Hlavní navigace

Holodeck: V Hradci Králové díky VR ožila slavná holopaluba ze Star Treku

14. 9. 2016
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: Holodeck
V Česku otevřel další podnik, který sází na zájem lidí o virtuální realitu. Po Praze to zkouší místní nadšenci také v Hradci Králové.

V místech, kde dnes v Hradci Králové stojí obchodní centrum Atrium, dříve bylo parkoviště a na něm tradiční maringotka se starými herními arcade automaty. „Takže vlastně navazujeme na tradici,“ usmívá se o pár metrů vedle dnešního obchoďáku Jan Husák. Stojíme v nově rekonstruovaných prostorách bývalé kavárny, kde zrovna otevřela už druhá herna s virtuální realitou v Česku.

Virtuální realita (VR) je podle některých budoucností s obrovským potenciálem. Microsoft si od ní slibuje minimálně zastavení poklesů prodejů počítačů, jiné firmy jako Facebook a jeho Oculus v ní vidí zcela novou oblast výpočetní techniky a sdělování informací a zážitků. Jak to nakonec dopadne, to ukáže až čas. Nemalá očekávání už se ale nyní projevují v investicích a snahách podchytit trh co nejdříve. Herny jsou jednou ze součástí této vlny.


Autor: Jan Sedlák

O první takové české herně jsme nedávno psali. Funguje v Praze v Dejvicích v cyberpunkových neonových sklepních prostorách. Nový přírůstek v Hradci Králové má jiný přístup. Všude je světlo a hodně místa. Podnik se jmenuje Holodeck a přiznaně odkazuje na inspiraci v takzvané holopalubě ze Star Treku, kam mohla posádka hvězdné lodi přijít a okamžitě se díky simulaci přesunout do jakéhokoliv virtuálního prostředí. „Star Trek to jako první celé definoval.“

První velká věc po IMAXu

Hradecký Holodeck je sice také velký, tak sofistikovanou technologii jako ve Star Treku ale samozřejmě nepoužívá. Tady se připojíte skrze brýle Vive od HTC, které jsou obecně považovány za technicky nejvíce vyspělé. Navíc mají také pohybové bezdrátové ovladače do ruky, díky čemuž je možné se více do virtuální reality vžít.

„Podle nás je VR první skutečně zajímavá věc od představení IMAXu. Tady se opět dostavil ten wow efekt,“ popisuje Jan Husák jeden z důvodů, proč se ještě se dvěma kolegy do otevření Holodecku pustil. „Vive jsem si hned předobjednal domů. Pak se na to pořád chtěli chodit dívat kamarádi a známí, takže jsme udělali takový lokální VR festival. Tam jsme validovali myšlenku, ohlasy asi u stovky zúčastněných byly skvělé, takže jsme do toho šli.“


Autor: Jan Sedlák

Samotné zprovoznění Holodecku zabralo asi měsíc a půl. Podnik má v současné době čtyři sestavy Vive (brýle, ovladače, senzory na zdech, výkonný počítač). Tři z nich jsou na ploše 4×4 metry, čtvrtá je pak o něco užší. Zde se formuje systém se zeleným pozadím, který do hry přináší další rozšiřující prvky. Do budoucna mají přibýt také dvě závodní sedačky s volanty pro automobilové simulátory. S dalšími systémy (třeba PlayStation VR, Oculus Rift) se nepočítá.

Hradecký podnik je součástí VR a cyber café programu Valve (mimo jiné provozovatel Steamu), v rámci kterého lze využívat některé hry a simulace. Další licence je nutné individuálně řešit s jejich autory. To, jaký bude finální „set“, se každopádně bude formovat podle zájmu lidí.

Navázat na počítačové podniky

Holodeck chce fungovat jako prostor pro sdílenou zábavu, což v praxi znamená, že si jednotlivé sestavy pronajímají spíše skupinky lidí. Odpovídá tomu i cena, jedna hodina vyjde na pětistovku. Princip je tak podobný třeba tomu, jak v Japonsku fungují karaoke bary. První sloty si údajně rezervují firmy pro teambuildingy. Každá „kóje“ má vlastní televizi a gauč, kde je možné hráče pozorovat v akci.

„Brýle pro VR jsou prozatím drahé, ne každý si je může domů dovolit. Proto věříme, že vyzkoušení v podniku může být zajímavé. Je to podobné, jako to dříve bylo s počítačovými hernami a internetovými kavárnami,“ myslí si Michal Patočka, druhý ze tří provozovatelů Holodecku. Ten dříve v Hradci Králové jednu PC hernu provozoval, byla součástí sítě PG Cyber Café. Dnes už je takových oldschoolových podniků pomálu.

Autoři Holodecku chtějí do podniku dostat lidi i z okolí Hradce, který tvoří spádovou oblast. Teoreticky se tak může cílit na zhruba půl milionu lidí. Ideální situace má být taková, že si lidé na VR zajedou podobně, jako třeba jezdí do kina, aquaparku nebo na motokáry.

Tři společníci projekt financují ze svých zdrojů. Patočka má podnik jako svoji hlavní činnost (mimo jiné je vždy nutná obsluha, headset je nutné nastavit, pomoci s výběrem her a podobně), Husák ale například dělá i další věci, včetně projektu Big Launcher, který sídlil i v dnes již zavřené Wayře.

BRAND24

To, kolik peněz do otevření šlo, majitelé upřesňovat nechtějí. Lze to ale nejspíše odvodit od ceny VR sestav, počítačů, televizí a úprav prostor o celkové rozloze 200 metrů čtverečních. Do herny v pražských Dejvicích údajně šlo 500 tisíc korun, tomu se v Hradci smějí.

Úplně jasná odpověď nepadá ani na to, jaké podnik musí mít měsíčně tržby, aby se uživil. „Když budeme mít z půlky obsazeno, budeme v pohodě,“ říkají provozovatelé. Obsazenost lze vidět na webu a zatím je zde dost zeleno. To má prý být zatím zahřívací provoz.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Reportér Lupa.cz a E15. O technologiích píše také do zahraničních médií.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).