Hlavní navigace

Hrozí nám Google totalita?

21. 12. 2007
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Americký internetový gigant oznámil, že se pouští do dalšího velkolepého projektu – chce vytvořit vlastí encyklopedii. Hrozí nám, že se z Google stane jediný a vševládný zdroj informací?
Michal Černý - karikatura

Ilustrace: Nenad Vitas

Podle globálních statistik serveru Market share, využívá Google pro vyhledávání na Internetu asi 76 % uživatelů, druhé Yahoo! s necelými 13 % procenty nemůže být vážným konkurentem. Microsoft v těchto statistikách zcela propadl. Všude kolem nás proudí diskuse o tom, zda je SEO důležité či nikoli. Co je však jisté, že přední příčky ve výsledcích vyhledávání Google důležité jsou. Hráč číslo jedna svůj podíl na trhu neustále zvyšuje a v zásadě je jen otázkou času, kdy najdeme jen ty informace, které nám budou chtít autoři vyhledávacích algoritmů ukázat.

Další zajímavou oblastí jsou komunitní servery – zde Google se svojí službou Orkut poněkud zaostává za vyrovnanou dvojicí My Space a Facebook, nicméně i v této oblasti se snaží uspět.

Strategie Google je poměrně jednoduchá – jestliže na Internetu existuje nějaká služba, o kterou je zájem, pak my ji nabídneme lepší, a když ne, tak v takové podobě, aby uživatelům nestálo zato využívat služby cizí. Vsází na to, že pokud jeho služby používáte k vyhledávání, pak rádi užijete i nějakou tu doplňkovou službu – přečtete si noviny, napíšete přednášku, uložíte fotografie nebo chvíli žijete virtuální život. To vše pod jednou střechou.

Když už jsme u těch statistik, pokud jde o Google Docs, zajímavý graf najdeme na Jankově blogu. Google zde konkurenci utíká skutečně výrazně a z vlastní zkušenosti mohu říci, že zcela zaslouženě. Docs používám poměrně často a rád – jsou rychlé stabilní a nabízejí právě ty funkce, které běžně potřebuji – formátování, počet slov, solidní export, hypertextové odkazy. Google jako jeden z mála pochopil, že konkurovat stolním aplikacím nemá smysl, když se je snažíme napodobit.

BRAND24

Podle Alexa.com v první desítce nejnavštěvova­nějších stránek byla pouze jedna, ke které nebyla nabízena alternativa – Wikipedia. Ano, právě ta, které je vytýkáno, že je neobjektivní, tendenční a nespolehlivá a hlavně ji nelze citovat. Právě kvůli poslednímu atributu je pro mnoho lidí naprosto nepoužitelná. A hle, je tu, od koho jiného než Google, projekt Knol  – otevřená encyklopedie, která se bude dát citovat, neboť pod jednotlivými články budou podepsaní konkrétní lidé. A vzhledem k přítomnosti reklamy budou i honorováni. Může se tedy docela dobře stát, že časem vznikne nová profese – encyklopedista. A já po pravdě dost dobře nevím, proč bych měl přispívat do Wikipedie zadarmo a anonymně, když můžu do Knol za peníze a s jistou prestiží.

Myslím, že to není až tak paranoidní představa, že brzy budeme užívat téměř výhradně služby Google, protože budou prostě nejlepší, a volná ruka trhu bude fungovat docela dobře. A tak se nebudeme moci divit, když nakonec budeme muset bezmezně věřit Google, protože jiných zdrojů nebude. Nebo to není zas tak horké?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je student PřF MU, publicista. Zajímá se o dění na Internetu, filosofii a fotografii.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).