Hlavní navigace

Názor k článku Historie českého Internetu (11.) od xChaos - Ano, IP konektivita placená za státní peníze, ke...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 28. 1. 2004 14:15

    xChaos (neregistrovaný)
    Ano, IP konektivita placená za státní peníze, ke které měla přístup jenom úzká samozvaná elita: přesně to bylo kastování. Ne to co dělám já - já od začátku chtěl, aby Internet byl dostupný všem - od chvíle, kdy jsem v roce 1994 poprvé viděl v chodu Usenet, e-mail, prohlížeč Mosaic, apod.

    Já tedy alespoň nepokládám za Internet dva počítače propojené pomocí TCP/IP: pro mě je Internet tím, čím se stal v 90. letech v USA, tzn. především masovou síťovou záležitostí, součástí běžného života. Je to stejné jako s mobily: mobilní revoluce, to nebyly drahé a nepraktické NMT přístroje cenově dostupné jen úzké elitě porevolučních "podnikatelů", ale až masové rozšíření GSM.

    Akademická obec ani neměla velký zájem na nějakém rozšíření Internetu mezi běžné lidi. (je ale potřeba říct, že velký zájem na expanzi nemělo ani Fido - členové se obávali např. "poklesu úrovně diskuzí", apod.)

    Normální lidi se zájmem o Internet v době okolo roku 1995-1996 ani neměli jinou šanci, než např. využívat pro zasílání e-mailů bezplatnou službu FIGA - Fido Internet Gateway (což byla na svojí dobu velmi osvícená aktivita, v principu ne nepodobná dnešnímu CZFree.Net). V roce 1996 se teprve něco jako veřejný Internet začínalo rýsovat: první provideři byli Spinet (drahý), VOL (zpočátku dost pochybný) a asi taky i ta už ta zmiňovaná Infima. V roce 1995 ale ještě panovalo naprosté temno: maximálně bylo možné mít účet na Bajt BBS nebo načerno na některém serveru s připojeným modemem, umístěném na některé z vysokých škol.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).