Hlavní navigace

Hackeři úspěšně napadli e-mailové účty ministerstva zahraničí. Měsíce stahovali data

31. 1. 2017
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Na kauzu upozornil server Neovlivní. Ministerstvo okamžitě svolalo rychlou tiskovou konferenci, kde ministr zahraničí útok potvrdil.

„Chci potvrdit, že ministerstvo zahraničí se stalo terčem kybernetického útoku. To není nic zvláštního, protože na nás útočí v podstatě každý den. Od začátku ledna ale víme, že jeden z útoků byl částečně úspěšný,“ zahájil ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) narychlo svolanou tiskovou konferenci.

Útočníkům se podle něj podařilo prorazit do e-mailového systému pracovníků ministerstva zahraničí. „Do vnitřního systému, kde jsou tajné informace a který je fyzicky oddělen od systému, se útočníkům nepodařilo dostat. Mohu tak s naprostou jistotou potvrdit, že se k utajovaným informacím nedostali,“ tvrdí Zaorálek. 

Informace o útoku přinesl jako první server Neovlivní. „Útok trval několik měsíců, hackeři stahovali data ze schránek ministra Lubomíra Zaorálka i jeho náměstků. Situace je o to vážnější, protože uniklá data se týkala i spojenců,“ tvrdí zpráva serveru a odkazuje se na informace od vysoce důvěryhodného zdroje obeznámeného případem.

Útok se týkal jak e-mailu zaměstnanců, tak samotného vedení ministerstva. „Charakter útoku byl velmi sofistikovaný, podle našich expertů byl prováděn z ciziny, pravděpodobně nějakým státem. Útok, který byl proveden, připomínal ten, který byl veden na systém americké Demokratické strany,“ popisoval útok Zaorálek. 

Další detaily o tom, jakým způsobem se útočníci k obsahu e-mailových schránek dostali, ale neuvedl. Není tak zatím jasné, zda šlo o skutečný aktivní průnik, nebo se někomu podařilo přístup získat například odhadnutím hesla nebo nějakou formou sociálního inženýrství.

BRAND24

Podle Zaorálka už se dává dohromady pracovní skupina, kterou vede NBÚ a mimo bezpečnostních expertů v ní zasednou i lidé z tajných služeb. „Veřejnost jsme neinformovali od prvního okamžiku proto, že byla šance se o útočníkovi něco dovědět. Zároveň jsme hledali způsob, jak situaci vyřešit,“ komentoval postup prací Zaorálek s tím, že česká diplomacie není jediná, která řeší podobný problém. „Podobné útoky byly nedávno vedeny i na polské ministerstvo zahraničí nebo na centrálu NATO,“ dodal.

O aktuálních útocích na české úřady v nedávném rozhovoru pro Lupu mluvil ex-šéf Národního bezpečnostního úřadu Dušan Navrátil. Zmínil i to, že od poloviny prosince cílí útočníci v průměru ze dvou tisíc adres denně na jeden konkrétní tuzemský úřad. „Máme připravený projekt, kdy budeme ve státní správě nasazovat sondy, díky nimž bude možné monitorovat anomálie, nikoliv tedy samotný obsah. Zatím nevíme, co se na těch sítích děje,“ popisoval, jak se stát chystá útokům bránit.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Po klasickém desetiletém novinářském kolečku (on-line, papír, televize) se vrátil zase na web a je mu dobře. Více na LinkedIn.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).