Hlavní navigace

HD-BOX 9200 PVR: dvoutunerový linuxový satelitní přijímač

5. 8. 2009
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 118483
Menší diplomatický kufřík, tak přibližně vyhlíží tento satelitní přijímač s universální čtečkou karet a dvěma CI sloty. Umí vše, co se stává v poslední době standardem. Dva kanály nahráváte, třetí sledujete, případně můžete zapnout i PIP. Podporuje DVB-S/DVB-S2/MPEG-2/MPEG-4, je počítáno s neoficiální podporou, tj. emulací, sdílení. Podpora pluginů mgcamd, newcs, cccamd, atd. Již dnes je možné některé z těchto pluginů použít.

Přední a zadní panel

Na předním panelu vlevo najdete pět tlačítek: standby a zapnuto, hlasitost nebo pohyb v menu a změnu služby a nabídky. Uprostřed je dvanáctimístný světle modrý displej, který indikuje aktuální stav přijímače a další pomocné ikony. Vpravo pod odklopným víkem najdete jeden USB port, 2 CI sloty a 2 x UNI čtečku. Software zatím podporuje pouze jednu, proto je druhy slot zaslepen (v budoucnu by mělo být možné použit obě čtečky).

HD-BOX 9200 PVR - předek

Zadní panel obsahuje tyto porty: 2× LNB IN (vstupy z paraboly), 2× LNB OUT (výstupy ze set-top-boxu). Optický SPDIF, červený a bílý cinch pro audio Pro video jsou určeny výstupy – žlutý cinch, komponentní (YPbPr), dva SCARTy a HDMI. Dále port eSATA a USB. Je zde také RS-232 a ethernetové rozhraní. Výčet uzavírá zabudovaný síťový kabel a páčkový vypínač celého přístroje.

HD-BOX 9200 PVR - šachty
HD-BOX 9200 PVR - zadek

Instalace

Tentokrát nemohu přinést fotografii vnitřku přijímače, protože je opatřen záruční plombou s hologramem, která demontáž bez ztráty záruky znemožňuje. Plomba však také garantuje, že se jedná o originální přijímač a ne o plagiát. Přijímač má dva satelitní tunery a tím také dva vstupy satelitního signálu. Pokud použijeme jen jednu anténu s jedním LNB, připojíme ji k prvnímu tuneru a propojovacím kabelem Loop-through propojíme výstup prvního se vstupem druhého. Tím docílíme, že budeme moci nahrávat dva kanály současně a dívat se na další z jiného multiplexu. Případně je možno použít ještě PIP. Má to však omezení v tom, že druhý tuner se řídí stávající polarizací prvního, a tak nemůžeme na druhém ladit kanály s opačnou polarizací.

Pokud použijeme dvě satelitní antény, zapojíme každou zvlášť. Nastavení umožňuje přepínání vstupů satelitních antén, nebo provoz obou současně. Při více anténách je třeba použít DiSEqC switch. Pozor! I když nepředpokládám, že budete HD-BOX instalovat ke starému analogovému televizoru, musím upozornit, že v případě připojení přes SCART je třeba přes DO a tlačítko Resolution snížit rozlišení, aby se na obrazovce objevil obraz. Při použití LCD nebo plazmy použijte HDMI kabel a nastavte v menu rozlišení podle vašeho zobrazovače. Rozlišení můžete měnit i mačkáním tlačítka na dálkovém ovládání. Každé zmáčknutí posouvá rozlišení v následujícím pořadí: 576i, 576p, 720p, 1080i.

HD-BOX 9200 PVR - banner

Banner v dolní části obrazu pomocí ikon informuje o parametrech právě sledovaném programu

Po prvním zapnutí přijímače vybíráme jazykovou komunikaci a postupně v hlavním menu i další důvěrně známá nastavení. Přijímač vás provede celým procesem velice názorně. Vyhledávání satelitů je velice svižné. Satelit Astra 19,2E prohledal již za dvě minuty a našel a uložil cca 1000 kanálů. Můžete také vyhledávat na několika satelitech současně. Vyhledané satelitní kanály lze přesouvat, třídit, mazat, apod. Je také možné zálohovat všechna nastavení a následně je opět obnovit ze zálohy.

Kvalita obrazu vysílaného ve vysokém rozlišení (HDTV) je velmi dobrá. To však již nemohu říci o standardním rozlišení. Obraz se jeví jako měkký a méně kontrastní. To však může někomu vyhovovat při sledování kanálů s malým rozlišením a při sledování na větších úhlopříčkách. Pokud jsou kanály kódované, musí být karta v universální interní čtečce. Tak lze dekódovat několik kanálů současně. Dekódování s kartou Skylink bylo bezchybné. S CAM modulem ale vícenásobné dekódování nefunguje.

Upgrade software do přijímače je přes USB, nebo z PC pomocí kabelu a RS-232 portu. Přijímač by měl být hardwarově totožný s Octagonem SF 1018 HD Alliance.

Do přijímače se lze také přihlásit přes telnet, FTP, nebo je funkční také SAMBA server pro procházení obsahu disk přes zadání: //ip_adresa_při­jímače.

HD-BOX 9200 PVR - konektory zadní panel

Tři detaily zadního panelu, vlevo je znázorněno propojení tunerů propojovacím kabelem Loop-through při použití jedné satelitní antény

Dálkové ovládání

Zdařilé dálkové ovládání je delší a užší, než je obvyklé. Je napájeno 2× AAA bateriemi. Je dobře ovladatelné a na všechna tlačítka celkem snadno dosáhnete. Symboly tlačítek jsou velmi dobře čitelné. Stisk každého je indikován červeně podsvíceným tlačítkem STB, takže máte snadnou kontrolu stavu baterií. Přepínání mezi kanály bylo ale velice pomalé, cca tři vteřiny. Po aktualizaci FW z verze.1.07.29 na nejnovější verzi 1.07.31 se však rychlost přepínání zrychlila cca na jednu vteřinu. Toto dálkové ovládání také umí po nastavení ovládat i televizní přijímač, nebo VCR. Přepínání těchto funkcí je řešeno třemi tlačítky v horní části dálkového ovladače.

HD-BOX 9200 PVR - dálkové ovládání

Nahrávání, přehrávání, MP3 a obrázky

Přijímač podporuje připojení externího HDD pres USB 2.0 (port na předním nebo zadním panelu), nebo eSATA (na zadním panelu). Nahrávky lze uskutečnit třemi způsoby. Tlačítkem „nahrávání“, ručním nastavením parametrů ve správě časovače, nebo pomocí EPG. Nahrávky byly zaznamenány bez poruch v kvalitě jak byly vysílány. Pokud budete chtít nahrávat dva programy současně je třeba vypnout Timeshift. To je totiž také nahrávání. Přehrávání můžeme zrychlit vpřed i vzad 2× až 5×.

HD-BOX 9200 PVR - instalace

Soubory z HDD v MP3 přehrává přijímač bez problémů. Fotografie přehrává a zobrazuje podle jejich velikosti. Může dojít ke zkreslení poměrů stran obrázku při velkých rozlišeních.

HD-BOX 9200 PVR - ladění programů

Teletext, čeština a PIP

Teletext se načítá rychle a češtinu zobrazuje mimo akcenty na velkých písmenech bezchybně. Pokud nechcete přijít o program na jiném kanálu, můžete si zobrazit obraz z druhého požadovaného kanálu buď v menším plovoucím okně, nebo dát oba vedle sebe. Vlevo je vždy obraz hlavní. Jedním zmáčknutím tlačítka můžete obrazy prohazovat, nebo druhý kanál změnit na jiný. Čeština v menu a české titulky jsou zobrazovány bezchybně.

BRAND24

HD-BOX 9200 PVR - teletext

Celkové hodnocení

Jedná se o přijímač, který zcela odpovídá střední cenové hladině. Všechny garantované funkce pracují bez závad. S novým SW by se měly rozšířit a zkvalitnit některé další. Pravděpodobně bude přijímač v další verzi SW umožňovat i použití interního HDD. Přijímač umí dobře česky.






Balení obsahuje

HD-BOX 9200 PVR - krabice
  • přijímač
  • dálkové ovládání
  • 2× AAA baterie
  • HDTV kabel 1,5m
  • propojovací kabel Loop-through
  • český manuál s názornými ilustracemi

Přijímač k testu zapůjčila firma IPON se sídlem v Rokycanech

Web: http://tvdigi­talne.cz/

e-mail: info@tvdigital­ne.cz

Orientační cena: 8 990 Kč vč. DPH

Foto a screenshoty: autor

Další informace k tomuto přijímači lze nalézt např. na tomto fóru: http://forum.sat­digitalne.cz/

Uvažujete o koupi HD satelitního set-top-boxu?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Externí spolupracovník DigiZone se specializací na satelitní a terestrické vysílání, dálkový příjem televize i VKV rozhlasu a přítel elektroniky.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).