Hlavní navigace

iAudit: Technet dostihl Živě

15. 11. 2002
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Poslední dva měsíce se nesly ve znamení souboje zpravodajských serverů z oblasti techniky. Technet totiž dvěma mohutnými skoky stáhl náskok dosud kralujícího Živě. V přístavu Živě navíc zvedá kotvy PCtuning, který tvořil přibližně 30 až 40 procent návštěvnosti projektu a Živě tuto mezeru bude muset zaplnit vlastními silami.

Tento měsíc oficiálně došlo ke změně, která byla neoficiálně známa již delší dobu. Provozovatelem iDotu již není společnost Taylor Nelson Sofres (TNS), ale firma Marin; více se dočtete v pondělním článku iAudit znovu změnil majitele. Na podobě samotné zprávy se změna podepsala výměnou loga TNS za logo auditu a mírnou proměnou grafické úpravy. Přibyl rovněž žebříček nazvaný hezky česky Monthly Top 100 Properies, jenž je jakousi hitparádou poskytovatelů obsahu, resp. jejich produktů. Její první místo obsadil s bezpečným náskokem Seznam následovaný Atlasem a Centrem. iDnesu, jež se dvěma tiskovými zprávami sám pasoval do role trojky, patří bramborová medaile. Nejvíce mne překvapilo 11. místo korporátního webu Českého Telecomu, stejně jako jeho přítomnost v iAuditu. Že by si Český Telecom plánoval přivydělat prodejem reklamy?

Seznam (333.345 UV/d; +11 %) má po „superskoku“ z minulého měsíce (+19 %) vyděláno a spokojil se s prvenstvím v nárůstu v absolutních hodnotách. V číslech relativních jej však pokořilo Centrum (94.455 UV/d; 14 %), kolem něhož bylo v poslední době rušno zejména kvůli změně grafického vzhledu, o níž jsme psali v článku Centrum si nasadilo novou tvář, a nové reklamní kampani, jíž je věnován materiál Centrum spustilo novou reklamní kampaň. Na tiskové konferenci Centra sice jeho ředitel Oldřich Bajer říkal, že růst návštěvnosti je svázán právě s novým designem, ale z iAuditu je patrno, že hlavními tahouny jsou v tomto případě chat, e-commerce a email. Titulní stránka dokonce propadla. Atlas (99.279 UV/d; +10 %) drží své tempo a do prolomení stotisícové hranice mu chybí již pouhých sedm set unikátních návštěvníků denně.

Matadora zpravodajské scény, iDnes (21.517 UV/d; +7 %), který se dlouhou dobu nemohl rozhodnout, bude-li spíše zpravodajským serverem, nebo raději portálem, čekají počátkem roku výrazné změny. V rámci restrukturalizace a úspor budou amputovány portálové části a zůstane obsahové jádro. Kreativní ředitel Patrick Zandl říká, že iDnes se soustředí na to, co umí, a co neumí – nebo nedokáže prodat – dělat nebude. Zpravodajský server Blesk (17.681 UV/d; +4 %), či spíše jeho mateřský koncern Ringier koketuje s myšlenkou nákupu deníku Právo a v budoucnu jej čeká jakési těsnější přilnutí k Seznamu. Takže uvidíme, zda iDnesu nevyroste konkurence. České noviny (8.885 UV/d; +2 %) se jí nikdy nestaly, ač jistý okamžik takové ambice měly. V poslední době jim dokonce dýchají na záda Lidovky (8.297 UV/d; –2 %), které se počítají jako iDnes, ale jsou obsahově a personálně odděleny.

BRAND24

Souboj na ostří nože panuje v technickém zpravodajství. Jeho aktéry jsou Technet a Živě, z nichž druhý jmenovaný již nějakou dobu bojuje za oponou. V minulém komentáři iAuditu jsem „od boku“ střelil, že za velkým nárůstem (+49 %) Technetu se skrývá akvizice Notebooků. Vedoucí redakce Ondřej Lahvička mě však hbitě opravil, že oba servery budou společně auditovány až tento měsíc. V iAuditu jsou přesto nakonec odděleně. Technet (6.067 UV/d; +62 %) opět posílil a dle mých předpokladů musí být již na dostřel Živě, pokud jej nepřekonal. Z přístavu Živě navíc zvedl kotvy PCtuning, který se dle jeho šéfredaktora podílel na přečtených článcích 30 až 40 procenty. Ve zbytku segmentu se žádné výrazné překvapení nekonalo. Snad jen že v iAuditu se objevil IT weblog Daniela Dočekala Pooh. :-) Denně jej čte 59 lidí.

Rozložení sil na poli finančních serverů čeká podobná proměna jako u serverů zpravodajských. Vzhledem k tomu, že Seznam koketuje s myšlenkou spolupráce s Ringierem, sotva jen bude obsah služby Seznam Peníze nadále dodávat Fincentrum, resp. iDnes Ekonomika (11.452 UV/d; +4 %). Že by se to však nějak projevilo na její návštěvnosti, nelze předpokládat, protože Fincentrum dodávalo pouze data a návštěvníci se pohybovali vždy v rámci samotného Seznamu. Jeho místo pravděpodobně zaujmou Finance (2.330 UV/d; +7 %), ale konkrétní způsob spolupráce mi není znám, budeme se muset nechat překvapit. Seznam každopádně začal očividně pracovat na odstranění svých nedostatků v oblasti obsahu. Návštěvnost ostatních serverů je víceméně tradiční: Aliaweb (6.721 UV/d; +5 %), Měšec (2.236 UV/d; +16 %) a Peníze (1.336 UV/d; +2 %).

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Score => Lupa.cz => M&W => Advertures => McCann Prague => Leagas Delaney Hamburg / Prague => Dark Side => [?]

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).