ale opět jde o něco, co se ohání kombinací „dostaň zaplaceno kryptem“ a v Česku o této službě nikdo neví a vědět nebude.

Abych pravdu řekl, ostatní možnosti mají hodně společného – vymezují se proti Facebooku, tvrdí, že vaše data jsou jen vaše a soukromí není na prodej. Pyšní se absencí inzerce. Jako třeba MeWe. A je na nich vždy vidět to zásadní – nemají žádný zdroj financí a tím to začne a skončí.

Nejde nezmínit Ello, které také mělo být „Facebook Killer“. O tom už ale dávno víme, že umřelo a nikam nesměřuje. Byť za ty roky aspoň vypadá dost hezky.

Zmínit by bylo vhodné i Tumblr, ale je to více blogovací systém než klasická sociální síť (ale sociálních funkcí je tam dost) Na druhou stranu asi dokáže nabídnou skoro vše, co G+ uměl. V Česku ale opět nepatří mezi nejrozšířenější.

A když už padla úvaha o Tumblru, tak vlastně proč ne Quora – u které se ale dostávám podstatně dál od „sociální sítě“, ale podstatně blíž k budování komunit. Zejména takových, kde si lidé radí a pomáhají.

Další možnosti nabízím jenom v podobě přehledu poněkud bez ladu a skladu – některé jsou klony Twitteru, některé spíše blogovací systémy, některé spíše na úrovni komunikačních nástrojů určených pro menší okruhy (přátel, kolegů či rodiny):

Pokud vám snad v seznamu něco chybí, tak se nedivte – existuje dobrá stovka „sociálních sítí“ či „platforem“. Výše uvedený seznam (a zbytek tohoto článku) je pokus z nich alespoň trochu vybrat možnosti, které vůbec má smysl zmínit. Pokud chcete vidět další, můžete začít studovat třeba alternativeto.net/software/google-plus/.

Co určitě ne? Pinterest a Instagram

Je dost jisté, že z G+ se „masově“ nedá přejít na Pinterest ani Instagram – jedině pokud na G+ řešíte hlavně fotky. Pinterest má klasicky v Česku stejný problém jako ostatní zmíněné služby – nemá dostatek uživatelů. Instagram má jiný problém: vlastní ho Facebook. Na druhou stranu zrovna Pinterest je daleko lepší s ohledem na funkčnost sociální sítě – není to jen výstava idealizovaných fotografií.

BRAND24

Proč je vlastně tak těžké někam přejít?

Ono to vlastně není těžké. Přejít můžete okamžitě, kamkoliv se vám zlíbí. Ale bude to mít pár zádrhelů:

  • Nepřenesete si data, která na G+ (stávající síti) máte. Ta tam zůstanou.
  • Nepřejdou s vámi vaše kontakty a bude velmi obtížné je přesvědčit, aby to byť jenom zkusili.
  • Ti, kteří přechod zkusí, to bez kontaktů a obsahu velmi rychle vzdají.
  • Pokud jste na G+ měli nějaké komunitní aktivity, ty přestanou existovat a začnete od nuly.
  • Budete se muset vše naučit znova, webovou aplikaci, mobilní aplikaci…
  • Pokud něco automatizujete (IFTTT, Buffer a další), tak nic z toho nejspíš nebude možné.
  • Přejdete-li někam s nejistou budoucností, tak možná za pár měsíců budete přecházet znovu někam jinam.

Nejpodstatnější zádrhel ale nakonec bude ten, že jinou síť sice možná začnete používat vy, ale neudělají to všichni ostatní. Co se Google+ týče, tak daleko spíše přejdou na Facebook/Twitter/Instagram, než by přecházeli na nějaké totálně exotické a podivné služby uvedené výše.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Konzultant a publicista, provozuje www.pooh.cz. Podle některých si myslí, že rozumí všemu, sám je však přesvědčen o pravém opaku a ani v 30+ letech nedokázal přijít na to, jak mít peníze a nepracovat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).