Hlavní navigace

Hřebík do rakve silného čtvrtého operátora. ČTÚ má hotové nové podmínky aukce 5G kmitočtů

3. 3. 2020
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Nové podmínky aukce se dozvídají dříve média než operátoři nebo zaměstnanci ČTÚ a ze záměru přivést čtvrtého operátora nezůstal kámen na kameni.

Český telekomunikační úřad (ČTÚ) nové podmínky aukce 5G kmitočtů oficiálně představí až v půlce března, nová předsedkyně Rady ČTÚ Hana Továrková už ale stihla část změn nestandardně prozradit Českému rozhlasu.

Celý materiál zatím nemá nikdo k dispozici, z článku na serveru iRozhlas ale vyplývá, že nové podmínky už vůbec nepočítají s tím, že by na český trh vstoupil čtvrtý operátor s vlastní celoplošnou sítí. Úřad totiž zrušil vyhrazení bloku kmitočtů v pásmu 700 MHz pro nového hráče. Zároveň ČTÚ tyto kmitočty uvolnil i pro zájemce, kteří by případně chtěli síť nabízet velkoobchodně.

Zájem o takový model v rozhovoru pro Lupu potvrdil CETIN, firmu patřící skupině PPF přitom původní podmínky z aukce vyřazovaly.

V pásmu 700 MHz se má nadále dražit 2 × 30 MHz s tím, že jednotlivý operátor může získat maximálně 2 × 10 MHz. „ČTÚ je však připraven případně zvýšit tento limit až na dvojnásobek,“ uvedl úřad v tiskové zprávě.

Změna se má týkat i tzv. národního roamingu v pásmu 700 MHz. Nárok na něj mají mít nově i operátoři, kteří uspějí v dražbě kmitočtů v pásmu 3,5 GHz, a retrospektivně dokonce i ti, kteří už vydražili frekvence v pásmu 3,7 GHz.

Tato změna výrazně nahrává menším operátorům, jako jsou Nordic Telecom či PODA (s touto firmou přitom Továrková jako právnička dlouhá léta spolupracovala).

ČTÚ chce navíc podle iRozhlasu zmírnit podmínky, které musí zájemce o národní roaming splnit: nebude třeba muset vlastní sítí pokrýt 20 % populace, ale jen 10 % (na pětinové pokrytí má dostat čtyři roky od získání kmitočtů). Národní roaming se také má prodloužit na sedm a půl roku.

Podle informací Lupy se mají v návrhu změnit i další podmínky, včetně spektrálních limitů nebo omezení, která měla bránit tomu, aby operátor získané kmitočty po nějaké době prodal někomu jinému.

Část kmitočtů v pásmu 3,5 GHz (celkem 40 MHz) chce také ČTÚ vyhradit pro velké průmyslové firmy (na jednání s ČTÚ byli přítomni zástupci firem jako Škoda Auto, Siemens a dalších), které na nich mají stavět vlastní mobilní sítě. „ČTÚ je bude přidělovat formou individuálních oprávnění pro průmyslové aplikace, například pro řízení výroby v rámci průmyslových areálů,“ uvádí úřad v tiskové zprávě.

BRAND24

Oficiálně ale nové podmínky zatím k dispozici nejsou, na dnešním jednání je podle informací Lupy nedostali ani zástupci potenciálních zájemců (viděli jen projekci) a podle informací Lupy je neměli k dispozici ani zaměstnanci úřadu, kteří mají zpracovávání podmínek v agendě.

ČTÚ chce nové podmínky zveřejnit 16. března a vyhlásit k nim měsíční veřejnou konzultaci. Samotnou aukci pak chce vyhlásit v červnu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Lupa.cz a externí spolupracovník Českého rozhlasu Plus. Dříve editor IHNED.cz, předtím Aktuálně.cz a Českého rozhlasu. Najdete mě na Twitteru nebo na LinkedIn

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).