Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Harry Potter 5 a jiné nelegální ebookz od uli - 1) Autor(ka) knihy MÁ PRÁVO rozhodnout, do jakých...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 12. 1. 2004 10:13

    uli (neregistrovaný)
    1) Autor(ka) knihy MÁ PRÁVO rozhodnout, do jakých jazyků a kdy bude jeho/její dílo přeloženo.
    2) Každý MÁ PRÁVO si překládat, co chce a kdy chce, ale nesmí to dál šířit - ať už za úplatu nebo jako "oficiální překlad" nějakého díla.
    3) Názor (který tu uvedl nějaký hodně inteligentní člověk), že překladatel za 7 dní přeloží 200 stran, je úplně zcestný a musí být od člověka, který NIKDY NIC NEPŘELOŽIL KVALITNĚ. Překlad beletrie není totéž, co překlad manuálu k DVD. Pisatel ovšem není jediný, kdo to nechápe - nechápe to většina lidí a ani nakladatelství, mimochodem, jejich platby za překlady jsou vskutku směšné (pro ilustraci, jsou nakladatelství, která nabízejí za 1 normostranu obtížného texu, tj. asi 280 slov, 120,- korun!). Pak se nedivme, že knižní překlady mají mnohdy hroznou kvalitu, překládá každý, kdo má řitní otvor.
    4) Čtení elektronických knih je sice lepší než čtení žádné, ale ničí zrak ale ubíjí fantazii. (Nehledě na to, že není estetické :-) Osobně čtu v el. podobě jen manuály, slovníky a jinou užitkovou literaturu. Vztah papírové knihy k elektronické je stejný, jako vztah obrazu na stěně k reprodukci na ploše počítače. Na první pohled totéž, že?
    5) A konečně k diskutovanému překladu. Autorkou, jak bylo řečeno, není žádný 15letý mládenec (což stejně od počátku znělo podezřele), nýbrž studentka angličtiny. Úroveň překladu není špatná, ale text se hemží doslovnostmi (i když pár dobrých nápadů se na 451 stranách najde). Pokud by se měl tento překlad vydat - čistě teoreticky - potřeboval by ještě hodně úprav. Diskutabilní je ale i jedna věc: autorka tzv. "nelegálního překladu" používá zažitá slova z překladů předchozích (mudlové aj.), takže se přiživuje na svých předchůdcích, což tedy košer určitě není - no ano, čtenáři si žádají svoje, že?
    A tož tak.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).