Hlavní navigace

Názory k článku Google Talk pro Windows sice končí, ale jeho otevřená síť zatím nikoliv

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 18. 2. 2015 9:09

    bob (neregistrovaný)

    Nějak se v tom nevyznám. V mobilu jsem měl Talk teď tam mám Hangouts ale přitom zprávy chodí stále stejně. Teda i ta síť pod tím musí být stále stejná ne? Zprávy píšu z jabber-miranda-klienta, z web rozhraní gmailu a z Hangoutu na mobilu. A vše funguje.

    Tak o jakých dvou sítích článek píše když je zjevně jen jedna? Nebo jsou dvě a jsou (zatím) nějak fikaně propojené?

  • 18. 2. 2015 9:50

    Vindis

    Tak veřejně jsou to dvě sítě. Starý a otevřený Google Talk (jako služba https://developers.google.com/talk/). A nový uzavřený Hangouts.

    Hangouts je de facto směsice původních samostatných služeb, mezi které je i onen Google Talk (textová komunikace).
    Tudíž se dá předpokládat, že Hangouts obsahuje jako základ protokol XMPP. Jen je doplněn o další komponenty (obraz, zvuk apod), které si už chce nechat pro sebe - proto uzavřená síť.

    Laicky se dá říci, že Hangouts a Talk jsou jedno a to samé - tudíž propojené. Hangouts toho akorát obsahuje více.
    Proto je vidět vzájemná provázanost. Píšeš zprávu v Mirandě (Google Talk), a stejná zpráva se pak objeví v Hangouts v Chrome nebo v historii.
    Ale přesto se jedná o dva samostatné sítě. Každý se připojuje jinak. Což znamená, že vypnutím Google Talk se nevypne Hangouts.

    Na podobném principu funguje i Facebook. Veřejně každého nabádá, aby používal jeho uzavřený Facebook Messenger, ale existuje i cesta přes otevřený XMPP. Proto lze mít Facebook chat i v Mirandě.

  • 20. 2. 2015 16:40

    Kolemjdoucí (neregistrovaný)

    Po zvážení faktů, že googlí implementace nepodporuje šifrované spojení, ačkoliv od loňského jara je u XMPP šifrování povinné, a skutečné úrovně interoperability XMPP <-> Hangouts (která funguje - resp. spíše nefunguje - tak, že Hangouts klient XMPP kontakty zcela ignoruje), mi nepříjde, že by Google provozoval XMPP, ani že by příslušná síť mohla být označována za otevřenou...

  • 20. 2. 2015 20:03

    J@J@ (neregistrovaný)

    Jaká placená inzerce? „Jenom“ dementování hloupě vyvozené spekulace a uvedení věcí na pravou míru.

    Jak si přišel na to, že je povinné šifrovat komunikaci přes XMPP? Myslím skutečně povinné ve smyslu, že to nemá váhu pouhého cáru papíru, kterým si kde kdo může vytřít zadek? Na to je nějaký zákon? Směrnice? Smlouva? LOL :-)

    Jinak o fungování služeb Google Talk a Hangouts nemáš zcela přesnou představu. Google Talk a Hangouts jsou pro textovou komunikaci vzájemně propojené sítě. Google Talk je (zatím) kompatibilní s dalšími XMPP sítěmi. A je otevřený pro libovolného klienta. Takže proč by jeho síť nemohla být nazývána otevřenou?

    Hangouts skutečně XMPP kontakty téměř ze všech služeb ignoruje. Proto také autor tentokrát správně píše, že síť této služby je uzavřená. Jedinou výjimkou je síť původní služby Google Talk. To je jediná XMPP síť, se kterou se zatím Hangouts spojí.

    S kontakty mimo Google Talk (např. Jabbim a podobně) se přes Hangouts nespojíš, i když si tam překlopíš účet s adresářem. To máš pravdu. Ale to přece nic nemění na faktu, že síť samotné původní služby Google Talk je nadále otevřená.

    Samozřejmě, že je jasné, že jenom dočasně, dokud Google síť nezruší a uživatele nenažene do sítě Hangouts, což autor nesprávně odvozoval už ze zrušení podpory Google Talk pro Windows (což je pouze zastaralý klient).

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).