Hlavní navigace

Názor k článku HDTV v zemských sítích? Do vypnutí analogu těžko, spíš až v DVB-T2 od Enik - Nemáš tak docela pravdu Štěpáne. Už jsem to...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 28. 9. 2008 10:09

    Enik
    Nemáš tak docela pravdu Štěpáne. Už jsem to jednou psal, že kvalita obrazu komprimovaného do MPGu je závislá především na primárních zdrojích. Pokud je primární záznam nekvalitní, pak s tím má kompresní algoritmus obrovský problém. Právě teď se dívám na NOVě na Dva vítečníky. Ta filmová kopie je zrnitá jako hrom. Pokud se takováto kopie půstí do MPEG kompresoru, pak to ten algoritmus vidí jako velké množství detailů, které je potřeba zachovat. V takovém případě potřebuje obrovský datový tok na věrné přenesení toho obrazu. Výsledek bude samý čtvereček, a to i v případě, že datový tok bude podstatně vyšší a vysílání bude v HD. Ty čtverečky sice budou pomalu mizet ale bude vidět to zrno na filmové kopii. Pokud by ta filmová kopie byla kvalitní, pak by ten problém nenastal.
    V případě německých programů je to trochu něco jiného. Němci si prostě pořizují kvalitnější filmové kopie, a mají je lépe archivované. Kvalitní televizní technika na západě má přecejenom delší historii než u nás. Nádherně je to vidět právě na seriálu "Nemocnice na kraji města." První série tohoto seriálu byla natáčená na "socialistickou" techniku. Vidikonové kamery a dichroickými zrcadly těžko mohly dosáhnout kvalit jakých dosahovaly západní plumbikonové kamery s hranolovou soustavou nebo kamery CCD. Jelikož seriál koupili západní němci, a vyžádali si pokračování, měli i mnohem vyšší nároky na kvalitu. Proto tenkrát ČST dostala souhlas k nákupu kvalitní technologie ze západu. Na druhé části seriálu je to zatraceně vidět. Nesrovnatelně ostřejší obraz, přesnější konvergence, vyšší rozlišení a pod. Tento seriál je totiž od prvopočátku natáčený jako televizní, takže je zaznamenávaný na magnetický pás, nikoliv na filmový. Jedná se ovšem o analogový záznam "U-matic."
    Pokračování po 25letech je už zcela jiné kafe. Moderní televizní technika je na seriálu opět vidět. Celý proces je už kompletně digitální, takže nedochází k žádné degradaci obrazu ani zvuku. Dnešní nové díly už mají formát 16:9, a pokud se nemýlím tak i HD rozlišení.
    Pokud jde o HD na NOVě, pak se stačí jen zajímat o to, co se vlastně HD vysílá. Především jde o pořady ze studia, tedy vlastní nové programy, které si NOVA dělá sama, a které mají potřebnou kvalitu. Na kvalitní HD filmy si budeme muset nějakou dobu počkat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).