Hlavní navigace

Názor k článku HDTV v době ekonomické krize? Sebevražda, říká televizní producent od Pamětník - Souhlasím, že na opravdu uměleckém díle je důležitější...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 23. 2. 2010 12:23

    Pamětník
    Souhlasím, že na opravdu uměleckém díle je důležitější ono dílo samotné, než nějaká prezentace v HDTV. Nedávno jsem ale ze satelitu, na jedné HD německé stanici, shlédl Chaplinova Diktátora. To, co s historickou kopií museli obrazoví technologové udělat, nemám tušení, ale výsledný efekt byl pro mne vskutku zarážející. Krásný, čistý, stabilní, vskutku křišťálový obraz, bez známek šumu, poškrábání x-krát přehrávané archivní kopie, zkrátka jak znovu natočený v nativním monochromatickém HD. Neznám okolnosti vzniku tohoto pořadu, zda je to běžné, nebo to byla jen taková demonstrace technologie dneška, která dokáže za pomoci počítačů vytvořit z historické památky virtuální novinku. Umělecká účinnost tohoto díla klasika zůstala zachována, ale to její vylepšení nepůsobilo ani kýčovitě, spíše jeho technická dokonalost požitek jen kladně umocnila.
    Proto mohu odpovědět na Vaší otázku kladně. Ano, Chaplinův film bude ještě trochu lepší, když se předělá do HD. Ta přirozená filmová patina se na starém filmu může bez jeho újmy "vyglancovat".
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).