Hlavní navigace

Huawei a ZTE jsou riziko, říká český úřad. Co to znamená pro mobilní operátory?

18. 12. 2018
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: Jan Sedlák
Varování v praxi neznamená to, že by Huawei nebo ZTE do tuzemských mobilních sítí a IT systémů vůbec nemohly. Co se tedy změní?

Jak už jsme dříve na Lupě naznačovali, Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) vydal varování před čínskými společnostmi Huawei a ZTE. Nakonec nejde o přímý zákaz těchto technologií, ale o varování o tom, že představují bezpečnostní hrozbu.

NÚKIB původně podle informací Lupy chtěl dosáhnout toho, aby nasazení čínských technologií v kritické infrastruktuře státu zakazovalo přímo usnesení vlády. Aktivita úřadu přitom probíhala v utajeném režimu. Někteří ministři ale neměli kvůli absenci bezpečnostní prověrky k dispozici informace, které NÚKIB předkládal, a uvedli, že se k případu nemohou vyjádřit. K hlasování tedy nemělo dojít a NÚKIB zareagoval vydáním veřejného varování (PDF).

Varování českého úřadu přichází po sérii zpráv z posledních týdnů, kdy některé země oznámily, že z bezpečnostních důvodů Huawei ani ZTE nepustí do chystaných 5G sítí. Spojené státy vyvíjí tlak i na další země a spojencům doporučují, aby se k čínským technologiím rovněž postavili odmítavě.

Klidné Německo

Někde tlak prozatím nefunguje. Týdeník Spiegel například v pátek informoval, že se Německo k zákazu nechystá. „Pro tak závažné rozhodnutí, jakým je zákaz, potřebujete důkaz,“ uvedl pro Spiegel ředitel německého úřadu pro informační bezpečnost (BSI) Arne Schoenbohm s tím, že jeho země žádným takovým důkazem nedisponuje.

Ještě předtím už ale své stanovisko změnil Deutsche Telekom (DT), který technologie Huawei (společně s dalšími dodavateli) běžně používá. DT doposud prohlašoval, že nevidí důvody, proč čínskou firmu z tendrů vyřazovat. Nyní však říká, že strategii nákupů přehodnotí. To by se pak mohlo dotknout i českého T-Mobilu, který spadá do skupiny DT.

Jasné důkazy nicméně veřejně nepředkládají žádné další země, ani Česko. „K vydání tohoto varování nás vedly naše poznatky včetně poznatků z činnosti našich bezpečnostních partnerů a také zjištění našich spojenců. Poznatky bezpečnostní komunity, které jsou NÚKIB dostupné, o aktivitách uvedených společností v České republice i ve světě vytváří důvodné obavy z existence potenciálních rizik při využívání technických nebo programových prostředků, které tyto společnosti poskytují svým zákazníkům, s cílem podporovat zájmy ČLR,“ uvádí NÚKIB v oficiálním varování.

Úřad neříká, o jaké partnery se opírá, co přesně bylo zjištěno nebo jaké aktivity Huawei a ZTE v Česku vyvíjí. Tato data patří do skupiny tajných informací. Některé hlasy blízké tajným službám ale pro Lupu uvedly, že prioritou varování proti Huawei a ZTE jsou zejména čínské aktivity v Česku obecně. „Čínská lidová republika na území České republiky aktivně prosazuje své zájmy včetně provádění zpravodajských aktivit vlivového i špionážního charakteru,“ potvrzuje varování nejnovější zpráva BIS.

Jedním z hlavních důvodů, proč český úřad varování vydal, je to, o čem se ve světě ví už nějakou dobu. Čínská vláda po firmách a občanech vyžaduje, aby byli přístupní v rámci zpravodajských aktivit. Huawei má v Česku asi 350 zaměstnanců, přičemž značnou část z toho jsou Číňané.

Žádná absolutní stopka

Varování v praxi neznamená to, že by Huawei nebo ZTE do tuzemských mobilních sítí a IT systémů vůbec nemohly. „Neříkáme, že by tam tyto technologie nemohly být, ale musí splňovat požadavky a standardy podle zákona o kybernetické bezpečnosti,“ uvádí pro Lupu mluvčí NÚKIB Radek Holý. Bezpečnostní opatření je podle něj třeba zohlednit už ve smlouvách. Odkaz na zákon o kybernetické bezpečnosti by pak podle NÚKIB neměl vést k omezování hospodářské soutěže.

Například firma Huawei už v posledních dnech uvedla, že „udělá cokoliv“, aby důvěru západních zemí získala. Firma také informovala, že plánuje vyčlenit více než dvě miliardy dolarů na nové postupy při vývoji. Huawei také po Evropě otevírá centra, která mají jeho technologie více zprůhlednit. Kyberbezpečnostní centrum rozjíždí i v Bruselu. Bezpečnostní odborníci na druhou stranu varují, že odhalit konkrétní hrozby je velice obtížné.

Varováním NÚKIB se musí zabývat ti, kdo provozují kritickou informační infrastrukturu, významné informační systémy a základní služby. Nerozlišují se přitom státní nebo soukromé subjekty. Pod varování tak mimo jiné spadají tuzemští mobilní operátoři, kteří své sítě na technologiích Huawei zhusta provozují. Jejich oficiální reakce prozatím nejsou k dispozici. PPF jako vlastník O2 a CETINu už dříve s Huawei podepsala memorandum o spolupráci v 5G. PPF má zároveň v Číně širší zájmy. Huawei mimo jiné ve svých sítích nasadily ČEZ a ŘSD.

BRAND24

Bude také zajímavé sledovat, jaký dopad bude mít negativní PR na prodeje chytrých telefonů od Huawei. Těch se sice varování přímo netýká, mnoho lidí ale obě oblasti neustále míchá dohromady. Huawei už je v prodejích chytrých telefonů světovou dvojkou a stejnou pozici si drží i u nás.

Okolo Huawei a 5G sítí se také rozjela technologická válka, o které jsme na Lupě psali. Deník Financial Times nedávno vydal zprávu, kde cituje uniklý materiál americké vlády. „Prohráváme,“ stojí ve zprávě. „Kdokoliv, kdo povede v nasazování 5G, bude mít významný náskok…“

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Reportér Lupa.cz a E15. O technologiích píše také do zahraničních médií.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).