Hlavní navigace

HS2100 CI USB: satelitní HD přijímač s CI a externím PVR přes USB

9. 6. 2010
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: 322915
Velice malý kompaktní HDTV satelitní přijímač korejské firmy Homecast, set-top-box HS2100 CI USB, je dalším ze střední řady této oblíbené značky. Je připraven na nové karty satelitní služby Skylink, protože disponuje zárukou na bezproblémový provoz dekódovacích karet v systému Cryptoworks, v něm Skylink nyní vysílá, i Irdeto, na který tato platforma postupně přejde. Nahrává na externí disky a má podporu DivX ®, XviD, MKV, AVI, JPEG a MP3.

HS2100 CI USB umožňuje i timeshift. Jeho předností je ostrý barevně sytý a kontrastní obraz, což bývá u výrobků z Koreje obvyklé. Podporuje rozlišení 1080i, 820p a 576p a upscale až do 1080p i pro SD programy, které funguje opravdu skvěle. Paměť je pro 4000 rozhlasových a televizních programů. Nahrávat můžete na externí HDD, nebo flashe.

Přední panel

V levé části předního panelu se nachází tlačítko vypínače do/ze Standby. Vedle něj je průhledné oválné okno zakrývající dvě diody indikující stav zapnutí přijímače a vložení CI modulu. Uprostřed okna je zelený čtyřmístný sedmisegmentový numerický LED displej, který indikuje číslo sledovaného programu, v pohotovostním stavu přesný čas. Vpravo od něj je IR senzor pro příjem pokynů z dálkového ovládání. Uprostřed panelu je do kruhu situované ovládání menu přijímače doplněné dvěma tlačítky MENU/OK a EXIT. Úplně vpravo pod sklápěcím víčkem je port pro jeden CI modul.

HS2100 CI USB přední panel

Pohled na přední panel a ten stejný záběr s odklopeným víkem, pod kterým je šachta na CI modul.

Zadní panel

Na zadní panelu odleva je vstup pro připojení LNB a pod ním druhý F konektor pro výstup LOOP OUT. Následují tři cinch porty pro YPbPr a pod nimi tři cinch porty pro výstup CVBS a audio L/R, Následuje rozhraní HDMI pro připojení televizoru. Vedle něj je digitální optický výstup S/PDIF. Výčet portů končí USB připojením pro nahrávání, nebo přehrávání externích disků a pro aktualizaci software přijímače. Výčet uzavírá páčkový síťový vypínač a napevno zabudovaný síťový kabel. Na panelu se také nachází etiketa se sériovým číslem přijímače pro případné záruční opravy a samolepka plomby přijímače. Na zadním panelu nenajdete porty SCART, ETHERNET nebo RS-232.

HS2100 CI USB zadní panel

Zadní panel obsahuje nejen HDMI výstup, ale také cinche YPbPr.

Dálkové ovládání

Velice luxusní lehké dálkové ovládání je v matně černém provedení na boku se dvěma chromovanými lištami. Tlačítka jsou barevně odlišena a popisky tlačítek jsou dobře čitelné. Je napájeno dvěma AAA bateriemi. Zdvih tlačítek je větší než bývá zvykem a umožňuje bezproblémové ovládání bez přehmatů. Přepínání programů je u kanálů s podmíněným přístupem o něco pomalejší cca dvě vteřiny. Dálkové ovládání je programovatelné i pro základní funkce televizorů.

HS2100 CI USB dálkový ovladač

Dálkový ovladač nového modelu.

Instalace

Satelitní přijímač má dobře propracované a uživatelsky přívětivé menu, které má na výběr 19 jazykových mutací. Je rozděleno do šesti sekcí, které se dále větví do dalších nastavení. Instalace je usnadněna (přednastavena) pro první snadné použití.

HS2100 CI USB základní menu - výběr

Pohled na hlavní menu přijímače, které vidíte na obrazovce.

Menu ale obsahuje i všechna podrobná nastavení, která jsou obvyklá u většiny přijímačů, například rodičovský zámek, nebo třídění uložených kanálů podle transpondérů, abecedy či žánru do sekcí. Nechybí podpora DiSEqC 1.0/USALS a Unicable.

HS2100 CI USB přepínání menu

Menu přijímače, v pozadí Televizní noviny televize Nova.

Pokud zmáčknete na dálkovém ovládání INFO, zobrazí se na několik sekund okno o právě sledovaném programu. Pokud je zmáčknete ještě jednou, nad oknem se objeví další, kde najdete podrobné informace o vysílaném programu.

HS2100 CI USB banner
HS2100 CI USB info bannery

Informační lišta Homecastu plus základní informace z elektronického programového průvodce (EPG).

Teletext

Je zobrazován ve zmenšeném okně s podkladem vysílaného programu správně česky mimo velké litery, které jsou bez akcentů. Paměť teletextu je na 800 stran.

Externí úložiště

Při rozhodování, jakou velikost externího HDD si zakoupíme, je třeba si rozmyslet co budeme převážně nahrávat.

Pro zajímavost zde uvádím co přibližně nahrajete na HDD 500GB:

• SDTV cca 300 hodin záznamu (150 filmů)
• HDTV cca 60 hodin záznamu (35 filmů)
• MP3 až cca 220 000 skladeb
• cca až 1,4 miliónů fotografií

Nahrávání a přehrávání záznamů, ať již z vysílání, nebo nahrané na HDD ( flash disku) z jiných zdrojů je bezproblémové. Stejně tak přehrávání DivX, fotografií, nebo MP3. Informace o záznamech se zobrazují ve zvláštním EPG, kde jsou i náhledy ze záznamů (většinou se jedná o první snímek nahrávky). Tam jsou podrobnosti o uložením záznamu, o čase pořízení a o jeho velikosti. Přijímač umí mimo mazání celých souborů také střih záznamu. Můžete například vyjmout reklamní bloky. Pokud chcete z takto upraveného záznamu odstranit vyjmuté části je možné záznam bez těchto částí překopírovat. Označené bloky můžete poté vymazat. Při přehrávání můžete označovat záložky, posouvat se v záznamu vpřed i vzad, zpomalit přehrávání atd. Všechna záznamová úložiště musí být naformátována na FAT 16/32.

HS2100 CI USB tištěné menu

Tištěná příručka k set-top-boxu je velice pěkně zpracovaná.

Přijímač mi byl zapůjčen 26. května 2010, a tak jsem byl překvapen, že český manuál, který byl součástí balení musel být natištěn těsně před tímto datem. Jsou v něm totiž barevné screenshots, které byly sejmuty z vysílání dne 20. května 2010, a to některé dokonce v době přenosu našeho utkání s Finy na MS ve Spolkové republice Německo. Manuál je dokonce lepší než originální německý který je pouze v černobílém provedení.

Sledování televize - 200

Vyřešte digitální příjem televize na e-shopu DigiZone.cz!

Máte doma starý analogový televizor a potřebujete přejít na digitální příjem televize? Nebo jste se rozhodli pořídit satelit a nevíte, jak na to? Sledujte už satelitní programy a chtěli byste přijímač, který zvládne rozluštit televizi ve vysokém rozlišení obrazu (HD)? Řešíte potíž s televizní anténou nebo rozvody? Se vším vám poradí e-shop DigiZone.cz. Nejlevnější ceny, kvalitní zboží, zásilka až do domu nebo osobní převzetí na některé z kamenných prodejen. Vyberte si právě teď!

Závěr

Mírně vyšší cena je vyvážena opravdu kvalitním obrazem. O to se stará procesor Zoran Supra XD180. Elektronický programový průvodce (EPG) zobrazuje náhledy na 7 dnů dopředu. Přes EPG můžete naprogramovat až 50 událostí. Aktualizace softwaru přes OTA nebo přes USB 2.0 je snadná. Přijímač můžeme připojit k síti s napětím 90 až 260V, spotřeba ve standby je 6W (v menu je možné spotřebu v Úsporném režimu ještě snížit zapnutím funkce „Zapnuto“, čímž spotřeba klesne pod 1W) a v provozu 16W. Velikost přijímače je 235×40×200mm a hmotnost 1,2 kg. Škoda, že přijímač není vybaven také univerzální čtečkou karet. Má pouze CI rozhraní. Velice dobrou zprávou ale je, že dovozce dodává CI modul k tomuto přijímači zcela zdarma, čímž zákazník ušetří cca 1100 Kč za jeho pořízení. Karty v CI modulu fungují bez problémů i když u HDTV programů s mírným zpožděním. Pro využívání služeb DivX můžete použít záložku DivX registrace.

Poklepáním levým tlačítkem myši na kterýkoliv obrázek jej zvětšíte v novém okně.

Balení obsahuje

HS2100 CI USB krabice

• Přijímač HS2100 CIUSB
• CI modul
• Dálkové ovládání
• HDMI kabel v délce 1,5 m
• YpbPr kabel v délce 1 m
• CVBS L/R kabel v délce 1,5 m
• 2× AAA baterie
• Barevný manuál v českém jazyce
• Černobílý manuál v německém jazyce

Tipy C

Zde se můžete podívat na manuál k tomuto přijímači v němčině: http://www.ho­mecast.de/var/fi­les/HS2100CIUS­B__German_V1–00.pdf

Maloobchodní cena 4280 Kč vč. DPH, recyklační poplatek 15 Kč.
Výrobek k testu zapůjčila firma ALLCOM, spol.s.r.o se sídlem v Praze 10
e-mail: office@allcom.cz
Web stránka produktu: http://www.allcnet­.cz/product_in­fo.php?produc­ts_id=9770

Preferujete u HD přijímačů možnost více portů pro CI moduly a přístupové karty?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).