Hlavní navigace

Google zkouší novou sociální síť, Instagram „bojuje“ proti šikaně a Twitch vládne live streamingu

14. 7. 2019
Doba čtení: 10 minut

Sdílet

 Autor: Google
Britové opouštějí Facebook, Instagramu klesá zapojení, falešná aplikace Samsungu, děravá Apple Walkie Talkie, 5 miliard dolarů pokuty pro Facebook. Co ještě přinesl právě končící #tyden.

Instagram bojuje proti šikaně. Před odesláním něčeho nevhodného se zeptá, zda to opravdu chcete. Vážně, tohle opravdu považují za Our Commitment to Lead the Fight Against Online Bullying a oznamují to jako velkou věc. Druhá oznámená věc je užitečnější: Restrict umožní označit účty jako „omezené“ a jejich komentáře se pod vašimi příspěvky nebudou objevovat (můžete je ručně schválit, pak se objeví). „Omezení“ navíc neuvidí, kdy jste online ani zda jste četli jejich přímé zprávy.

Video s robotem hrajícím kuželky je… kompletně počítačové generované. Autorem je Tom Coben a video ostatně začalo žít právě na jeho Twitteru. Kde také nakonec musel znovu napsat, že jde o render.

Hlasové záznamy z Google Assistant unikly a už s jistotou víme, že i Google naslouchá. Před nedávném se to potvrdilo u Amazonu a Alexy, teď je to i potvrzeno i u chytrých repráčků od Googlu. Důvod je samozřejmě stejný: lidé analyzují, jak a co uživatelé po Google Assistant žádají, aby bylo možné zlepšovat rozpoznávání hlasu i reakce na povely a otázky. Aby toho nebylo málo, jeden z těch, co záznamy analyzují, do světa vypustil tisícovku z nich. Nepřekvapivě je mezi nimi i řada záznamů konverzací, které zařízení od Googlu vlastně ani nemělo zaznamenat, nebylo totiž aktivováno výrazem „Hey Google“. Viz Nahrávky z Google Home poslouchají lidští experti. Slyší i to, co se nahrávat nemělo nebo More information about our processes to safeguard speech data a Google employees are eavesdropping, even in your living room, VRT NWS has discovered.

TELEgraficky

100 000 Prusa 3D ■ Bird hledá další investice ■ Dekompilovaný Super Mario 64hostyoself Za všechno mohou uživatelé ■ Cisco kupuje Acacia ■ RPi 4 má špatně USB-C ■ V is for Vaporware ■ Švýcarsko, Bitcoin a pak ČeskoGitLab končí s MySQL 

WEBDESIGN, INTERNET

Twitch stále vládne v live streamingu. V odsledovaných hodinách má skoro tři čtvrtiny trhu (3,77 miliardy hodin na všech platformách ve druhém čtvrtletí). A jaké jsou nejsledovanější hry přes live streaming? Fornite a League of Legends soupeří o první dvě příčky. Následuje GTA V, Dota 2, CS:GO, World of Warcraft, Overwatch, Hearthstone a PUBG. Do první desítky se dostaly i videoblogy (vlogging) – najdete je na čtvrtém místě se 180 miliony odsledovaných hodin v Q2 2019. Viz Twitch continues to dominate live streaming with its second-biggest quarter to date.

Gab se přestěhovali na Mastodon. Což je dost špatná zpráva, „Twitter bez nacistů“ (Mastodon) totiž musí řešit dost zásadní a nepříjemný problém. Gab totiž používá open source software pro vlastní instanci a Mastodon něco takového nemůže (snadno) „vypnout“ (Statement on Gab's fork of Mastodon). Více viz též HOW THE BIGGEST DECENTRALIZED SOCIAL NETWORK IS DEALING WITH ITS NAZI PROBLEM.

HARDWARE

Apple prý ukončil projekt AR brýlí, píše Venture Beat v Unconfirmed reports suggest Apple has killed AR glasses project. Znamenalo by to nejspíš i konec pro rOS. Viz též Apple AR glasses passed the development team has been dissolved.

MARKETING A KOMUNIKACE

Facebook řešil problémy s fake news také ovlivňováním veřejnosti a zkoumáním mínění. Bloomberg to v How Facebook Fought Fake News About Facebook podává jako skoro tajné projekty (dokonce má kódová označení Stormchaser a Night's Watch) a snad něco výjimečného. Zmiňuje i stovky lidí, kteří se věnují PR, a 13 milionů dolarů na vládní lobbying v roce 2018. Nejde o nic, co by mělo být výjimečné či skandální. Trochu skandální je, že z toho, co Bloomberg píše, plyne, že Mark Zuckerberg se projevuje v tomto ohledu dost ignorantsky. Otázka je, co z předloženého je realita a co si Bloomberg vykonstruoval.

Instagramu (stále) klesá zapojení (engagement). Ukazuje to další analýza a není na tom vlastně nic překvapivého. Přechod ke Stories znamená zásadní omezení dosahu i zapojení (nemají komentáře, líbí, je to mizející obsah). Algoritmický newsfeed a zásadní omezení dosahu bez placení znamená další faktor výrazně ovlivňující zapojení. Připočtěte k tomu celkovou „únavu“ vedoucí k nechuti reagovat. Detaily viz New Report Finds Instagram Engagement Rates are In Decline.

BEZPEČNOST, SOUKROMÍ, PRÁVO

Přes deset milionů lidí si nainstalovalo falešnou aktualizační appku Samsungu. Jmenovala se „Updates for Samsung“ a slibovala update firmwaru. Po instalaci se klasicky věnovala přesměrovávání uživatele na web, který za stažení aktualizace požadoval peníze v podobě ročního předplatného za 34,99 USD. Případně bylo možné „aktualizaci“ stáhnout zadarmo, ale rychlostí 56 kb/s. Viz „Updates for Samsung“ — from a blog to an Android advertisement revenue goldmine of 10,000,000+ users.

7-Eleven spustilo mobilní placení 7pay, po dvou dnech ho ale museli zavřít. Bezpečnostní chybu okamžitě využili hackeři a zákazníky připravili celkem o více než 500 tisíc dolarů. Stačilo k tomu využít funkci na reset hesla, kam bylo možné zadat libovolný e-mail a ovládnout tak cizí účet. Viz 7-Eleven Japanese customers lose $500,000 due to mobile app flaw.

Přehled vašich nákupů Google uchová i po smazání e-mailů. Přednedávnem přitom Google tvrdil, že je tím možné se přehledu nákupů zbavit. Vtipně navíc tvrdí i to, že to přece dělá pro vaše dobro. Je zajímavé, jak jsou firmy i jednotlivci (zejména tiskoví mluvčí) nepoučitelní. Viz Google still keeps a list of everything you ever bought using Gmail, even if you delete all your emails a k situaci v Česku nutno dodat, že místní nákupy například rozpoznává Alza.cz. Což nic nemění na tom, že by tohle mělo být a) smazatelné a b) vypnutelné.

British Airways (BA) čelí pokutě 183 milionů liber za únik dat. Ten se udál v roce 2018 a hackerům se tehdy podařilo umístit na weby BA skript, který skoro od půl milionu lidí získal řadu údajů a také umožnil zneužívat platební karty. Viz British Airways faces record £183m fine for data breach.

Zoom Mac Client je zásadním nebezpečím pro počítač i soukromí. Lokálně instalovaný web server, možnost aktivovat kameru, možnost reinstalace softwaru poté, co ho uživatel odinstaloval, a DDoS na počítač uživatele. Automatická aktivace (žádné potvrzení, stačí aktivovat odkaz nebo navštívit webovou stránku s odkazem, zobrazit e-mail) kamery a mikrofonu je podle Zoomu služba zákazníkům. Uvážíte-li 40 milionů uživatelů (z nichž zhruba 10 % může být na Macu), jde o zásadní hrozbu, ke které se Zoom tváří odmítavě a neřeší ji. Viz Zoom Zero Day: 4+ Million Webcams & maybe an RCE? Just get them to visit your website!

Apple v aktualizaci automaticky odstranil skrytý webový server Zoomu z Mac počítačů. Rozumný tah, který Zoom Mac Client staví na úroveň malwaru. Tvůrci tvrdí, že všechny problémy napraví. Skrytý webový server zůstával v počítači i po odinstalaci a umožňoval nainstalovat klienta zpět bez vědomí uživatele. Viz Apple has pushed a silent Mac update to remove hidden Zoom web server.

SOCIÁLNÍ SÍTĚ

Facebook vrátil odhady dosahu pro Vlastní publika. Zajímavé na tom je, že je před rokem dal pryč, protože se zjistilo, že ohrožují soukromí uživatelů. Viz Facebook brings back reach estimates for Custom Audiences a nutno dodat, že je to jeden z mála způsobů cílení na Facebooku, který ještě funguje. Klasické cílení podle zájmů je už tak chybové, že přestává být použitelné.

Facebook do cílení příspěvků přidává i „Top Fanoušky“. Ty začal označovat před několika měsíci a jde o ty fanoušky stránek, kteří mají na stránce nejvyšší míru zapojení. Což klasicky vůbec nemusí znamenat, že jde o fanouška. Něco takového je totiž typické pro trolly. Funkčnost je nasazovaná postupně, takže ji na stránce zatím nemusíte mít. Nezapomeňte zapnout „Facebook Badges“ v nastavení stránky (funkčnost dostupná, pouze pokud máte 10 tisíc a více fanoušků).

Britové opouštějí Facebook, používají ho meziročně až o třetinu méně. Sám Facebook pochopitelně tvrdí, že se nic takového neděje, ale v Exclusive: Britons abandon Facebook as usage plummets by more than a third je řeč o analýze od společnosti Mixpanel. Byť i tu je potřeba brát opatrně, článek totiž tvrdí, že jde o pokles „kliknutí na webové odkazy nebo na inzeráty“ v mobilní aplikaci. V jiném článku (Facebook likes, comments and shares ‘down 20%’ following data scandals – but tech titan claims it’s doing better than ever) je ale už řeč obecně o aktivitách uživatelů. A pokud sami používáte Facebook, tak je to něco, co je za poslední rok rozpoznatelné na vlastní oči. Méně příspěvků, méně aktivit. No a The Guardian ve Facebook usage falling after privacy scandals, data suggests zmiňuje 20% pokles. Dávat to ale do souvislosti se skandálem Cambridge Analytica je hodně odvážné. Doplňme ještě, že v USA to také nevypadá pro Facebook dobře, viz Average Time Spent on Social Media Declines.

Facebook před rokem umožnil od fanoušků vybírat peníze za předplatné. Příští rok začne strhávat až 30 % z vybírané částky. Klasická taktika nabídnout něco nejprve zadarmo, nalákat uživatele a firmy a poté to tvrdě zpoplatnit, je opět tu. Komplikuje mu to pochopitelně další částka, kterou si berou mobilní platformy, jako je Apple či Google. Viz Facebook will start taking a cut of fan subscriptions in 2020.

MOBILNÍ APLIKACE

Spotify Lite bylo spuštěno v 36 zemích. 10 MB ke stažení, možnost nastavit datový limit, lepší ovládání cache v mobilu. Viz Introducing Spotify Lite a špatná zpráva, Česko v seznamu není. Prozatím.

Více než tisícovka aplikací na Android sbírá údaje o uživatelích i přes nepřidělená práva. Google na nápravě pracuje, ale nebude dříve, než dorazí nový Android Q. Detaily, jak to dotyčné aplikace dělají, najdete v 50 Ways to Leak Your Data: An Exploration of Apps’ Circumvention of the Android Permissions System (PDF).

Apple zablokoval Walkie Talkie aplikaci na Apple Watch. Bezpečnostní nedostatek umožňoval poslouchat konverzace cizích lidí. Viz Apple disables Walkie Talkie app due to vulnerability that could allow iPhone eavesdropping.

Google zkouší novou sociální síť. Shoelace je výsledek experimentů Area 120 a je hyperlokální – až tolik, že by měla spojovat lidi v rámci různých událostí a osobních aktivit. Prý také povede k tomu, že lidé budou méně času trávit na mobilu a více aktivitami v reálném čase. Vlastně ani nepřekvapí, že se to Google pokouší založit opět na něčem zcela originálním – tentokrát to nejsou Kruhy (ty zásadně přispěly k nepoužitelnosti Google+), ale Loops. Viz Google Can't Quit Trying to Make New Social Networks.

Strava znemožnila přístup k API pro Relive, aplikaci sloužící k vytváření videí ukazujících aktivity uživatele z dat získaných z fitness aplikací (také Garmin, Suunto atd). Relive přitom v minulosti byla opakovaně Stravou propagována a doporučována. Celá tahle kauza podle všeho má základ v tom, že Relive chtěla do aplikace dodat sociální funkce, tedy něco, co Strava má přímo v aplikaci (můžete tam sledovat další sportovce a komunikovat s nimi), a problémem je nejspíš i to, že Strava zakazuje ze získaných dat provádět analýzy a navíc je kombinovat s dalšími daty. Právě kombinace dat ze Stravy s daty z dalších zdrojů byly podle Strava cuts off Relive: Here’s what actually happened tím největším problémem. Což je tradiční zásadní problém, že Strava vlastní vaše osobní data a údaje a vy sami nemáte právo je volně používat.

STARTUPY A EKONOMIKA

Podcasty míří k více než 1 miliardě USD inzertních příjmů v roce 2021. V roce 2018 přitom šlo o 479,1 milionu dolarů. Odpovídají tomu i velké plány a investice, které do podcastů vkládá například Spotify. Detaily hledejte v FY 2018 Podcast Ad Revenue Study (PDF) a jde pouze o čísla týkající se USA.

Co všechno vlastní (a vlastnil, koupil) Amazon? Slušně dlouhý přehled hledejte v These Are All the Businesses You Never Knew Were Owned by Amazon.

IBM dokončilo akvizici Red Hat. Viz IBM Closes Landmark Acquisition of Red Hat for $34 Billion; Defines Open, Hybrid Cloud Future.

FTC schválila pokutu Facebooku ve výši 5 miliard dolarů. Pokud vše schválí Ministerstvo spravedlnosti, půjde o historicky nejvyšší pokutu udělenou technologické společnosti (22 milionů dolarů pro Google v roce 2012 překonává o několik řádů). Facebook ji dostává  za shromažďování, ukládání a využívání informací uživatelů. Součástí je i (další) závazek Facebooku, že bude podléhat dohledu. Platné to vcelku nic nebude, poslední podobná dohoda z roku 2011 nakonec o pár let později přinesla skandál s Cambridge Analytica. Právě ten je základem této nové pokuty. Podle F.T.C. Approves Facebook Fine of About $5 Billion ale chybí nastavení striktnějších pravidel týkajících se hlavně toho, jak Facebook poskytuje data uživatelů třetím stranám. Výše pokuty překonává i doposud rekordní pokutu 4,9 miliardy dolarů (4,34 miliardy eur) od EU pro Google. Nutno dodat, že v roce 2018 měl Facebook 55 miliard dolarů příjmů a první čtvrtletí tohoto roku příjmy ve výši 15 miliard dolarů. Včetně toho, že hotovostní rezervy má ve výši přes 40 miliard dolarů. Jinými slovy: vše, co dělá, už má dávno započítané do podnikání a velmi dobře spočítané.

BRAND24

Co se (většinou) nedostalo do článků a stojí z právě uplynulého týdne za pozornost. Mohlo by se hodit, mohlo by zaujmout, možná to prostě jenom nějak tak uniklo v záplavě stovek článků a zpráv, které se uplynulém týdnu objevily. Ručně tříděné ze stovek zdrojů a tisíců přečtených zpráv. V drtivé většině zahraničních. 

Vzniká průběžně celý týden.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Konzultant a publicista, provozuje www.pooh.cz. Podle některých si myslí, že rozumí všemu, sám je však přesvědčen o pravém opaku a ani v 30+ letech nedokázal přijít na to, jak mít peníze a nepracovat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).