Hlavní navigace

HDTV: V Německu již standard, u nás stále ještě bonus

10. 12. 2011
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 115393
TÝDENNÍ REVIZE - Zatímco v Německu už se televize ve vysokém rozlišení (HDTV) stala více méně standardem, u nás je ještě pořád vnímána jako jakýsi bonus, neboli něco navíc. Přesvědčili jsme se o tom ostatně tento týden, kdy ARD a ZDF, tedy tamní veřejnoprávní kanály zveřejnily podrobnosti o spuštění svých deseti nekódovaných kanálů v HD kvalitě. Další novinkou v režimu free-to-air na satelitu se staly britské kanály pod hlavičkou Channel 5, které lze sledovat také u nás. A ČT tento týden seznámila veřejnost se svými plány na hybridní vysílání HbbTV.

ARD a ZDF spustí 30. dubna 2012 deset nekódovaných kanálů v HD

Německá veřejnoprávní televize ARD zveřejnila seznam frekvencí nekódovaných stanic, které chce od 1. května 2012 poskytnout svým divákům ze satelitů Astra ve vysokém rozlišení obrazu (HDTV). Podrobnosti přinesl server Infosat.de. Půjde konkrétně o programy 3 Sat HD, Kika HD, SWR HD, BR HD, Phoenix HD, NDR FS HD a WDR HD. Všechny budou vysílat na uvolněných kmitočtech po analogovém šíření, které 30. dubna končí. Současné využití analogových kmitočtů si můžete prostudovat například na webu Lyngsat.com, viz: http://www.lyn­gsat.com/astra19­.html. Původní distribuce signálu je v tabulce zanesena bílou barvou. Vzhledem k tomu, že satelity Astra na pozici 19,2 stupně východně mají celoevropské pokrytí, s příjmem signálu se dá bez problémů počítat i v České republice a na Slovensku. Zajímavostí je informace o spuštění programů Arte HD a Erste HD na jednom z „nových“ kmitočtů. Na Astře už v režimu free-to-air (nekódovaně) vysílají. Co se stane s původní distribucí, zatím oznámeno nebylo. Další tři nekódované kanály spustí ZDF. Celkem se tedy nabídka rozroste o 10 stanic v HD kvalitě.

Lukáš Polák: Na satelitu Astra odstartuje v květnu deset volných stanic v HD kvalitě
Lukáš Polák: Nekódované kanály ZDF v HD kvalitě už mají přidělené parametry na satelitu

Česká televize v příštím roce představí hybridní vysílání HbbTV

HbbTV je pro většinu běžných diváků stále velkou neznámou. Za touto zkratkou se skrývá „hybridní televize“. Není se však čeho děsit. Divák určitě do budoucna přivítá možnosti, které mu přinese propojení klasické televize se světem internetu. Velké plány má v této oblasti Česká televize, která chce do televizorů a boxů dostat v podstatě stejné funkce, které mají nyní k dispozici majitelé chytrých mobilních telefonů. Technologii, která umožní například přístup do archivu iVysílání nebo zpravodajství ČT 24, chce veřejnoprávní médium uvést v chod na jaře příštího roku. HbbTV je dost odstrašující příklad pro ty, kteří nevědí, o co jde, přiznala výkonná ředitelka Nových médií ČT Pavlína Kvapilová a dodala, že pro neodborníky je připravená kampaň, která by jim v jednoduché formě měla vysvětlit, jak tato technologie bude vypadat.

Lukáš Polák: Česká televize to s hybridní televizí myslí vážně. Budou mít diváci zájem?
Václav Říčný: Co je to hybridní televize HbbTV a jak tato platforma funguje?

Kanály Channel 5 spustily na satelitu nekódovanou distribuci

Satelitní diváci nejen v České republice dostali jeden z nejlepších dárků, jaký si mohli pod vánoční stromeček přát. Britské stanice pod hlavičkou Channel 5 zahájily nekódované vysílání prostřednictvím satelitní pozice 28,5/28,2 stupně východně. Programy se staly oficiálně součástí služby Freesat (neplést s lokálním produktem freeSAT by UPC Direct). O zařazení programů informoval Freesat prostřednictvím svého profilu na komunitním portálu Facebook. „Ptali jste se po více kanálech, tak jsme se rozhodli přidat do nabídky pět nových stanic jako dárek k Vánocům. Channel 5+1, 5 USA, 5 USA+1, 5* a 5*+1 se stávají součástí Freesatu,“ uvádí satelitní služba na svém profilu. V rámci pozice 28,5/28,2 jsou šířeny nekódovaně také stanice Channel 5 a Channel 5 HD. Po volném vysílání Channel 4 a ITV 1 jde tak o další zpestření programové nabídky na družici Astra 1N. Nové programy přináší ve svém vysílání především americkou produkci.

Channel 5 UK - web

Webové stránky britského kanálu Channel 5. (Repro foto: web Channel 5)

Lukáš Polák: Skvělý dárek pro satelitní diváky: Britské kanály Channel 5 bez kódování

Stručně

Až čtyři desítky redaktorů zpravodajství mají na přelomu roku odejít z televize Nova pro nadbytečnost. Důvodem je fúze Novy s tiskovou agenturou Mediafax a dalšími společnostmi, jež zajišťují obsah pro její internetové servery. Informaci přinesl elektronický deník Insider, vydávaný provozovatelem zpravodajského serveru Aktuálně.cz a portálu Centrum.cz a potvrdila ji i Marie Fianová z tiskového oddělení Novy.

Jan Potůček: Nova po fúzi s Mediafaxem propustí až 40 lidí z redakce zpravodajství

Českou televizi čekají od začátku příštího roku významné změny v programovém schématu jejího prvního kanálu. Ve vysílání Českého rozhlasu 1 – Radiožurnálu je v pátek odhalil generální ředitel veřejnoprávního televize Petr Dvořák. Cílem bylo nastavit standardní divácké návyky a vytvořit schéma, které bude sebevědomé a nebude protiprogramovat proti komerčním televizím, uvedl nový generální ředitel České televize Petr Dvořák.

Lukáš Polák: Změny ve schématu ČT pocítí diváci už od začátku nového roku

Prodej hudební televize Óčko rozhlasovému koncernu Lagardere, o němž nyní jedná vydavatelství Mafra, by mohl nejsledovanějšímu českému hudebnímu kanálu výrazně rozšířit obsahové zázemí. Lagardere totiž ve Francii provozuje tři hudební a lifestylové kanály MCM, které mohou sledovat i čeští diváci prostřednictvím kabelové a satelitní televize. Majitel rádií Evropa 2 a Frekvence 1 se navíc netají tím, že by se chtěl inspirovat dalším francouzským hudebním kanálem NRJ 12, který staví na úspěšném rádiu NRJ a jeho tematických klonech.

Jan Potůček: Óčko pod novým majitelem? Mohlo by využít zázemí MCM i Evropy 2

MTV - Jiří Balvín 500

Zůstane Jiří Balvín generálním ředitelem Óčka, pokud do něho vstoupí koncert Lagardere? (Foto: Ivana Dvorská, DigiZone.cz)

České Radiokomunikace se společně s televizí Prima aktivně podílejí na řízené likvidaci regionálních televizí, které se podle svých licencí připojují do celostátního vysílání Primy. Tvrdí to bývalý člen Rady Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) Petr Štěpánek, který už dříve v rozhovoru pro server Česká média, vlastněný bývalým majitelem Regionální televizní agentury (RTA) Jaroslavem Berkou, pohrozil možnou arbitráží RTA s českým státem, pokud Prima po Novém roce odřízne studia RTA ze svého vysílání.

Jan Potůček: Petr Štěpánek: České Radiokomunikace se podílí na likvidaci RTA
Lukáš Polák: Nekomentujte spor s RTA, vyzvala Prima exradního Štěpánka. Ten se jen směje
Jan Potůček: RTA stupňuje tlak na stát kvůli vstupům na Primu, žádá ochranu investic
Jan Potůček: Prima se ohradila proti tvrzení RTA, považuje je za nekalou soutěž

I v příštím roce uvidí diváci na obrazovkách televizí Prima a Joj show Česko Slovensko má talent. Vyplývá to z ročních programových plánů druhého jmenovaného kanálu, které zveřejnil server Mediálné.sk. Talent se bude vysílat opět na podzim jako stěžejní formát. Letos se této soutěží na Primě mimořádně dařilo a dosahovala lepších výsledků než její první řada. Její finále mělo 27. listopadu 1287 tisíc diváků, rekordní díl druhé sezóny měl téměř 1,5 milionu diváků (sledovanost všech dílů zde).

Lukáš Polák: Prima a Joj budou vysílat příští rok opět show Česko Slovensko má talent

BRAND24

Televize Prima na svém kanálu zaměřeném na muže představí na konci roku Poslední Vánoce. Vedení stanice se totiž ztotožnilo s tím, že se vyplní odkaz v mayském kalendáři a 20. 12. 2012 nastane konec světa. Pokud čekáte, že Vánoce na Prima Cool budou ve znamení pohody, pak raději tuto stanici vůbec nepřepínejte. Připraveny jsou horory, katastrofické a dobrodružné filmy.

Lukáš Polák: Prima Cool představila svoje Vánoce. Budou prý poslední

Nejzásadnější událost tohoto týdne byla (je):

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).