Hlavní navigace

Názor k článku Hřbitov nadějných projektů: Teledesic aneb Internet in the Sky od Karel B - Svého času (kolem roku 2000) bylo dostupné internetové...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 8. 4. 2010 18:09

    Karel B (neregistrovaný)
    Svého času (kolem roku 2000) bylo dostupné internetové spojení po satelitu. Tedy, ve skutečnosti to fungovalo trochu jinak - to spojení bylo jednosměrné, od satelitu k vám. K plnému připojení tedy bylo potřeba mít i jiné - ale na to stačil modem.

    Na normální "brouzdání" to nebylo, ale na stahování značka ideál. Pokud jste chtěli stáhnout větší soubor (kupříkladu CD), tak se místo k vám do počítače stáhlo do počítače providera (a ten seděl na páteřní síti někde v Německu). Od něj se to pak stáhlo po satelitní lince - sice stahování začalo až po několika minutách (občas i hodinách), ale pak jelo řádově v desítkách Mbps. Celé CD to stáhlo za deset minut. Když se člověk zapomněl, měl přez noc plný disk (tehdy 40GB).

    V době, kdy u nás byl standardem modem 56kbps docela nepředstavitelné. Jenže jak čas ukázal - jak začal být z internetu dobrý business, objevilo se dost nových providerů a dost nových technologií. Takže dnes mám zase desítky Mbps, za stejnou cenu jako tenkrát, ale po kabelu, obousměrně (no, pořád je to 1:4, ale je to lepší než tenkrát :-)), s nesrovnatelným pingem a bez čekání, než si soubor nejprve stáhne proxy providera.

    S ohledem na tohle všechno plně chápu, proč měl někdo v devadesátých letech představu, že tohle by uspělo. Kdyby to spustili před rokem 2000, tak by to nejspíš opravdu uspělo a internet by dnes vypadal jinak. A ta cena? Kdyby se sečetly investice nových providerů po roce 2000 do páteřních sítí a do poslední míle, bude ta částka mnohem vyšší. Jen se to rozkouskovalo mezi desítky až stovky firem, tak to tak nevypadá. Ale v celku je to ještě více megalomanský projekt než síť stovek satelitů :-) A vyšlo to!
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).