Hlavní navigace

Názor k článku Homenet: IPv6 v domácích sítích od Martin Kalenda - Obvykle do trollšaškáren nezatěžuju. 15 zařízení je dost...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 1. 6. 2012 8:49

    Martin Kalenda (neregistrovaný)

    Obvykle do trollšaškáren nezatěžuju. 15 zařízení je dost málo :-) ARP tabulka našeho domova čítá bratru 120 záznamů a jediné co myslím pomohlo bezpečnosti je vyhodit všechny switche po domě a používat mikrotik abych i já zvládl svépomocí nastavit IP/bridge firewall tak aby se dal sdílet. Na všech mikroticích co tu jsou (asi 10 750/750g) pak probíhá kontrola nejen MAC-MAC adresy tj jestli přes daný bridge prochází pakety mezi zařízeními které spolu můžou "komunikovat" a pak samozřejmě IP-IP firewall. Věřím že počátek IPv6 v domácnosti bude hodně hodně bolestnej a ASI IPv4 bude dlouho přežívat jako hlavní konektivita.
    Dost dobře si nedokážu představit u menších vestavěných zařízení adaptaci IPv6 stacku když už teď je to HW ošizeno. A přitom jde kontrolery od brány, světel, topení, alarmu, levnějších IP kamer, videoserverů, teploměru, meteostanic, vrátníku, měřiče hladiny, indukčních smyček tj krabičky srovnatelné s routerem. Vyměnovat toto všechno je na palici a co vím určitě tak kvůli IPv6 je měnit nebudu.
    Tj řešit IPv6 fanatismus je blbost, by me zajímalo kterých 15 krabiček co máš doma umí IPv6 nativně aby jsi mohl nad IPv4 takto lámat hůl. Jinde u větších domů to nebude jiné ale tady by vše vyměnit stálo tak 200k s tím že řada věcí by prostě vyměnit vůbec nešla a přesto potřebují internet (např kvůli NTP).

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).