Hlavní navigace

Huawei postaví továrnu v EU. Česko se snahami o transparentnost obměkčit nenechalo

10. 3. 2020
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

Huawei se nadále snaží naklonit si Evropu. Nejnovějším pokusem čínské firmy je vybudování 5G továrny ve Francii.

Technologická společnost Huawei před rokem v Bruselu otevřela takzvané kyberbezpečnostní transparenční centrum. To má být reakcí na nedůvěru evropských zemí vůči zejména 5G komponentám tohoto čínského podniku. Je zde možné například nahlížet do zdrojových kódů či si testovat vlastní zařízení. Otevření centra se loni zúčastnila i početná česká delegace, koncept se ale prozatím v Česku podle informací Lupy nechytl.

„V roce 2019 bylo v Cyber Security Transparency Centre (HCSTC) více než 140 návštěv a akcí. Služeb centra do této chvíle čeští zástupci nevyužili. Našim zákazníkům, partnerům a státním orgánům nicméně nabízíme možnost služeb HCSTC využívat,“ potvrzuje pro Lupu Tomáš Kolder z české pobočky Huawei.

Na otevření dorazili třeba zástupci českých státních institucí nebo PPF (O2 a CETIN) a Deutsche Telekomu a T-Mobilu. Dnes jen dodávají, že se dalších aktivit nezúčastnili. Důvody neuvádí a ani nesdělují, zda bruselské kyberbezpečnostní centrum nějak mění jejich vztah k Huawei.

A jak situaci hodnotí Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB), který koncem roku 2018 před Huawei varoval? „Slavnostní otevírání uvedeného centra bylo z pohledu NÚKIBu spíše společensko-marketingovou akcí, proto se jí naši zástupci z důvodu technologické neutrality nezúčastnili. Podle zpráv od našich partnerů se na výše uvedeném zatím nic zásadního nezměnilo,“ uvádí úřad pro Lupu.

„Mimo nepřetržitý dohled sítě NMC (Network Management Center) společnost CETIN průběžně provádí bezpečnostní audity a testy, investuje do technologií a specialistů (zaměstnává etického hackera a disponuje vlastní certifikační autoritou), úzce spolupracuje s NÚKIB a sdílí poznatky a osvědčené postupy s kolegy z celé telekomunikační skupiny PPF,“ uvádí pak CETIN k tomu, jak v bezpečnosti postupuje.

První továrna Huawei v Evropě

Bruselské centrum je jednou z mnoha aktivit, kterými se Huawei snaží v Evropě získávat přízeň a důvěru čelních představitelů. Současný předseda představenstva a dřívější ředitel dodavatelského řetězce Liang Hua v těchto dnech oznámil, že čínská společnost na starém kontinentu vybuduje svoji zdejší první továrnu. Huawei pracovalo na studii proveditelnosti a nakonec si vybralo Francii.

Liang Hua, Huawei
Autor: Huawei

Liang Hua, Huawei

Tamní investice má v první fázi čítat 200 milionů eur, přičemž v továrně se budou dávat dohromady mobilní základnové stanice pro 4G a 5G sítě. Nejde tedy o výrobu core technologií, o kterých se ve světě v souvislosti s kybernetickou bezpečností vedou největší debaty.

Například Velká Británie už deklarovala, že technologie Huawei v core částech sítě nechce. V Německu a Francii se stále vedou debaty. Francouzský Orange už si pro 5G vybral Ericsson a Nokii a menší operátoři čekají, jaké bude finální stanovisko vlády. Huawei je v jejich 4G sítích rozšířený. Huawei celkově v Evropě doposud podepsalo 47 kontraktů na 5G a celosvětově jich má 91.

Americké sankce a pochybnosti úřadů mohou mít v Evropě na Huawei různé dopady. Automobilka Peugeot nyní například prohlásila, že je ochotná změnit již fungující spolupráci s Huawei (skrze Orange) v případě, že americká vláda kvůli tomu nebude chtít schválit spojení s Fiat Chrysler.

Huawei aktuálně v továrně ve Francii počítá s vytvořením 500 pracovních míst a v propočtech se operuje s ročními tržbami kolem jedné miliardy eur. „Tato továrna bude zásobovat celou Evropu, nikoliv pouze Francii. Máme světové operace a potřebujeme také globální průmyslovou přítomnost,“ uvedl Liang Hua.

Tlak na uvolnění situace

Některé informace Lupy mluví o tom, že by Huawei mohlo v Evropě postavit i více podobných komplexů. Čínský obr má údajně v plánu utratit 40 miliard dolarů na nákup evropských komponent. Firma má prozatím mimo domovskou Čínu pouze jednu továrnu, a to v Indii. Tam ovšem pouze montuje telefony z dovezených součástek.

Huawei Cyber Security Transparency Centre v Bruselu:

Huawei doufá, že začlenění do evropského dodavatelského řetězce pomůže zmírnit obavy z bezpečnosti a uvolní firmě cestu do dalších sítí. Společnost se každopádně snaží osamostatnit a prohlašuje, že v případě 5G už není v ničem závislá na dodávkách komponent z USA.

Pak jsou zde výzkumná a vývojová centra. Těch má Huawei podle oficiálních údajů v Evropě dvě desítky a zaměstnává v nich 13 tisíc lidí. Například v Miláně se pracuje na bezdrátových přenosech dat.

Huawei se prostřednictvím evropských investic snaží zabezpečit své pozice na zdejších trzích. Investování peněz má být podmíněno tím, že společnost bude moci nadále bez obav dělat byznys. „Investice dávají smysl v případě, že v místě daných investic budeme moci získat,“ uvádí pro Lupu zástupci společnosti.

Čínská společnost dlouhodobě vnímá Evropu jako druhý nejdůležitější trh hned po Číně. Podle interních informací americké sankce vyvolaly ještě větší aktivity, které lze vidět v Bruselu i jednotlivých zemích. V souvislosti s budováním továren například zástupci Huawei navštěvovali Štrasburk.

Některým vládám pak firma posílá dopisy, ve kterých uvádí, že v jejich zemi zvažuje investice v řádech mnoha milionů eur, ale že je nucená vyčkávat na to, jak dopadnou jednání o bezpečnosti 5G. Oficiální závazky či nabídky s investicemi ale nepřicházejí.

Prezident Miloš Zeman v minulosti prohlašoval, že Huawei v Česku investuje kolem osmi miliard korun. V Huawei interně ne úplně chápali, kde prezident na takové číslo přišel. „Vidíme příležitosti pro investice. Ale vždycky to chce dva. Někdy máte peníze, které chcete investovat, ale není do čeho. Musíte mít byznysové prostředí a možnost investovat. Chceme investovat, ale musí zde být možnost. Tato zpráva musí být vzájemná,“ okomentoval tehdy diplomaticky pro Lupu dřívější ředitel českého Huawei Radoslaw Kedzia.

Pokračující tlaky USA

Na starý kontinent mezitím nadále tlačí Spojené státy, které Huawei a Čínu zmiňují jako jednu z největších hrozeb. Americký ministr obrany Mark Esper na nedávné bezpečnostní konferenci v Mnichově uvedl, že by sítě postavené na Huawei mohly představovat problém, jenž „by mohl ohrozit NATO“ a že by to „mohlo ohrozit výměnu zpravodajských a dalších informací“.

Evropa se ale dle všeho snaží balancovat někde mezi a nepřiklánět se ani na stranu Číny, ani USA – patrně kvůli obavám z ohrožení obchodních vztahů, případně sankcí. Silnému tlaku odolává například Německo. Od amerických tajných služeb mimo jiné obdrželo údajné důkazy o špehování ze strany Huawei, noviny Süddeutsche Zeitung ale poté přišly se zprávou, že dodané informace nebyly přesvědčivé.

BRAND24

Huawei se v Bruselu snaží angažovat také kolem vydaného 5G security toolboxu, což jsou oficiální doporučení k bezpečnosti 5G sítí vydané Evropskou komisí. Strategie říká, že „státy uplatní nutná omezení pro poskytovatele vyhodnocené jako vysoce rizikové“. Rozhodnutí o postupu nicméně mohou realizovat jednotlivé státy samostatně.

Česká republika měla na vypracování 5G toolboxu velký podíl, pracoval na něm zejména náš kyberatašé v Bruselu Lukáš Pimper. „Ve výsledku tedy hodnocení rizik budou podléhat nejen operátoři, kteří budou sami služby 5G připojení poskytovat, ale i jejich dodavatelé a další zúčastněné subjekty,“ uvádí atašé. Toolbox vychází i z Pražských návrhů vzniklých na bezpečnostní konferenci v Praze. Ta se letos v květnu bude opakovat.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Reportér Lupa.cz a E15. O technologiích píše také do zahraničních médií.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).