Hlavní navigace

Humax HDCI-5000: Satelitní HDTV set-top-box pro nenáročné uživatele

15. 7. 2009
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 118483
Přízvisko v titulku jsem zvolil v recenzi záměrně, protože nový model HDTV set-top-boxu od Humaxu postačí přesně těm, kteří třeba s televizí ve vysokém rozlišení (HDTV) začínají. Nemá žádné doplňky, jako je např. internetový prohlížeč, čtečka apod., ale příliš zde nevyužijete ani USB rozhraní. Set-top-box bohužel ke své škodě není ani PVR ready, tedy neumožňuje ani nahrávání. Na druhou stranu se může pochlubit pěkným grafickým zpracováním menu a poměrně jednoduchým ovládáním.

Přední a zadní panel

Přední panel obsahuje tlačítka pro zapnutí/vypnutí přijímače, přepínání kanálů a volbu Radio/TV. Kontrolky vám také zobrazují, zdali sledujete televizi (zelená) nebo posloucháte rozhlas (oranžová). Pod odklopným víkem je pak ukryta jedna šachta pro CI modul. Integrovanou čtečku tento set-top-box nemá. Vedle tlačítek je ještě kontrolka, která může působit na první pohled jako resetovací tlačítko. Symbolizuje však pohotovostní režim, pokud v něm přijímač je. Na zadním panelu jsou tyto konektory – LNB IN (vstup paraboly), LNB OUT (výstup z STB), 2× SCART pro připojení k televizoru a videorekordéru, červený a bílý cinch pro audio, popř. optický SPDIF. Pro video jsou pak hned tři cesty výstupu – žlutý cinch, komponentní (YPbPr) a HDMI. Přítomný je také USB port a ethernetové rozhraní. USB slouží také pro aktualizaci firmwaru, RS-232 už zde nehledejte.

Humax HDCI-5000 přední panel
Humax HDCI-5000 zadní panel
Humax HDCI-5000 dálkový ovladač

Instalace

Při prvním spuštění se vám na obrazovce objeví průvodce instalací, kdy jako první krok je nastavení jazyka – čeština zde samozřejmě nechybí. Poté následuje Časové pásmo, kdy je možné nastavit položky Stát, Posun GMT a Letní čas. Již od první tabulky vidíte, že grafické zpracování menu Humaxu se nezapře. U modelu HDCI-5000 je podobné jako u modelu HDCI-2000, který je čtenářům již z recenze dobře znám, ale grafika byla posunuta pochopitelně o kus dopředu. Čeština je již během instalace na dobré úrovni, zarazí jen chyba v položce Další (zobrazeno jen Dalí). Anténu můžete vybrat buďto pevnou, tedy nasměrování na jednu pozici, nebo s tzv. jednokabelovým systémem (Anténa SCD). V dalším kroku se vás již přijímač zeptá na to, zdali chcete použít výchozí kanály následujícího satelitu. Problém je ovšem v tom jaké. Objeví se totiž oznámení o tom, že žádné programy nebyly nalezeny. Při zvolení možnosti NE začne set-top-box automaticky prohledávat pozici 19.2, což je pro českého diváka sledujícího např. programy CS Linku nebo Skylinku dosti nepraktické.

Humax HDCI-5000 instalace

Nezbývá tedy než hledání stornovat a dostat se na krok 5, kterým je nastavení antény, kde však jsou položky Zpět, Hledání a Přidat a nemáte možnost vybrat jinou pozici, než je Astra 19.2. Abyste se z tohoto začarovaného kruhu dostali, musíte vybrat druhou položku a opět dát možnost Ukončit. Tím přeskočíte krok 6 (Vyhledat kanály) a dostanete se na sedmý – Zobrazení. Zde jsou formáty obrazu – 16:9 a 4:3; formát zobrazení (např. Letter box, Pillar box apod.) a také rozlišení (576p, 720p a 1080i). A jaký je výsledek průvodce instalací? To se dozvíte ve stejnojmenném kroku 8, kde uvidíte údaje o jazyku, státu, času, vyhledaných kanálech a zobrazení videa. Protože se nepodařilo naladit během instalace žádné kanály, máte-li např. parabolu natočenou na již zmíněnou pozici 23.5 st. vých., je nutné se k tomuto kroku vrátit. Uděláte to tak, že v menu vstoupíte do položky Instalace, kde můžete vybírat ze dvou záložek – Nastavení antény a Vyhledat kanály. Zbylé dvě slouží k jiným účelům.

Humax HDCI-5000 nastavení

Dodatečné nastavení

Kromě položek Pevná anténa a Anténa SCD už nyní obsahuje menu také záložky Anténa s motorem a SMATV (parabolická anténa sloužící pro příjem mikrovln z komunikačních satelitů). V případě, že zvolíte natáčení, přijímač podporuje motory s DiSEqC 1.2 a USALS. U druhé jmenované položky je nutné nastavit pouze zeměpisnou délku a šířku (opět špatně napsaná položka jako ířka). I když člověku chvíli trvá, než se nastavením satelitů v novém modelu Humaxu prokouše, vše pak funguje poměrně bez problémů. Např. u položky USALS stačí opravdu zadat pouze zeměpisné parametry a přijímač už pak hledá družice za vás a ověřili jsme si, že to skutečně funguje. Bohužel čeština není u tohoto přijímače plně dodělána, což však neznamená, že s novějším firmwarem tento problém nebude odstraněn. My jsme použili verzi HZMSCI 1.00.01, která je však datována již k 30. prosinci loňského roku. Během ladění se vám zobrazují v levém sloupci TV kanály a v pravém rozhlas.

Humax HDCI-5000 sledování kanálů

Sledování kanálů

Mezi programy je možné přepínat naprosto bez problémů, a to platí jak u volně šířených, tak i kódovaných (vyzkoušeno s kartou Skylink). Taktéž se naprosto v pořádku zobrazily i HD stanice na novém transpondéru, který však bylo vzhledem ke starší verzi data firmwaru nutné doladit manuálně. Tabulku se seznamem kanálů si vyvoláte, jak je u většiny přijímačů zvykem, tlačítkem OK. Poté však doporučují stisknout Menu a přepnout do jednosloupcového zobrazení. Jinak je totiž seznam programů dosti nepřehledný. V tabulce rozeznáte, které programy jsou kódované (u nich je navíc zkratka kryptovacího systému), a které jsou šířené volně. Zamrzí zde však přítomnost údaje, který informuje o právě sledované družici. To pochopitelně pouze v případě, že využíváte natáčecí zařízení. Poměrně šikovně je tu zvolena funkce červeného tlačítka, kdy si můžete vyselektovat pouze televizní nebo rozhlasové stanice, či HDTV kanály (označené symbolem HD) nebo nedávno sledované programy. Samozřejmost, jako je např. přidávání do oblíbených skupin, snad netřeba zmiňovat.

Humax HDCI-5000 EPG

EPG, teletext, čeština

Přiznám se, že mě velmi příjemně překvapil výběr barev pro elektronického programového průvodce (EPG). Bleděmodrý podklad s tmavěmodrým písmem je pro oči velmi příjemný a s čitelností textu není problém. V první fázi vidíte po stisknutí tlačítka „i“ aktuálně vysílány pořad a v levé části informačního pruhu pak časovou osu, která vám dá přehled o tom, v jaké části se vám sledovaný formát nachází. V bleděmodrém obdélníku je pak anotace k pořadu – čeština byla bezproblémová, což ovšem neznamená, že přijímač získá známku Umí dobře česky. Určitá slova, která jsou součástí položek v menu, bohužel postrádají některá písmena a občas tak působí čeština, jako kdyby byla šitá horkou jehlou. Příjemně se listuje také v samotné časové ose EPG vyvolá tlačítkem Guide. Teletext se zobrazoval také bez problémů s českou diakritikou. K dispozici je i český manuál, který ovšem zacházení s přijímačem popisuje na čtyřech stranách, což je zdlouhavé.

Humax website

Přiložené CD

K Humaxu HDCI-5000 je také přiloženo CD. Pokud ale čekáte nějaké utility pro tento set-top-box, tak budete zklamáni. Naleznete zde v offline verzi pouze stránky společnosti Humax. Dále je tu pak ještě manuál, a to včetně češtiny. Na rozdíl od tištěné verze, které je součástí balení, je však šestatřicetis­tránkový a vysvětluje již mnohé. Zatímco v krabici je totiž příručka Začínáme, na CD je také kompletní manuál.

BRAND24

Humax HDCI-5000 podpora

Podpora

Hledat na internetu pro tento přijímač firmware, je skutečný oříšek. Během několika sekund sice najdete český web i stránky Humax (Global Website), ovšem při navštívení podpory a vybrání produktu (satelitní set-top-box) a podskupiny (satellite) se ve třetím sloupečku Product model objevil s HDCI přijímačů pouze HDCI-2000. Model HDCI-5000 jako by pro český ani zahraniční web Humaxu neexistoval. USB rozhraní je možné použít k exportu nebo importu kanálů z/do set-top-boxu.

Přijímač k testu zapůjčila firma IPON se sídlem v Rokycanech.
Web: http://tvdigi­talne.cz/
e-mail: info@tvdigital­ne.cz
Orientační cena: 4590Kč vč. DPH
Foto a screenshoty: autor, tvdigitalne.cz

Chybí vám u některých set-top-boxů s USB funkce PVR?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).