Hlavní navigace

Homecast T3000: vážná konkurence pro DigiPal 2?

17. 7. 2006
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 118483
Není příliš obvyklé, aby výrobce převlékl starý hardware do nového kabátku. Homecast ale této možnosti využil a přestavěl model em-1150 do úhlednějšího balení s označením T3000. Renovovaný set-top-box má ve výbavě nadále modulátor, nově nabízí ale také kompletní podporu češtiny.
Homecast T3000

Změna je život. Nejdřív Emtech, nyní Homecast, předtím eM-1150, teď T3000. Pokud jste zmatení, moc se omlouvám. Chtěl jsem jen ilustrovat, že různé názvy mohou občas mířit stejným směrem. Když na začátku loňského prosince vyšla na DigiZone.cz recenze na digitální přijímač značky Homecast, uzavíral ji odstavec:

Set-top-box eM-1150 nabízí základní výbavu a několik velmi užitečných věcí navíc celkem za tři tisíce korun. Jeho přímým konkurentem může být proto třeba TechniSat DigiPal 2. Oproti němu nabízí přijímač značky Homecast modulátor a luxusnější vzhled, chybí mu naopak časovač a dokonalejší podpora češtiny. Jakému přístroji dají zákazníci přednost, to si odhadnout netroufám. Šance jsou na obou stranách vyrovnané, jenom majitelé starších televizí nemají moc na výběr. Homecast eM-1150 je každopádně kvalitní digitální přijímač a škoda jen, že nezvládá lépe českou řeč.

Po sedmi měsících je zřejmé, že na celé čáře mezi zákazníky bodoval právě DigiPal 2. Homecast se ale rozhodl pro razantní změnu ve vzhledu svého set-top-boxu a polepšil se v kritizovaných nedostatcích, navíc si hledá k zákazníkům alternativní cestu. Uvidíme, jak inovace výrobku prospěly, ale vezměme to popořadě.

Nová tvář

Tvůrci modelu T3000 se rozhodli pro stříbrný design s výrazným černým pruhem na předním panelu. Pokud by se digitální přijímače kupovaly jen od pohledu, renovovaný Homecast by DigiPal 2 nejspíš porazil. Set-top-box má míry 28×5,5×26 centimetrů a váží 3,4 kilogramu. Je to cvalík, ale sympaťák. Maximální provozní spotřeba nepřesahuje 10 W, ve standby je to pak jen 7 W.

Homecast T3000 II

Sestava konektorů na zadním panelu se od dřívější verze neliší počtem, výrobce si dal ale práci s přeházením zdířek. Uživatelé najdou v zadní části přístroje dva páry anténního vstupu a výstupu, z nichž jeden je napojený na modulátor. Set-top-box má dvojici zdířek SCART a tři cinche: dva pro stereo zvuk, další jako kompozitní videovýstup. Nabídku uzavírá rozhraní RS-232 a digitální výstup zvuku S/P-DIF v optické variantě. Kdo chce ušetřit, může výrobek na čas delší nepřítomnosti vypnout síťovým tlačítkem.

Homecast T3000 zezadu

Čtenář chválí lesní citlivost

Manuál uvádí, že úroveň vstupního signálu může být –90 ~ –20 dBm. Richard Šimůnek napsal pod recenzi staršího modelu svoji zkušenost: Přístroj jako jediný obstál v bezchybném příjmu pražských multiplexů A i B v lese na Nymbursku 40 km za Prahou v roce 2005. Bezkonku­renčně porazil Humax, TechniSat, Universum i CyberHome. Bývalý název značky – přijímač Emtech hraje úplně stejně dobře. Z uvedených přijímačů vykázal Emtech/Homecast asi nejlepší citlivost. Výrobek není součástí „Velkého letního testu set-top-boxů“, a tak si tvrzení bohužel nemůžeme metodicky ověřit.

Sám čtenář má navíc i opačnou zkušenost: Zatímco všechny jmenované přijímače chytaly všechny multiplexy v Praze bezchybně, Homecast má problém v panelákové společné televizní anténě, do které přidala multiplexy odborná anténářská firma, s příjmem multiplexu B Czech Digital Group na 46. kanálu. Měřící proužek hlásí sílu signálu 99 %, ale kvalita kmitá od nuly do 100 % skokově a přijímač není schopen vůbec poskládat televizní signál. Multiplex A hraje naprosto bezchybně. Stejná závada se projevila už na třech kusech přijímačů. Jeden z prodejců radí aktualizovat software v přijímači, ale na dotaz, kde software vzít, nezná odpověď.

Homecast T3000 ovladac

Jaký je přístroj za chodu?

Homecast T3000 nabízí menu v češtině i slovenštině, český jazyk už je při instalaci navolený. Horší je reakce senzoru dálkového ovládání, který vyžaduje, aby na něj člověk mířil z dálky pokud možno přesně. Pokud při vyhledávání programů na první pokus nic nenaladíte, nezoufejte. Možná jste jen vložili kabel od antény do zdířky Aerial In, a ne do správného konektoru Signal In. Hledaní nových stanic bylo při testu hotové zhruba za minutu, po jeho skončení se ve dvou oknech zobrazil seznam televizních a rozhlasových stanic všech tří multiplexů.

Homecast T3000 info
Homecast T3000 info II
Homecast T3000 EPG

Set-top-box má UHF modulátor, který dokáže jeho signál přivést na 21. až 69. kanál. Výrobek je proto vhodný i pro majitele starších televizorů. Přijímač poskytuje spořič obrazovky, který se může spustit po pěti až 120 minutách nečinnosti. Jen pro zajímavost, testovaný přijímač ukazuje v pravém dolním rohu logo společnosti Radiokomunikace.

Homecast T3000 menu
Umí dobře česky - pečeť

Tlačítko info po jednom stisku ukáže na obrazovce základní informace o pořadu, dalším zmáčknutím si může divák vyvolat jeho podrobnosti. Teletext je poloprůsvitný, nemá paměť a přijímač ho vkládá do obrazu. Programový průvodce (EPG) si dnes už hravě poradí s českou diakritikou, a to ve všech multiplexech. Prostřednictvím EPG můžou diváci snadno posílat data o pořadech, které by chtěli nahrát, do časovače. Záznamů může být celkem osm, se zapnutím a vypnutím ve stanovený čas nejsou problémy.

Uživatelská příručka je kompletně v češtině, text je vzdušný, hojně provázený obrázky – zkrátka celkově přehledný. Jediná výtka patří obsahu, ve kterém nejsou čísla stránek, ale jen kapitol. Kapitoly přitom číslování mají, a tak vzniká mírná dezorientace. Např. na straně 5–7 najde čtenář kapitolu 5–4. Po zmínění všech čtyř kritérií je nyní jasné, že set-top-box má právo na označení „Umí dobře česky“.

Vyberte si svůj set-top-box v e-shopu na DigiZone.cz

Ilustrační set-top-box
Set-top-boxy pro příjem zemské digitální televize, ale i integrované digitální televizory a USB přijímače, to vše můžete nakoupit v elektronickém obchodě serveru DigiZone.cz. Zpravodajský portál digitálního vysílání nabízí každému čtenáři možnost vybavit se na příjem DVB-T už dnes. Jednotlivé výrobky si můžete nejdřív porovnat v databázi set-top-boxů a přečíst si jejich recenze, které vycházejí každý týden. Novou součást domácnosti si tak vyberete jednoduše sami, po vlastní úvaze, ne na základě marketingové kampaně. DigiZone.cz provozuje obchod pro digitální vysílání společně s firmou Digitální televize v.o.s.. Najdete ho na této adrese.

Prodej od bytu k bytu

Homecast T3000 není k dostání jen na pultech obchodů nebo na stránkách Internetu. Výrobek vám cizí lidé rádi přinesou až domů. O případu podomního prodeje server DigiZone.cz už dříve informoval. Nyní ale známe další podrobnosti. Akci vymyslela firma Option One, která se obrátila na společnost Allcom jako na dodavatele elektroniky. Domovnímu prodeji, který je zatím v pilotní fázi, se podle obchodního manažera Allcomu Libora Čížka daří. Jsou to desítky kusů denně, vyjádřil se Čížek pro DigiZone.cz a dodal, že v případě úspěchu pilota se do ulic vypraví zhruba 50 prodejců Option One – místo zkušebních šesti.

Líbivý vzhled, zvládnutá čeština a nový prodejní kanál, to jsou karty, které nyní Homecast T3000 svírá v ruce. Nechme se překvapit, jestli to budou karty vítězné. Na straně TechniSatu DigiPal 2 zůstává minimalismus a lidová popularita.

Homecast T3000
Celkové hodnocení 9 b.
Technická výbava a cena (max. 5 bodů) 4,5 b.
Podpora češtiny (max. 3 body) 2,5 b.
Instalace, obsluha a dojem (max. 2 body) 2 b.

Přístroj zapůjčil: Allcom

Tipy C

Orientační cena: 2750 Kč (Koupit)

Foto a screenshoty: Autor

Jak byste srovnali Homecast T3000 a TechniSat DigiPal 2?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pracoval do ledna 2011 ve zpravodajství TV Z1. V redakci DigiZone.cz působil od startu v říjnu 2005 do dubna 2008 jako redaktor, pak i zástupce šéfredaktora.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).