Hlavní navigace

Huawei chce postavit tuzemské 5G sítě. S PPF už firma podepsala první dokument

14. 11. 2018
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: Jan Sedlák
Čínská firma Huawei se těší vstřícnému přístupu ze strany českých firem a státních úřadů. Tlak, aby se neúčastnila strategických projektů, ale stoupá.

Když čínská technologická společnost Huawei letos v říjnu v Šanghaji pořádala svoji každoroční konferenci Huawei Connect, jedním z hostů, který se na novinky typu vlastní serverový čip přijel podívat, byl i bývalý šéf české pobočky operátora O2 Tomáš Budník. Vedle konference zavítal i do místního vývojového centra Huawei.

Budník letos v květnu nastoupil na pozici technologického ředitele v rámci telekomunikační divize v investiční skupině PPF. Na starost má region střední a východní Evropy, do kterého vedle O2 v Česku a na Slovensku spadá také operátor Telenor fungující v Bulharsku, Maďarsku, Srbsku a Černé Hoře. PPF za tato aktiva zaplatila 2,8 miliardy eur a snaží se vybudovat silného regionálního hráče.

Budníka v této nové funkci na cestě do Šanghaje doprovázel Radoslaw Kedzia. Ten doposud od roku 2015 vedl českou a slovenskou pobočku Huawei. Společně s nákupem Telenoru ze strany PPF mu každopádně přibyla další role – o PPF jako významného zákazníka se má starat právě i na nově získaných čtyřech trzích.

Čínský zájem o 5G

Asi o měsíc později se do Číny vydala další delegace srocená kolem prezidenta Miloše Zemana. Na byznysové akci v Šanghaji se uzavíraly dohody o spolupráci. Jednu z nich podepsal také Vladimír Mlynář, který zastává pozici ředitele pro veřejné vztahy v PPF a dříve pracoval i pro O2. Mlynář svůj podpis připojil pod takzvané memorandum o porozumění (MoU), kde PPF přislíbila, že se společně s Huawei podívá na možnosti využívání a nasazení mobilních 5G sítí.

Ministryně průmyslu a obchodu Marta Nováková na návštěvě v Huawei v Číně
Autor: MPO

Ministryně průmyslu a obchodu Marta Nováková na návštěvě v Huawei v Číně

„Jde o klasické memorandum o spolupráci, tedy nikoliv o dohodu nad konkrétním projektem výstavby sítě 5G. Memorandum pojednává o spolupráci v rámci našeho telco byznysu, zejména se tedy týká Telenoru a částečně CETINu, kdy chceme s technologickým leaderem Huawei konzultovat a testovat způsoby nabídnutí služeb 5G. Detaily a podmínky spolupráce se budou teprve dojednávat,“ popisuje pro Lupu mluvčí PPF Zuzana Migdalová.

Huawei o podpis tohoto dokumentu už nějakou dobu usilovala. Pro Číňany jsou podobné ceremoniální aktivity důležité a konkrétně Huawei je v Evropě podepisuje často, v různých zemích a různých oblastech. Naposledy třeba na konferenci v Římě. Italská vláda s Huawei rozjíždí spolupráci na chytrých městech a už dříve přivítala investice jako otevření vývojového centra Huawei v Miláně. Huawei také v Itálii s operátorem TIM rozjela pilotní nasazení 5G a firmy společně zkouší 70 různých typů nasazení („use cases“), ke kterým by 5G šlo využít.

Podobně se silný čínský ICT hráč snaží působit i jinde a jenom například v partnerském výzkumu v loňském roce v Evropě investoval 63 milionů eur. „Evropa je pro nás po Číně největší trh a je pro nás naprosto strategická,“ vysvětluje Vincent Pang, který vede západoevropské aktivity Huawei.

Číňané se vedle řady jiných ICT projektů velmi aktivně snaží položit základy pro nadcházející budování 5G sítí a služeb kolem nich. Memorandum s PPF je tak jedním z kroků, jak se k dodávkám technologií do 5G v regionu střední a východní Evropy dostat. Huawei už několik let aktivně spolupracuje se všemi třemi tuzemskými operátory. A to jak na výstavbě a provozu sítí, tak v prodeji chytrých telefonů nebo modemů a routerů.

Digitální inspirace

Oficiální česká návštěva v Šanghaji pokračovala i po skončení programu, kterého se účastnil prezident Zeman. Ministryně průmyslu a obchodu Marta Nováková se s delegací českých podnikatelů vydala do megapole Šen-čen (Shenzhen), se kterými se podívala do centrály Huawei. Tam mimo jiné visí lustr od české firmy Preciosa.

Ministryně průmyslu a obchodu Marta Nováková na návštěvě v Huawei v Číně
Autor: MPO

Ministryně průmyslu a obchodu Marta Nováková na návštěvě v Huawei v Číně

Nováková v Šen-čenu usedla k jednání s členy vedení Huawei. Opět se ho účastnil také Radoslaw Kedzia. Debatovalo se zejména o koncepci takzvaných bezpečných měst (Safe City), kterou se Huawei aktivně snaží razit. V principu jde o chytrá města využívající sběr dat pro řízení, analýzu nebo bezpečnost. „S Huawei už dnes na platformách smart solution a ICT v České republice spolupracují například Policie ČR, Ředitelství silnic a dálnic, Správa železniční a dopravní cesty nebo Dopravní podnik hlavního města Prahy,“ konstatuje ministerstvo průmyslu a obchodu.

„Pro Českou republiku je nyní klíčové kvalitně zvládnout přechod na digitální ekonomiku a implementovat parametry tzv. čtvrté průmyslové revoluce. V této souvislosti je inovační a technologický potenciál společnosti Huawei v oblasti ICT, který mi byl dnes představen, inspirativní,“ dodává ministryně Nováková.

Co by z toho konkrétně mělo vzniknout, není jasné. Určitě lze ale říci, že Huawei se v Česku těší větší přízni, než je tomu v některých dalších zemích. Americká vláda například firmu v podstatě zcela odstavila ze hry. Austrálie následně oznámila, že ji nepustí do stavby 5G sítí. Američané nyní tlačí sousední Kanadu ke stejnému kroku. Všichni se odvolávají na bezpečnost. Huawei dlouhodobě kontruje, že bezpečnostním rizikem není. I proto nyní v Bruselu otevírá kyberbezpečnostní centrum, kde chce se zákazníky na bezpečnosti pracovat.

Miliardy z Česka

Huawei se vedle tradičního byznysu s operátory u nás daří dostávat k novým důležitým zakázkám, jako je třeba vybavení nového datového centra ČEZu (a další projekty jsou v chodu). Servery od Huawei už používají třeba silné soukromé firmy Avast nebo Livesport. A se značnou pravděpodobností lze očekávat, že se Číňané objeví také v 5G sítích.

Jak vypadají 5G technologie od Huawei:

Rovněž je nutné počítat s vazbami, které má skupina PPF vlastnící O2, CETIN a Telenor právě na Čínu. Její finanční instituce Home Credit v Číně operuje na hodně nepřístupném trhu s půjčkami a potřebuje mít nakloněné tamní úřady. Home Credit také na další půjčování získal kapitál od státní čínské skupiny CITIC.

Huawei v loňském roce v Česku vykázala čistý obrat přes 6,5 miliardy korun (meziroční růst z 5,6 miliardy) se ziskem 97,1 milionu korun. Do budoucna plánuje čísla nadále navyšovat, čemuž mají vedle navyšování prodejů chytrých telefonů pomoci mobilní sítě, cloud a technologie pro datacentra.

BRAND24

Čínská společnost by například v Česku ráda spustila Huawei Cloud, což je její varianta služeb typu Amazon Web Services nebo Microsoft Azure. V některých zemích si Huawei tento cloud provozuje pod vlastní značkou (takto se nyní chystá spuštění v Rusku), v Evropě pak volí strategii přes operátory. „V současné době jsme u našeho cloudu ve fázi nabídek a nemůžeme mluvit o plánech našich zákazníků, ale počítáme se startem v první polovině příštího roku,“ uvádí Huawei ke svým plánům s cloudem v Česku.

Otevřený český přístup vůči Huawei ovšem nemusí trvat věčně. Podle informací Lupy postupně vzniká tlak na to, aby Číňané nebyli vpouštěni k důležitým státním projektům. Na úrovni vlády se debatuje o tom, jak k čínským technologiím vůbec přistupovat a zda jim do kritické infrastruktury neznemožnit přístup pomocí vládního usnesení. To by například eliminovalo to, že hlavním kritériem výběrových řízení je nejnižší cena.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Reportér Lupa.cz a E15. O technologiích píše také do zahraničních médií.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).