Hlavní navigace

Google Wave - sbohem, ani jsme se nepoznali

7. 8. 2010
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Projekt Google Wave byl očekáván s nadšením, po jeho spuštění moc lidí nezaujal a postupem času se zájem o něj ztratil úplně. Teď byl zrušen. Nemohu napsat, že je to škoda, ani že je to dobře. Nezkoumal jsem ho.
Jan Handl

Ilustrace: Nenad Vitas

Pamatujete si, když se všichni mohli přetrhnout, jenom aby dostali pozvánku do Google Wave? Mělo to být něco nového, jiného, a hlavně od Googlu. Těšili jsme se z prvních náhledů a vypadalo to, že se z tohoto projektu stane něco, co bude používat téměř každý z nás. Já jsem se tolik netěšil a vlastně ani nevím proč. Když se mi dostalo pozvánky, schoval jsem si ji, ale ani jednou jsem se do Wave nepřihlásil. Asi před dvěma měsíci jsem e-mail s pozvánkou smazal. Dění okolo jsem nesledoval, stačilo mi přečíst několik recenzí a pochopil jsem, že to není pro mě. A nebyl jsem sám. Obvykle nové služby a projekty alespoň na chviličku zkouším a prohlížím, tentokrát ani to ne. Do Wave se zapojilo opravdu hrozivě málo mých známých, což byl i jeden z hlavních důvodů, proč jsem necítil potřebu přidat se. Teď byl Wave ukončen. Nikoho to asi moc nepálí.

Google měl před spuštěním skvěle našlápnuto, pozvánky se prodávaly po sedmdesáti dolarech a našli se i takoví uživatelé, který byli zpočátku nadšení. Víc bylo těch, kteří si pozvánku aktivovali a pak zjistili, že to není nic pro ně. Mělo jít o platformu, která sjednotí e-mail, sociální sítě, instant messaging, wiki a sociální sítě. Zní to parádně, ale něco tomu asi chybělo, když se Wave nechytil. Přitom šlo o projekt se zajímavým záměrem, a hlavně od elitní společnosti. Co na tom, že se Googlu v oblasti sociálních sítí nijak zvlášť nedaří, Wave měl být tím zlomovým bodem, kdy se všechno v dobré obrátí. Wave skončil, jelikož si nenašel své uživatele. Ti si asi oblíbili jiná místa, kde dělali „wlny“. Wave nebude dále vyvíjen, ale jeho části prý poslouží k dalším projektům.

BRAND24

Šlo tedy o jakýsi test, na kterém se vývojáři mohli dost naučit. Jak by se to nemělo dělat, a že nestačí tajnůstkaření před spuštěním, aby uživatelé Wave skutečně používali. Jasné je, že uživatelům nevyhovoval, jinak by to s ním zkusili a natáhli další. Takhle „šílenství“ ustalo několik týdnů po spuštění. Stejně mi to ale přijde zvláštní, že se Wave neujal. Ale jestliže na tom byli ostatní podobně jako já, tak se na druhou stranu není co divit. Nenašel jsem jediný pádný důvod, proč s tím začít. Na Mashable psali, že úspěchu Wave mohla pomoci integrace do Gmailu. A také bylo možná pozdě přijít s úplně volným přihlášením bez pozvánky až letos v květnu. Po bitvě je každý generál. Ale jisté je, že autoři poučili a příště budou lepší.

Jsem rád, že jsem neztratil čas, který bych věnoval zkoušení. Úplně mi stačilo přečíst těch pár recenzí a názorů lidí, kteří si to zkusili. Wave mi nebude chybět, a ani nemůže. Neseznámili jsme se. Přesto říkám „sbohem“. Třeba se můžeme těšit na něco dalšího, o čem zatím nemáme ani tušení. A třeba nás to chytí a nepustí na delší dobu než je jen pár hodin nebo dní.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je kromě jiného publicista, více informací najdete na LinkedIn. Na stránkách iNazor.net odkazuje na své články pro Lupu a další média. Ze všech vymožeností moderní doby má nejraději Twitter, zajímá ho historie a píše HistorieBlog.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).