Hlavní navigace

Hyundai HLH 16955 DVD: levná a velice dobře vybavená televize

4. 11. 2009
Doba čtení: 9 minut

Sdílet

 Autor: 118483
Je mi jasné, že někteří z vás při pohledu na značku okamžitě ohrnou nos, jak to před nedávnem udělal šéfredaktor jednoho velkého odborného časopisu. Já ale na tyhle malé televize s DVD přehrávačem nedám dopustit. Je to už tuším třetí v pořadí, kterou za poslední roky od této značky testuji, a tak mám pocit, že je to i opodstatněné. Pokaždé na ně totiž bylo spolehnutí a výbava vzhledem k ceně byla až neskutečná. V této verzi, která je poprvé také HD Ready, tomu není jinak. Některé drobnosti by si už ale přece jen zasloužily dotáhnout.

V našem „televizním seriálu“ pokračujeme jedním trochu jiným kouskem – tenhle drobeček s úhlopříčkou 40 cm (existuje i ve 48 cm za 7490 Kč) je vybaven DVD přehrávačem a multimédia zvládne i přes rozhraní USB a mechaniku paměťových karet. Když jsem otevíral krabici, byl jsem zvědav, zda bude kompatibilita v tomto směru na stejně vysoké úrovni jako u předchozích modelů. Od té doby už uplynulo „trochu“ vody a formáty jako mkv či DivX HD přece jen nabyly na o něco větší popularitě. Ale pojďme na to a uvidíme…

Hyundai HLH 16955 DVD přední panel

Televizor je na pohled elegantní a jak vidíte, reprosoustavy jsou pod LCD panelem, štěrbinová DVD mechanika na pravé straně. Vedle ní najdete i rozhraní USB a kombinovanou mechaniku paměťových karet SD a MemoryStick.

Hyundai HLH 16955 DVD instalace TV a první instalace

Přímo v menu najdete jasně uveden název „První instalace“. Kdykoli se k ní můžete vrátit, aniž byste ji museli sáhodlouze hledat. Jinak je jednoduchá a je dílem okamžiku.

Hyundai HLH 16955 DVD seznam kanálů - třídění

Třídění kanálů se dělá přes „Posun“ a zadání čísla jejich nového umístění. Nijak moderní, ale jasné jako facka a hlavně svižné…

Instalace jednoduchá a rychlá

Tzv. „První instalace“ je snadná a je dílem okamžiku. O solidní lokalizaci vypovídá už jen to, že v úvodu instalace se objeví seznam celé řady jazyků, mezi kterými si vyberete češtinu, následně se vám automaticky nastaví země ve které máte umístěn přístroj na Česko a záhy se velice svižně proladí DVB-T pásma. Následuje dotaz, zda chcete naladit i analogové kanály, a pak už si můžete užívat nesetříděných programů.

Pokud zmáčknete tlačítko „Menu“ a vstoupíte do volby „Seznam kanálů“, můžete s nimi dále pracovat. Například je můžete uzamknout, změnit jim název či setřídit. To se dělá jednoduše tak, že si vyberete např. ČT1, kliknete na „Posun“ a vzápětí zadáte číslo, na kterém se vám má kanál umístit, tedy typicky 1. Vše je svižné a docela pohodové, i když by bylo samozřejmě lepší, kdybyste mohli vybranou stanici posunout rovnou šipkovými klávesami.

Hyundai HLH 16955 DVD menu

Jednoduché menu na pohled přece jen staršího data by si zasloužilo vyladit pohyb směrem nahoru. Někdy je z něj totiž nutné zcela vyskočit, protože se o stupeň výše prostě nedostanete.

Ovládání standardní i specifické

Menu si na nic nehraje i když jeho styl je přece jen staršího data. Ovládání je průhledné a většinou i transparentní. Někdy se však v menu o stupeň výše vůbec nedostanete (viz volba „Průvodce programy“, tedy EPG či „Nastavení TV“), jindy to jde přes tlačítko „Return“.

V menu se dá kolovat a ovládání pracuje stylem šipkové klávesy a OK. V tomto směru se u Hyundai nic nezměnilo už několik let. Zvyknout si však nejspíše budete muset na dálkový ovladač, který má specifické a ne vždy logické rozložení. Po ruce – tedy vše soustředěno kolem šipkových kláves s OK uprostřed – máte „Menu“, „Return“, „Title“ (vstup do hlavního menu DVD disku), ovládání hlasitosti a přepínání kanálů.

Tlačítko EPG je pak trochu bokem, ale při troše snahy se na něj dá zvyknout. Další důležité volby (formát obrazu apod.) jsou soustředěny zcela nahoře na miniaturních tlačítkách. Naopak zcela najdete tlačítka pro DVD a ovládání multimédií.

Hyundai HLH 16955 DVD EPG

V náhledu programového průvodce EPG si můžete přehled pořadů stáhnout až na hodinu (vlevo) nebo roztáhnout tak, že vidíte hodiny čtyři. Informace o vybraném pořadu, které jsou nahoře, lze skrýt, takže se vám v přehledu objeví plných jedenáct stanic.

Kvalitní EPG

Je na obvyklých osm dnů a široce nastavitelné. Jakmile zmáčknete tlačítko na dálkovém ovladači, vidíte, jak vám do něj nabíhají pořady i těch DVB-T sítí, na kterých jste dlouho (nebo od zapnutí vůbec) nebyli. Takhle se někdy nechovají ani mnohem, mnohem dražší televize!

Náhled EPG je jeden, ale počet zobrazených pořadů si můžete rozšířit až na 4 hodiny, nebo naopak zúžit na pouhou hodinu (viz foto). Kompromis – vzhledem k malé úhlopříčce – leží na dvou hodinách. Bez problémů můžete v rámci dne také listovat i nazpět v čase a lze zapnout i podrobnější zobrazení o vybraném pořadu (pak vidíte šest kanálů současně), takže nemusíte pro informace nikam odbíhat. Pokud zobrazení vypnete, vidíte jich plných jedenáct (viz foto).

V EPG se také můžete nechat na pořad upozornit. Ve stanovený čas jste buď automaticky přepnuti (pokud televizor běží) nebo se rozbliká modrá LED dioda (pokud je vypnut). Hyundai se však nedokáže z pohotovostního režimu probudit a na patřičný kanál přepnout. Během sledování pořadu se zapnutým časovačem nejde dělat některé operace (např. přepnout na jiný kanál), ale vy nezjistíte proč, protože se vám žádné hlášení neobjeví. Až při zmáčknutí např. tlačítka EPG jste upozorněni na to, že máte zapnutý časovač a zda ho chcete vypnout.

Rozhraní všude kam se podíváte

„Malá úhlopříčka málo místa pro konektory.“ Tohle pravidlo zde dvojnásob nezklame, takže většinu rozhraní, včetně jediného HDMI najdete vzadu. Další várka – ta největší – vás pak čeká na levém boku (sluchátka a vstupní A/V cinche). Na pravý bok se ke štěrbinové DVD mechanice a dvěma ovládacím tlačítkům muselo ještě vejít USB a také kombinovaná mechanika paměťových karet. Když jsem ji viděl, byl jsem – vzhledem k ceně přístroje – v mírném šoku, protože se záhy ukázalo, že nápis SD nemluví tak docela pravdu. Zvládá totiž vedle SD/MMC i dva formáty MemorySticku.

Hyundai se navíc o kartách pozapomněl zmínit v seznamu zdrojů na tlačítku „Source“, kde je jen volba „DVD/USB“. Právě přes ni se vstupuje i na zasunutou paměťovou kartu, jejíž obsah se mi většinou nezobrazoval automaticky, ale občas se tak stalo.

Málem bych zapomněl – ovládání na televizoru, včetně tlačítka pro uvedení přístroje do pohotovostního režimu, najdete na horní straně. Jediné místo, kde nic není, je na spodní straně. Pod panel na nizoučkém podstavci, kam sotva vměstnáte ruku, by se ale stejně nic nevešlo.

Hyundai HLH 16955 DVD nastavení

Možnosti nastavení jak u obrazu (vlevo) tak zvuku jsou na danou kategorii bohaté. Nechybí redukce šumu, herní režim ani podrobnější vyladění barev. U zvuku (vpravo) pak najdete i nastavení hlasitosti sluchátek a pětipásmový ekvalizér.

Bez úplného vypnutí

Probuzení televizoru ze spánku není nijak rychlé – trvá kolem 15 s (přepnutí programu postupnou volbou solidní 2 s) a i když se na webu píše, že přístroj jde zcela vypnout, nejde to jinak než vytažením za sítě. O spotřebu se ale tady opravdu starat nemusíte. Naše měření to potvrdilo (viz dále).

Možnosti nastavení jsou vzhledem k ceně myslím opravdu slušné, a nechybí nic obvyklého, včetně například ručního nastavení kanálů. V této volbě je také skryt i jednoduchý ukazatel kvality a úrovně signálu. Režim obrazu je přednastaven na „přirozený“, „dynamický“ a „kino“. V každém jde navíc manuálně ovlivnit, a to včetně například teploty barev. Zapnout jde i herní mód a kdykoli se můžete vrátit k firemnímu nastavení i v rámci jednotlivých částí menu a nejen celkově.

Virtuální zvuk většinu času vykazoval jisté, i když nijak vysoké rozšíření báze, ale občas se probudil k životu natolik, že jsem udiveně vzhlédl, co se děje.

Pokud jde o často diskutované formáty obrazu a jejich přepínání, i u tak levného televizoru máte k dispozici kompletní nabídku, pochopitelně bez progresivního roztahování od středu v plně automatickém režimu. Jde o osm voleb, včetně 4:3, 16:9 a „automatického“, který obraz pouze roztahuje do stran. Nechybí ani příjemnější režim „panorama“, který vysílání 4:3 plně roztáhne do stran a na výšku ho mírně ořízne, takže je koukatelnější než na plnou automatiku.

Vzhledem k ceně je nabídka voleb a nastavení opravdu dobrá. Určitě bych však ještě přivítal větší znaky v menu v části „Nastavení TV“ na které je tu i při této malé úhlopříčce dostatek místa.

V příručce jsem se dočetl, že by se po zmáčknutí tlačítka OK měl zastavit obraz, ale na mé verzi firmwaru tato volba nefungovala, i když mám pocit, že u minulé řady tomu tak bylo.

Měření spotřeby

Spotřeba udávaná podle příručky má být maximálně 50 W, v pohotovostním režimu si pak má Hyundai vzít méně než 1 W. To druhé můj měřič „za necelou tisícovku“ nezjistí (vyžadovalo by to profesionální zařízení), nicméně protože měří od 1,5 W, máme potvrzeno alespoň něco.

Pokud jde o spotřebu za provozu, ta aktuální při televizním vysílání byla kolem 30 W. Při hodinovém měření bylo naměřeno absolutní minimum 27 W a maximum 34 W.

Jak se zdá, Hyundai tuhle mašinku notně podceňuje, když udává maximálních 50 W, protože k takovéto spotřebě jsem se nepřiblížil ani po zhruba šesti hodinách měření v kuse (nejvyšší skok představovalo 37 W, což ale průměr v podstatě neovlivnilo).

Kompatibilita ustrnula

Je to škoda, ale je to tak. To, co bylo před časem na vysoké úrovni, je dnes, po více než roce, průměrné. Mně osobně ani tak nechybí podpora video formátů mkv a DivX HD, jako spíše stále nedotažené přehrávání MP3 v datovém toku 320 Kb/s a absence formátů WMA, WAV a wmv. Ve videu totiž bez potíží fungují různé DivX kodeky, včetně těch posledních. Nejinak tomu bylo u titulků typu sub a srt, nepodařilo se mi však spustit MPEG-4 soubor z fotoaparátu, i když tady je příliš mnoho variant.

Souborový manažer stále nepodporuje české znaky, ale dobře se ovládá a je pružný, takže je mu zcela jedno, zda si teď chcete pustit video, hudbu či fotografii. Nechybí ani náhled fotek a informace o souboru.

Kompatibilita je obdobná jak přes DVD disk, tak přes USB a paměťové karty a liší se jen v maličkostech. V posledním případě jsem zkoušel jak MemoryStick Pro Duo, tak například 8GB kartu typu SD (HC). Vždy bez jakýchkoli problémů. Na netransparentní chování jsem narazil pouze v tom, že jednou se USB či SD/MS karta po zasunutí do mechaniky automaticky načetla, jindy jsem se musel do režimu DVD/USB přepnout ručně.

Tak jak…

Než započneme se závěrečným zhodnocením, řekněme si toto: To, co bych vytýkal televizoru za 2× či 3× vyšší cenu, je tady nutno brát s nadhledem. I tak kupodivu k výtkám mnoho prostoru není a na nic zásadního jsem nenarazil.

Největším – avšak pochopitelným – mínusem je tak panel s nízkými pohledovými úhly (160°), což je vidět zejména při pohledu odspoda, kde bych měl podezření na ještě o pár stupňů méně.

Při pohledu ze stran se barevné změny projevují zdánlivě pomaleji, ale to je dáno širokoúhlým panelem. Nicméně aby bylo jasně řečeno: televizor mohou bez problémů sledovat i tři či čtyři lidé…

Obraz je většinou pohodový, zvláště na režim „přirozený“. „Kino“ podává pleťovou barvu trochu výrazněji, ale stále ještě snesitelně. Kupodivu „dynamický“ režim není standardně nijak přepálený, ale můžete si ho trochu poladit sami…

Vzhledem k malé úhlopříčce se artefakty DVB-T nemají šanci projevit, takže obraz působí klidně a ostře i při současném velice nízkém datovém toku.

Pokud do televizoru pustíte horší signál, nemá s ním (jsem přesvědčen, že nejen vzhledem k malé úhlopříčce) žádné velké problémy a na danou třídu převzorkovává slušně.

Spokojen jsem byl i s chováním multimédií, včetně DVD a DivX a problém nebyl ani s vypálenými dvouvrstvými disky DVD±R. Faktem však je, že kompatibilita by zasluhovala rozšířit, což by bylo fér i vzhledem k tomuhle povedenému kousku hardwaru.

HD Ready, tedy připravenost na budoucí HDTV vysílání? To je u přístroje za pomalu pět tisíc skutečně příjemný bonus (podporovány jsou režimy 1080i/720p), stejně jako možnost napájet ho z cigaretové zásuvky automobilu po dokoupení adaptéru. Kombinace cena/výkon je pak v tomto okamžiku opravdu nedostižná… À propos pátral po konkurenčním, obdobně vybaveném modelu, ale nenašel jsem ani jeden. Srovnat ho s přístroji bez mechaniky DVD či USB/SD/MS pak dost dobře nejde…

BRAND24

Hyundai HLH 16955 DVD parametry

Balení obsahuje
– dálkový ovladač
– 2× mikrotužkové baterie (AAA)
– podstavec
– napájecí kabel s 12V adaptérem (speciální koncovka v televizoru )
– uživatelská příručka (papírová)

foto: autor a Hyundai

Koupili byste si televizor s DVD přehrávačem?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).