Hlavní navigace

Názor k článku Hearthstone, NBA i Apple. Západní firmy si kvůli čínským investicím samy nasazují náhubky od KarelE - Já bych jen rád upozornil, že v případě...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 17. 10. 2019 14:06

    KarelE

    Já bych jen rád upozornil, že v případě Číny se už dávno nehraje o Tibet. Z nějakého důvodu je stále populární o Tibetu mluvit, vyvěšovat jejich vlajku atd. Jenže ono se už pár let hraje o jiné území. Jde o Tchaj-wan. Čína chce, aby se dostal pod její vliv. Chce technologie Tchaj-wanských firem (například TSMC). Má připravenou armádu, může tam prakticky kdykoliv vtrhnout a je velmi pravděpodobné, že po krátké válce ČLR vyhraje. Jenže zatím je to pro Čínu obrovské riziko, protože pár států stále uznává Tchaj-wan coby samostatný svrchovaný stát a mnohem více (včetně USA) alespoň za autonomní území, se kterým mají oficiální, byť nepolitické styky.

    Čína investuje nemalé úsilí do toho, aby se tohle změnilo. A daří se jim, stačí se podívat na prohlášení našich politiků. Ti jejich pohled na "územní celistvost Číny" obvykle podporují. Až bude podpora úplná, tak si Čína silou podmaní celý Tchaj-wan, demokraté a separatisté budou uvězněni (za vlastizradu) a veškeré firmy znárodněné. Význam Tchaj-wanu každým rokem roste, ostatně třebas současná "revoluce" AMD stojí a padá s TSMC. S tím ale roste i zájem ČLR tam převzít moc. Další motivací jsou embarga vůči Číně - Tchaj-wan má některé technologie, ke kterým mají teď Čínské firmy ztížený přístup. No a když i pan prezident Zeman tvrdí, že Thaj-wan je územím ČLR, tak proč si pro ně nedojít silou?

    https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/cesko-uznava-celistvost-ciny-tibet-zeman.A141027_120243_zahranicni_bse

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).